Linkuri accesibilitate

Olaf Scholz la Chișinău: sprijin pentru Maia Sandu, pentru Moldova, dar și o vorbă despre migrație


Olaf Scholz în compania Maiei Sandu, pe 21 august, la Chișinău.
Olaf Scholz în compania Maiei Sandu, pe 21 august, la Chișinău.

„Moldova suferă din cauza agresiunii rusești împotriva Ucrainei și a consecințelor ei. Știm că Rusia și actori pro-ruși caută să destabilizeze țara. De aceea, mesajul cel mai important astăzi la Chișinău este: suntem alături de dvs. dragă Maia Sandu”, a scris cancelarul german Olaf Scholz pe rețeaua X după conferința de presă comună cu președinta Moldovei, la capătul primei lui vizite de lucru bilaterale la Chișinău în calitate de șef al executivului german.

Social-democratul Olaf Scholz, care conduce un guvern de coaliție de centru-stânga cu Verzii și Liberii-Democrații, a devenit primul șef al executivului german aflat în R. Moldova în vizită bilaterală de lucru în ultimii 12 ani.

El a fost prezent însă în iunie 2023, alături de peste alți 45 de șefi de stat și de guvern, la summitul de la Bulboaca al Comunității Politice Europene.

Germania a spus mereu că sprijină aderarea Moldovei la UE, în paralel cu reformarea organizației care are în prezent 27 de membri, și a ajutat constant Moldova să facă față impactului războiului din Ucraina vecină. Scholz a repetat aceste mesaje, răspicat, miercuri, la Chișinău, promițând că Germania va ajuta în continuare Moldova „din răsputeri”.

Potrivit unor date guvernamentale germane din februarie 2024, între 1993 și 2023 Berlinul a oferit Chișinăului cu titlu de ajutor pentru dezvoltare peste 332 de milioane de euro. Germanii au cheltuit de asemenea zeci de milioane de euro pentru ajutorarea Moldovei în domeniul apărării și securității, de când cu războiul din Ucraina.

Migrația continuă

În afara promisiunilor larg-așteptate de sprijin pentru Moldova pe fondul războiului din vecini, Scholz a părut să menționeze în declarațiile făcute alături de Maia Sandu, miercuri, singura temă mai controversată a relațiilor bilaterale, a migrației.

În anii trecuți, Germania a fost destinația multor moldoveni săraci, inclusiv de etnie romă, care au cerut azil politic acolo.

În ciuda declarării între timp a Moldovei drept țară sigură (adică unde oamenii pot fi repatriați fără prea mari îngrijorări că li se va întâmpla ceva rău), fenomenul migrației moldovene nu a dispărut cu totul în Germania. Chiar săptămâna trecută, cinci moldoveni aflați într-un cămin de refugiați din estul Berlinului au ajuns în atenția presei după ce au fost înjunghiați (fără urmări grave) de un algerian, locatar al aceleiași instituții.

Elogii pentru Maia Sandu

Ca și președintele francez Emmanuel Macron, ca și șefa Parlamentului European Roberta Metsola și mulți alți lideri europeni importanți, cancelarul german a făcut o legătură indirectă, în declarațiile sale de la Chișinău, între succesele Moldovei (de a rămâne stabilă, mai ales) și președinta Maia Sandu.

Întâmplător, noile cuvinte de laudă și sprijin din partea liderul german au venit în ajunul așteptatei anunțări oficiale a candidaturii președintei Sandu pentru un nou mandat, la 20 octombrie.

Nu este prima oară când Scholz o laudă pe Maia Sandu. El a primit-o în luna mai la Berlin și i s-a adresat călduros la o conferință de presă, spunându-i că „a navigat Moldova cu succes” în condițiile dificile provocate de războiul din vecini, grație „curajului, priceperii și mărinimiei” ei.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG