Consiliul Coordonator al Audiovizualului a sancționat opt televiziuni pentru încălcări în campania electorală recentă. Au scăpat de sancțiuni de data aceasta televiziunile apropiate Partidului Democrat de guvernământ, care au anunțat că nu reflectă campania pentru alegerile noi din Chișinău, Bălți și alte localități.
Raportul prezentat astăzi de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, pe scurt CCA, arată că socialistul Ion Ceban a fost favorizat de şase posturi de televiziune din cele opt sancţionate. În ce-l priveşte pe contracandidatul său, liderul PPDA şi edilul ales al capitalei Andrei Năstase, acesta a fost promovat de Jurnal TV, post de televiziune care a fost amendat cel mai dur de CCA – cu 25 de mii de lei. Celelalte posturi – Accent TV, NTV Moldova, TVC 21, Exclusiv TV, Ren Moldova, RTR Moldova şi Pro TV au primit amenzi între cinci şi 15 mii de lei.
Preşedintele CCA, Dragoş Vicol, constată că imediat ce s-a dat startul campaniei electorale echidistanța şi pluralistul în mass-media a devenit mai degrabă o excepţie, decât o regulă:
„Politizarea excesivă a marcat foarte mult mesajul posturilor de televiziune şi posturilor de radio în această perioadă. Eu înţeleg că dincolo de frenezie şi dincolo de un anumit apetit deosebit pentru prezentarea într-o lumină pozitivă a propriului candidat şi deprecierea masivă a contracandidaţilor, trebuie să existe loc şi de fairplay, ceea ce, din păcate, la majoritatea posturilor de radio şi de televiziune nu s-a întîmplat”.
Mai mulţi reprezentanţi ai posturilor de televiziune sancţionate, prezenţi la şedinţa organizată astăzi de CCA, s-au apărat spunând că au promovat un candidat în defavoarea altuia nu neapărat din rea-intenţie, ci pentru că un politician pur şi simplu a fost mai activ decât altul. O explicaţie neîntemeiată, insistă presedintele autorităţii audiovizuale, Dragoş Vicol:
Pe parcursul campaniei electorale locale, Consiliului Coordonator al Audiovizualului i s-a reproşat că ar fi închis ochii la materialele puse pe post la televiziunile afiliate PD...
„Ne-am confruntat cu această situaţie în care colegii de la monitorizare au menţionat că în pofida faptului că au fost organizate anumite evenimente, unele au fost trecute cu vederea, iar altele au fost prezentate. Mai mult decât atât, evenimentul a beneficiat nu doar de o reflectare tehnică, în sens că au fost trecute în revistă datele acelui eveniment, ci din plin a beneficiat de tot felul de etichetări, de tot felul de interpretări într-o cheie pozitivă sau negativă, în funcţia de politica editorială.”
Pe parcursul campaniei electorale locale, Consiliului Coordonator al Audiovizualului i s-a reproşat că ar fi închis ochii la materialele puse pe post la televiziunile afiliate Partidului Democrat. E vorba de Publika TV, Prime, Canal 2 şi Canal 3. În ajunul campaniei, cele patru posturi TV au declarat că „nu vor reflecta campania electorală”, în realitate însă au difuzat ştiri şi reportaje cu tentă electorală. Un studiu elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent a constatat aceste instituţii media au favorizat-o în primul tur pe independenta Silvia Radu, iar cel de-al doilea pe socialistul Ion Ceban.
În baza mai multor sesizări înaintate de reprezentanţi ai organizaţiilor media, la scurt timp după încheierea primului tur electoral, CCA s-a văzut obligată să sancţioneze instituţiile media afiliate liderului PD, sub formă de avertizare publică. Directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, spune că autoritatea de reglementare în audiovizual a avut suficiente pârghii pentru a monitoriza şi radiodifuzorii care au declarat că nu vor reflecta campania electorală, mai ales că i-a sancţionat prin avertizare publică. În plus, crede Nadine Gogu, prin inacţiunea sa, CCA a creat un precedent periculos:
„Haideţi să ne închipuim că la următoarele alegeri, de exemplu, oricare radiodifuzor poate să procedeze la fel ca şi aceste patru televiziuni. Să spună că nu vor reflecta, dar de facto să facă campanie electorală pentru anumiţi concurenţi electorali şi să rămână în afara ariei de monitorizare pentru că dacă nu sunt monitorizaţi, nu pot fi aplicate sancţiuni.
Pe de altă parte, această decizie ca să nu reacţioneze la rapoartele societăţii civile, ca să nu se autosesizeze eu cred demonstrează o dată în plus că există un tratament preferenţial faţă de anumiţi radiodifuzori. Şi mai cred că în acest caz specific puteau nici să nu se autosesizeze pentru că după primul tur de scrutin aceste posturi de televiziune au fost sancţionate deja de CCA cu avertizare. Consiliul urma să monitorizeze în continuare, să vadă dacă decizia CCA este respectată, dacă nu se abat în continuare radiodifuzorii de la respectarea prevederilor legale şi nu au făcut acest lucru. Este regretabil acest fapt.”
Concluzia directoarei executive a Centrului pentru Jurnalism Independent e că în recenta campanie electorală majoritatea instituţiilor media, cu mici excepţii, au fost părtinitoare. În loc să livreze informaţie corectă alegătorilor, preocuparea presei a fost mai degrabă să apere interesele concurenţilor electorali.