Linkuri accesibilitate

Cum au influențat mass-media alegerile din Chișinău


Raportul CSI arată că socialistul Ion Ceban a beneficiat de un sprijin mediatic mult mai mare decât câștigătorul scrutinului, Andrei Năstase

Un ultimul raport de monitorizare a presei în alegerile locale din Chişinău constată că unele posturi TV au reflectat neutru campania, în timp ce altele au făcut partizanat politic în favoarea unuia din cei doi candidaţi. O concluzie interesantă a raportului Centrului pentru Jurnalism Independent este că învingătorul scrutinului, liderul PPDA, Andrei Năstase, a beneficiat de un suport mediatic mult mai redus decât adversarul său, socialistul Ion Ceban.

Din 10 posturi TV monitorizate, doar trei au reflectat relativ echilibrat turul doi al scrutinului din Chişinău. Este vorba despre postul public Moldova 1 și posturile private RTR Moldova și Pro TV. Posturile NTV Moldova și Accent TV l-au promovat masiv pe Ion Ceban și l-au defavorizat masiv pe Andrei Năstase. Un comportament similar au avut posturile Prime TV, Canal 2 și Publika TV care aparţin holdingului media afiliat liderului PD, Vlad Plahotniuc şi care au declarat public că nu vor reflecta campania. Datele arată așadar că socialistul Ion Ceban a fost sprijinit mediatic de cinci posturi, în timp ce adversarul său, Andrei Năstase care a câștigat alegerile, a fost sprijinit de două posturi, de TV8, dar mai ales de Jurnal TV.

Secretara Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Polina Panainte, spune că e alarmant că unele media par să se transforme în presă de partid:

„Am observat că unii radiodifuzori foarte clar au promovat un candidat şi l-au defăimat pe altul, ceea ce nu ar trebui să existe într-o societate democratică şi nu este caracteristic mass-media independente. De asemenea ne îngrijorează faptul că în această campanie electorală am observat multe ştiri false promovate intens în mediul online. Ar fi bine să reglementam la maxim activitatea acestor agenții care au un caracter de fake news.”

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, spune că modul în care a fost reflectată campania locală îngrijorează şi în perspectiva alegerilor parlamentare din toamna.

„Acesta este un fel de test și ar fi bine să ne învățăm lecțiile, în special CCA care a recunoscut că au fost anumite probleme, nu au putut întotdeauna să reacționeze prompt. Cred că avem suficient timp în faţă până la parlamentare ca să ne axăm pe aceste probleme, să le rezolvăm astfel încât în parlamentare deja şi CCA să poată interveni prompt şi CCA să se autosesizeze ar fi o altă recomandare.”

Faptul că Ion Ceban a beneficiat de un sprijin mediatic mai larg decât adversarul său Andrei Năstase o confirmă rapoartele de monitorizare a mass-media realizate de comunitatea WatchDog. L-am întrebat pe expertul acestei comunități Valeriu Paşa cum s-ar explica în aceste circumstanțe victoria lui Năstase în alegeri:

„Asta de fapt arată că dacă spațiul mediatic s-ar comporta decent, atunci victoria lui Năstase putea să se producă din primul tur. Dacă regulile de joc ar fi respectate onest, ar fi aplicat Codul audiovizualului aşa cum e spiritul legii, ar lucra CCA, s-ar comporta decent CEC-ul care stabileşte regulile de joc, atunci am fi avut cu totul alte alegeri. Deci vorbim despre influenţarea procesului electoral, nu despre determinarea rezultatelor.”

CCA urmează să prezinte vineri, 8 iunie, rezultatele propriei monitorizări a felului cum au reflectat turul doi al scrutinului din capitală mai multe posturi de televiziune. În primul tur CCA a sancţionat şapte posturi care nu au oferit acces egal tuturor concurenților electorali, nu au asigurat pluralismul de opinie și nu au reflectat corect și echidistant campania. În urma unei monitorizări separate CCA a sancţionat şi posturile din media holdingul afiliat liderului PD Vlad Plahotniuc pentru că contrar declarației publice de a nu mediatiza campania electorală, au difuzat materiale cu caracter electoral şi nu au reflectat imparţial campania.

Previous Next

XS
SM
MD
LG