Linkuri accesibilitate

Ce a dus la închiderea Clubului 19 din Tiraspol: criza de personal sau persecuțiile politice?


La Tiraspol s-a anunțat închiderea Clubului 19 – un club civic care de opt ani este centrul vieții culturale pentru mulți tineri din regiunea transnistreană.

Închiderea acestei inițiative culturale este explicată de organizatori prin lipsă de personal, dar și prin climatul general de persecutate a gândirii libere, devenit fără precedent în 2020. Climat care determină tot mai mulți oameni activi să plece din regiunea separatistă.

Evgheni Dunaev, directorul Centrului Apriori, o organizație neguvernamentală din regiunea transnistreană, a anunțat închiderea Clubului 19 de la Tiraspol – un club civic care de opt ani este centrul vieții culturale și recreative pentru foarte mulți dintre tinerii din regiunea transnistreană. De la festivaluri internaționale de film la concerte, seri de umor, expoziții, lansări de carte sau dezbateri, Club 19 a organizat mereu evenimente inedite cu deschidere internațională, unele greu de imaginat într-un spațiu informațional și social controlat practic complet de regimul autoritar din regiune.

De mai multe ori pe parcursul anilor trecuțiEvgheni Dunaev a vorbit despre faptul că asupra organizației sunt exercitate presiuni din partea administrației transnistrene. La Tiraspol a fost chiar adoptată o lege care interzicea ONG-urilor să desfășoare orice fel de activitate care să aibă legătură cu domeniul politic sau civic.

Iar prima organizație care a fost chemată în judecată în baza acestei legi a fost anume Apriori, pentru un eveniment organizat la Club 19. Atunci, Evgheni Dunaev spunea că dorința administrației de a închide Centrul Apriori și proiectele sale este evidentă.

Într-un video plasat acum Youtube, Evgheni Dunaev vorbește despre cauzele care au dus la închiderea Club 19. În cele 19 minute directorul Apriori nu acuză direct administrația de la Tiraspol de presiuni și abuzuri, dar subliniază că „este naiv să se creadă că după ce un tânăr este acuzat penal pentru prezentarea unui stand-up umoristic, după arestări pentru o petrecere în satul Gâsca și alte dosare care anulează libertatea cuvântului, tinerii activi vor mai vrea să rămână să trăiască într-o astfel de țară”.

Evgheni Dunaev spune că principala cauză pentru care se închide Club 19 este banala lipsă de personal, adică de persoane pregătite pentru gestionarea proiectului. Doi dintre administratorii proiectului au anunțat la sfârșitul anului trecut că pleacă din Transnistria. La fel cum, înaintea lor, au făcut-o și mulți alți angajați. „Hemoragia” de cadre nu este doar o problemă specifică Centrului Apriori, spune Evgheni Dunaev, ci este una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă regiunea transnistreană – populația activă preferă să plece din regiune, din cauza persecuțiilor, atmosferei generale și a lipsei de locuri de muncă și de perspective:

Evgheni Dunaev: „Am vorbit despre migrație, despre cât de importantă este această problemă pentru noi, dar cred că lucrurile trebuie privite mai global. Nu este doar problema noastră, o problemă de personal pe care putem miza ca organizație. Fiind o organizație neguvernamentală, noi conlucrăm activ cu societatea și ne bazăm pe ea. Și componența calitativă și cantitativă a societății este de o importanță critică pentru ceea ce putem noi face. Iată de ce aceste procese migraționale, care elimină din societatea noastră oamenii tineri, activi, creativi sunt cu adevărat critice pentru noi.

Evgheni Dunaev
Evgheni Dunaev

Întreg anul trecut a fost unul foarte straniu – un preludiu straniu pentru Anul Tineretului (anul 2021 este declarat de administrația de la Tiraspol drept an al tineretului – n.n.). Pentru că atâtea lucruri câte s-au făcut anul trecut pentru a da tinerilor motive de a pleca din Transnistria nu s-au mai făcut niciodată. Este naiv să se creadă că după situații în care un tânăr este acuzat penal pentru niște glume în cadrul unei seri de umor, sau când mascații intervin în forță cu arme de foc la o petrecere în satul Gâsca, sau în multe alte dosare unde este încălcată libertatea cuvântului – este naiv să se creadă că într-o astfel de țară tinerii activi și creativi vor vrea să trăiască.

Cel mai important rezultat al activității clubului în acești opt ani și jumătate este că am demonstrat că în condiții de libertate, dacă ai încredere în locuitorii Transnistriei, dacă încurajezi inițiativele, participi la discuții, îți exprimi liber poziția – nu se întâmplă nimic rău. Și toate aceste cazuri de persecutare din ultimul an nu pot fi explicate prin „lupta pentru securitatea statului” – este fie o naivitate, fie de-a dreptul o minciună. Și Club 19 este o mărturie vie a faptului că aceste acțiuni – cum să o spun mai blând? – sunt exagerate.”

Evgheni Dunaev spune că, având în vedere derapajele care au avut loc în regiunea transnistreană în ultimul an, pe viitor mai importanta chiar decât organizarea de evenimente culturale alternative va fi activitatea de apărare a drepturilor omului și acordarea de asistență juridică persoanelor care sunt persecutate pentru declarațiile sau opiniile exprimate.

Evgheni Dunaev: „Ați văzut că în ultimul an se întâmplă multe lucruri total deplasate din punct de vedere juridic, legate de limitarea libertății de exprimare și dreptului la întruniri. Și atenția mea se focalizează tot mai mult pe direcția juridică, mi se pare că este cei mai important lucru în acest moment și mă bucur că mă voi putea ocupa preponderent de acest lucru.”

Corespondentul nostru la Tiraspol, Serghei Ursul, transmite că închiderea Clubului 19 este cumva simbolică și este percepută de tinerii activi din regiune ca începutul unei „ere a tăcerii”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG