Președintele Igor Dodon a cerut Curții Constituționale să explice când trebuie să dizolve Parlamentul în cazul în care nu se instalează un nou Guvern după alegerile din 24 februarie: trebuie să-l dizolve pe 9 iunie, adică la trei luni de la validarea alegerilor, sau termenul de trei luni prevăzut de Constituție se calculează de la data primei şedinţe a legislativului, ceea ce ar mai prelungi cu două săptămâni incertitudinea. Este a doua sesizare a președintelui de natură să pregătească terenul juridic pentru dizolvarea Parlamentului și convocarea anticipatelor. Dar politic, terenul este deja pregătit?
Situaţia politică din R. Moldova se îndreaptă rapid spre anticipate, dar există şi analişti la Chişinău care mai admit încă varianta unei coabitări fie oficiale, fie tacite, fără coaliţie, între socialişti şi democraţi. Printre ei e Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT).
„Este suficient ca PD să îmbrăţişeze oferta PSRM, să-i ofere acestei formaţiuni ministerele strategice, mă refer la externe, la apărare etc. – ceea de ce s-ar putea să fie interesaţi partenerii PSRM de la Moscova. Toată lumea înţelege că această sincopă în relaţiile acestui cartel politic socialisto-democrat a intervenit datorită implicării cercurilor de la Moscova, iar vizita deputaţilor socialişti in corpore la Moscova este doar o dovadă.”
Însuşi Dodon a respins însă săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni televizate, posibilitatea unei înţelegeri cu democraţii şi a prevestit socialiştilor, în caz de anticipate, un rezultat mai bun decât la alegerile ordinare din 24 februarie, întrucât – a anticipat Igor Dodon – socialiştii ar putea profita în urma valului de scumpiri, a schimbărilor politice din regiune - se avea în vedere cazul ucrainean - şi a unei posibile înăspriri a politicii UE faţă de democraţii de la Chişinău, urmare a europarlamentarelor de duminica viitoare.
Şeful statului ar putea să aibă dreptate, spune Igor Boţan, însă până într-un anumit punct: socialiştii, într-adevăr, ar putea recupera o parte din alegătorii „rupţi” de Partidul „Şor” şi ar mai putea căştiga teren urmare a unei prezenţe mai joase la urne a alegătorului pro-european. Dar socialiştii ar putea suferi şi pierderi, crede Boţan, dacă se adevereşte că reapariţia în scenă a unui alt politician pro-rus, Renato Usatîi, nu este întâmplătoare.
În caz de anticipate, electoratul socialiştilor ar putea fi entuziasmat , iar alegătorii Blocului ACUM, ai PD, partidului Şor ar putea să-şi piardă interesul...
„Singura miză în alegerile anticipate e că segmentul electoral al socialiştilor ar putea fi entuziasmat de reluarea scrutinului, iar alegătorii Blocului ACUM, al PD, al partidului Şor ar putea să-şi piardă interesul: care e sensul să participe la alegeri repetate dacă au participat o dată şi nu şi-au atins scopul? Dar dl Dodon trebuie să ţină minte că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg şi anunţul pe care l-a făcut Renato Usatîi poate să-i strice planurile, pentru că Renato Usatîi pare să fi anunţat o strategie, dacă o putem numi aşa, care ar putea repeta parcursul lui Ilan Şor, de la arestare la control judiciar, având dreptul să participe la viaţa politică. Şi acesta ar fi un fel de semnal pentru dl Dodon şi PSRM că e prea devreme să facă calcule.”
După o poveste încurcată cu nişte presupuse probleme cu autorităţile ruse, de care Usatîi îl crede răspunzător pe Igor Dodon, fostul edil de la Bălţi, retras de mai mulţi ani în Rusia, a vorbit marţi seară, prin skype, la un post de televiziune de la Chişinău şi a părut să sugereze că ar putea reveni în viaţa politică moldoveană, chiar cu preţul unei întemniţări.
În conferinţa de presă în care anunţa astăzi nouă sesizare a Curţii, Igor Dodon e evitat să formuleze o reacţie.