Linkuri accesibilitate

Cehia și Omicron: deja vu, sau și mai rău?


Concert în aer liber, în apropiere de Podul Carol, din Praga - „Liturghia Cehă de Crăciun”, de Jakub Jan Ryba, 23 decembrie 2021.
Concert în aer liber, în apropiere de Podul Carol, din Praga - „Liturghia Cehă de Crăciun”, de Jakub Jan Ryba, 23 decembrie 2021.

În Cehia, una din țările europene cele mai lovite de primele valuri ale pandemiei de COVID-19, cifrele noilor infectări zilnice au coborât constant de la începutul lunii decembrie, ca să înceapă să crească din nou marți, 4 ianuarie.

Experții spun că ceea ce pare să fie începutul celui de-al cincilea val are două explicații: răspândirea tulpinii încă și mai contagioase Omicron și petrecerile de Revelion. Dacă temerile se adeveresc, mai spun experții, sistemul medical va fi pus din nou la grea încercare, cel mai probabil înainte de sfârșitul lunii ianuarie, odată ce Omicron va deveni tulpina dominantă, cum s-a întâmplat deja în țările vest-europene.

Potrivit estimării autorităților medicale și statisticienilor cehi, noul val poate provoca în țara cu 10 milioane de locuitori până la 50.000 de noi infectări pe zi și aproximativ 7000 de pacienți în spital. Pentru comparație, recordul de până acum este de aproape 30.000 de infectări pe zi.

În Cehia au fost confirmate de la începutul pandemiei aproape 2,5 milioane de infectări – tot al patrulea locuitor – și 36.326 de decese – una din ratele de mortalitate cele mai ridicate din lume.

Un element pozitiv, mereu amintit în discuțiile publice, este că Cehia este în topul european în ce privește numărul de paturi de spital, inclusiv la terapie intensivă.

Al cincilea val al pandemiei ajunge la cehi într-o perioadă de tranziție politică.

Noua guvernare de centru-dreapta a premierului Petr Fiala, intrată „în pâine” înaintea Crăciunului pe stil nou, este alcătuită din politicieni care au criticat din plin felul cum a gestionat criza sanitară fostul guvern, al miliardarului populist Andrej Babis.

Vor fi noii guvernanți mai eficienți? – se întreabă cehii acum, când le bate la ușă Omicron.

Experții sunt de acord că cea mai eficientă armă împotriva noului val – împotriva tuturor valurilor - este vaccinarea. Cehia are însă o rată de vaccinare de numai 63% - sub media Uniunii Europene, iar noul guvern ezită să-și facă de la început dușmani și recomandă numai vaccinarea, inclusiv cu doza a treia, fără să se aventureze însă să o facă obligatorie, măcar pentru vârstnici și anumite profesii, așa cum avea de gând fostul guvern.

În absența unor pași radicali, de care se teme, guvernarea cehă propune alții, mai mărunți, cum ar fi introducerea testării la locul de muncă de două ori pe săptămână inclusiv pentru vaccinați, din 17 ianuarie – dar va fi ajunge testul antigen.

Singura speranță, cum scrie revista cehă Respekt, este să se confirme datele preliminare că îmbolnăvirea cu Omicron este în general mai puțin gravă. Cel puțin un expert influent, Jan Konvalinka, crede asta, și a recomandat deja guvernului să scurteze perioada de carantină – cum au făcut deja alte țări, ca să nu frâneze economia.

Între timp, Cehia face și demersuri ca să primească noile medicamente anti-COVID, care ar putea ajuta și ele la ușurarea poverii asupra sistemului medical.

Dacă speranțele se împlinesc, noua guvernare cehă, lăudată mai mult pentru că a reușit să-l învingă pe periculosul populist Babis, ar putea înregistra o primă victorie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG