Linkuri accesibilitate

Conducerea socialiștilor bulgari şi lista pentru europarlamentare


Kornelia Ninova, lidera BSP

Aprobarea listei Partidului Socialist Bulgar (PSB) pentru alegerile europene a pus din nou în lumină contradicțiile între actuala conducere în frunte cu Kornelia Ninova și Partidul Socialiștilor Europeni (PSE), condus de Serghei Stanișev.

Opoziția internă de partid, care este de partea lui Stanișev, a reușit să lanseze la plenara Consiliului național mai mulți candidați în Parlamentul European, care nu au figurat pe lista propusă de președinta partidului Kornelia Ninova. Prin vot secret, și liderul PSE, Serghei Stanișev, a ajuns pe locul 5.

În ajunul plenarei Ninova a declarat că lui Stanișev îi este suficient postul de președinte al PSE. Stanișev, care a condus un Guvern de coaliție în perioada 2005-2009, a adresat critici dure la adresa actualei conduceri a PSB. El a avertizat că Ninova încearcă să impună un autoritarism gen Victor Orban.

Plenara a respins încercarea de a fi impusă cu forța voința liderului, a spus Stanișev.

Președintele PSE a mai declarat că va participa la campania pentru alegerile europarlamentare condus nu de ambiții personale, ci de dorința ca PSB să devină un partid fidel valorilor europene.

Nu este un secret că în ultimii ani partidul a respins multe decizii ale PSE printre care cele în favoarea Convenției de la Istanbul și a Pactului pentru migrație.

Stanișev a mulțumit fostei sale concubine, Elena Ionceva, care ocupă primul loc pe lista socialiștilor. Spre deosebire de liderii din anturajul Korneliei Ninova, ziarista de investigații Ionceva a cerut ca Stanișev să fie printre primii pe lista PSB.

Prezența lui Ivo Hristov, șeful cancelariei președintelui Rumen Radev, va mări șansele candidaților socialiști, consideră mulți analiști...

Locul 4 este ocupat de Ivo Hristov, șeful cancelariei președintelui Rumen Radev. Prezența sa va mări șansele candidaților socialiști, consideră mulți analiști, având în vedere popularitatea crescândă a ex-comandantului aviației militare.

Sistemul de preferințe care oferă alegătorilor posibilitatea de a modifica ordinea candidaților pe lista unui partid, introducând element majoritar, va putea aduce surprize. Nu este exclus, de pildă, ca acest sistem să-l scoată din cursă pe Stanișev. În orice caz, alegerile europene vor deveni un indiciu pentru balanța de forțe în PSB.

Ninova a avertizat că responsabilitatea pentru alegerile europene îi revine Consiliului național și ea nu va demisiona dacă partidul va fi învins din nou de centriștii lui Borisov.

XS
SM
MD
LG