Iminentul summit al Parteneriatului Estic, dintre Uniunea Europeană și cele șase state foste sovietice care beneficiază de acest statut de parteneri (Ucraina, Moldova, Bielorusia, Armenia, Georgia și Azerbaidjanul), pe 18 iunie, va trebui transformat într-o întâlnire virtuală din pricina coronavirusului.
Șeful diplomației europene Josep Borrell a trimis astăzi o scrisoare omologilor săi, miniștrilor de externe din toate țările UE, pe care i-a invitat la o videoconferință săptămâna viitoare, pe 11 iunie, cu o săptămână înainte de data summitului, pentru a pregăti agenda modificată a întâlnirii virtuale.
Pe lângă obișnuitele eforturi în direcția implementării reformelor, combaterii corupției și întăririi statului de drept, se caută acum introducerea noi obiective ecologice comune, la care se adaugă măsurile comune împotriva COVID-19.
UE a decis deja să deblocheze aproape trei miliarde de euro pentru a ajuta țările parteneriatului, dar și alte țări vecine de la Marea Mediterană să iasă cu bine din criza economică și socială declanșată de pandemie.
Fondurile, din cadrul a ceea ce se numește ajutor macro-financiar (macro-financial assistance, MFA) vor fi acordate sub formă de împrumut pentru 12 luni, în condiții extrem de favorabile, pentru ca cele 10 țări să-și poată acoperi nevoile cele mai urgente. Ele vor fi combinate cu cele deja anunțate ale Fondului Monetar Internațional (FMI).
Au mai fost însă alocate, deja în luna martie, și alte 140 milioane de euro țărilor din Parteneriatul Estic ca să le ajute să facă față „nevoilor celor mai urgente” legate de epidemia de coronavirus, urmate de alte până la 700 de milioane de euro ce vor fi direcționate spre atenuarea impactului social-economic al crizei de coronavirus în cele șase țări ale Parteneriatului (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina).
Cum a spus-o atunci comisarul UE pentru extindere Olivér Várhelyi, fondurile sunt destinate nevoilor imediate ale sistemelor de îngrijire medicală din cele șase țări, ca și nevoilor pe termen mai lung ale celor mai vulnerabile categorii sociale și întreprinderilor mici și mijlocii, care alcătuiesc „coloana vertebrală” a economiei în statele respective.