Linkuri accesibilitate

Curtea de Conturi: „Datoriile ambelor maluri ale Nistrului pentru gaze nu corespund realității”


La începutul lunii septembrie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat Europei Libere că a comandat  propriul audit al datoriilor față de Gazprom, care ar fi urma să fie finalizat la sfârșitul acelei luni.
La începutul lunii septembrie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat Europei Libere că a comandat  propriul audit al datoriilor față de Gazprom, care ar fi urma să fie finalizat la sfârșitul acelei luni.

Datoriile istorice ale ambelor maluri ale Nistrului pentru gazele naturale furnizate de concernul rus Gazprom se ridicau către sfârșitul anului 2021 la 8,469 de miliarde de dolari, potrivit datelelor din proiectul unui raport de audit al Curții de Conturi, realizat timp de mai bine de 10 luni la Moldovagaz, prezentat pe 21 noiembrie. Autorii raportului spun, între altele, că aceste datorii „nu corespund realității”.

„Anatomia” datoriilor

Datoriile malului drept ale Nistrului față de Gazprom se cifrează la 469 milioane de dolari, iar cele ale malului stâng la peste 6,8 miliarde de dolari, potrivit lui Sergiu Știrbu, membru al Curții de Conturi și unul dintre membrii echipei de audit.

Totodată, datoriile malului drept față de Factoring-Finance, o companie fiică a Gazprom, se ridică la 275 de milioane de dolari, inclusiv 120 de milioane de dolari plățile de bază și penalitățile de 155 de milioane de dolari. Datoriile malului stâng față Factoring-Finance se ridică la 925 de milioane de dolari: 541 de milioane de dolari sunt plățile de bază și 383 de milioane de dolari penalitățile.

Neconcordanțe și documente dispărute

În relațiile sale financiare cu Gazprom, așa cum arată proiectul raportului Curții de Conturi, Moldovagaz a înregistrat în cursul anilor pierderi de miliarde de lei pe fondul diferențelor de curs valutar.

Autorii raportului mai spun că au constat mai multe „neconcordanțe”, iar multe documente confirmative nu mai există din diverse motive.

Actele de verificare a datoriilor malurilor Nistrului nu oferă o veridicitate ale acestora și, respectiv, nici asupra cheltuielilor financiare aferente datoriilor, spun autorii raportului.

„Datoriile malului drept și stâng nu corespund realității, ca urmare a neeliminării deficiențelor la constituirea de către guvernul R. Moldova a întreprinderii mixte cu SA Gazprom, care au fost constate de Curtea de Conturi încă în anul 2002, când o parte din capitalul social a fost transmisă pentru stingerea datoriilor la gazele consumate”, a explicat Sergiu Știrbu în timpul prezentării proiectului de raport.

Auditorii documentului au constatat că, în anumite perioade, datoriile malului drept au fost majorate nejustificat, iar cele ale malului stâng, dimpotrivă, diminuate.

Auditul complex al situației la Moldovagaz a fost inițiat de Curtea de Conturi în ianuarie 2022, după o solicitare a Parlamentului, iar documentul urmează să fie înaintat legislativului. Deocamdată, Curtea de Conturi a publicat doar un scurt rezumat al acestui audit.

Un audit „paralel” și unul internațional

La începutul lunii septembrie, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a declarat Europei Libere că a comandat propriul audit al datoriilor față de Gazprom, adăugând că acest audit intern ar fi urma să fie finalizat la sfârșitul acelei luni. Doar că de atunci Moldovagaz nu a mai spus nimic despre rezultatele acelui audit intern.

Guvernul de la Chișinău a încheiat, la începutul lunii august, un contract cu două companii internaționale pentru realizarea unui audit al datoriilor Moldovagaz față de Gazprom, excluzând regiunea transnistreană. Este vorba de companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, care s-au angajat să realizeze auditul până la 30 ianuarie 2023. Realizarea auditului va costa R. Moldova 800.000 de euro.

Chișinăul nu este de acord cu datoriile invocate de Gazprom, dezacord exprimat în octombrie 2021, când s-a negociat prelungirea contractului moldo-rus la gaze pentru următorii cinci ani. Atunci, părțile au convenit să fie realizat un audit până la 1 mai 2022. Licitația pentru desemnarea auditorilor a eșuat însă, din cauza războiului, potrivit autorităților moldovene.

Anterior, expertul în energetică Sergiu Tofilat a spus într-un interviu pentru Europa Liberă că, potrivit calculelor sale, datoria invocată de Gazprom a fost majorată în cursul anilor cu cel puțin 958 de milioane de dolari. Expertul este de părere că principala provocare a celor două companii internaționale va fi „acumularea probelor și a materialelor pentru a demonstra datoriile nejustificate față de Gazprom.”

Republica Moldova este dependentă aproape în totalitate de gazele rusești. Gazprom a amenințat, anterior, în repetate rânduri, cu oprirea livrării gazelor, invocând diverse motive, inclusiv, în ultima perioadă, faptul că Moldova nu a realizat în termenii stabiliți auditul datoriilor istorice.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG