Linkuri accesibilitate

Democrații cedează puterea și se pregătesc de anticipate


Vlad Plahotniuc, vorbind la protestul PD din 9 iunie
Vlad Plahotniuc, vorbind la protestul PD din 9 iunie

Partidul Democrat a anunțat că se retrage de la guvernare, iar Guvernul Filip își dă demisia și eliberează clădirile instituțiilor de stat. Anunțul PD, făcut după o ședință de partid și întâlniri cu diplomații marilor puteri, dezamorsează criza de o săptămână în care PD a refuzat să cedeze puterea revendicată de noul guvern al PSRM-ACUM. Dar vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, care le-a vorbit jurnaliștilor, a avertizat că alianța formată sâmbăta trecută de rivalii democraților, PSRM-ul pro-rus și Blocul pro-european ACUM, este fragilă, că legalitatea noului Guvern Sandu rămâne nesigură din cauza deciziilor Curții Constituționale privind expirarea Parlamentului și că alegerile anticipate sunt o evoluție foarte probabilă, de care PD se va pregăti serios.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct


Vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, care a făcut anunţul, a confirmat două lucruri: retragerea democraţilor de la guvernare şi demisia Guvernului Pavel Filip. „PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Astfel, prim-ministrul şi toţi miniştrii urmează să demisioneze începând cu ziua de azi.”

Ce nu a confirmat democratul e că PDM ar recunoaşte, prin această decizie, legalitatea noii majorităţi parlamentare PSRM-ACUM, create la sfârşitul săptămânii trecute în Parlament, şi a noului Guvern al Maiei Sandu, care nu a fost lăsat până acum să intre în clădirea executivului ocupat de Guvernul democraţilor: „Indiferent ce soluţii se vor găsi, câtă vreme avem deciziile Curţii Constituţionale în vigoare, guvernul care se va instala va funcţiona ilegal”.

Într-o primă reacţie, preşedintele Igor Dodon, Partidul Socialiștilor al căruia a decis pe neaşteptate sâmbăta trecută să creeze o coaliţie nefirească cu Blocul a două partide pro-europene PAS şi DA intrate în Parlament, a spus că victoria nu este finală şi a cerut totodată judecătorilor Curţii Constituţionale să-şi revizuiască ultimele decizii:

„Mă adresez judecătorilor Curţii Constituţionale: revedeţi-vă hotărârile nelegitime din 7, 8 şi 9 iunie. Revizuirea lor este calea cea mai simplă şi cea mai rapidă. În caz contrar, o să rog Guvernul şi Parlamentul să se convoace şi să numească alţi magistraţi la Curtea Constituţională. Şefii de la Procuratură şi CNA – la fel daţi-vă demisia de onoare. Aceste 7 zile v-au trebuit să scoateţi banii din ţară şi să ascundeți materialele compromiţătoare.”

Prima reacţie a prim-ministrului Maia Sandu a fost şi mai prudentă. La fel ca Igor Dodon, ea le-a cerut magistraţilor Curţii Constituţionale să-şi revizuiască ultimele decizii.

Sperăm că decizia PD este asumată și sinceră, și nu reprezintă o capcană...

„Sperăm că decizia PD este asumată și sinceră, și nu reprezintă o capcană ca să aibă timp pentru acțiuni subversive. Le solicităm: conducătorii PD-ului să retragă forțele paramilitare din jurul instituțiilor publice, să renunțe la manifestații publice pentru a evita conflicte, să nu mai dea indicații ilegale. Judecătorii CC să-și revizuiască actele neconstituționale din 7-9 iunie și să-și dea demisia. Eduard Harunjen să-și dea demisia.”

Anunţul de astăzi al democraţilor vine în ziua în care se încheie exact o săptămână de la declanşarea unor tensiunile politice ridicate la Chişinău, legate de existenţa a două puteri rivale, care riscau să aducă şi la tensiuni de stradă, în condiţiile în care ambele tabere anunţaseră proteste stradale în această duminică la Chişinău.

Nici democraţii, nici Igor Dodon sau Blocul ACUM nu au anunţat explicit anularea manifestaţiilor. La briefingul din seara zilei de astăzi, Cebotari a spus doar: „Ştim că sunt supăraţi pe ce văd şi pe ce se întâmplă, că au vrut să vină să protesteze cu noi, dar noi credem că acum calmul şi reţinerea sunt importante”.

Pe parcursul zilei de astăzi, liderii ambelor tabere politice au avut mai multe contacte cu comunitatea de diplomaţi occidentali acreditaţi la Chişinău, într-un aparent efort de transfer paşnic al puterii spre noile autorităţi şi de detensionare a situaţiei înainte de demonstraţiile de duminică.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii s-a întâlnit cu liderii democraţi, dar și cu preşedintele Igor Dodon, iar prim-ministrul Maia Sandu și vicepremierul Andrei Năstase au avut o întrevedere cu mai mulți ambasadori ai Uniunii Europene.

Aproape imediat după anunţul democraţilor, televiziunile de la Chişinău au surprins imagini cu poliţişti care se retrăgeau din clădirea Executivului, blocată de la începutul tensiunilor politice de forţele de ordine şi suporteri ai democraţilor, dezasamblând corturile pe care le instalaseră în faţa instituţiilor de stat pentru a nu admite accesul noilor autorităţi.​

Previous Next

XS
SM
MD
LG