Linkuri accesibilitate

Departamentul de Stat: SUA nu încurajează atacurile ucrainene în Rusia


Aeroportul din Kursk, după presupusul atac ucrainean
Aeroportul din Kursk, după presupusul atac ucrainean

Un alt aerodrom rusesc a fost incendiat de un atac cu drone pe 6 decembrie, la o zi după ce Rusia a anunțat că două dintre bazele sale aeriene, inclusiv una aflată la sute de kilometri de Ucraina, au fost lovite de drone.

Departamentul de Stat al SUA declară că nu există nicio confirmare că loviturile au fost efectuate de Ucraina. Secretarul de Stat Antony Blinken susține că Statele Unite „nu au încurajat și nici nu au permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei”.

El a adăugat că este important să se înțeleagă prin ce trec ucrainenii în fiecare zi din cauza „continuei agresiuni rusești”, și acuză Rusia că transformă iarna „într-o armă” atacând infrastructura civilă din Ucraina.

Oficialii din orașul rus Kursk, situat la aproximativ 90 de kilometri nord de granița cu Ucraina, au publicat imagini cu fum negru deasupra unui aerodrom, unde, după cum spune guvernatorul, a luat foc un rezervor de petrol.

Ucraina nu a revendicat pe față responsabilitatea pentru acest atac și nici pentru cele două atacuri din 5 decembrie care au vizat o bază aeriană militară rusă situată la aproximativ 600 de kilometri est de Ucraina, în regiunea Saratov, și un altul la un aerodrom de lângă Riazan, la sud-est de Moscova.

Consilierul prezidențial Oleksi Arestovici a declarat că baza aeriană din Saratov este singura bază rusă complet echipată pentru bombardierele cu rază lungă de acțiune pe care Rusia le-a folosit în campania sa de avariere a rețelei energetice a Ucrainei.

Conform New York Times, un oficial ucrainean de rang înalt care a vrut să-și păstreze anonimatul, a declarat pe 5 decembrie că dronele au fost lansate de pe teritoriul ucrainean și că cel puțin două avioane au fost distruse la una dintre bazele rusești, iar alte câteva au fost avariate.

Ofensivă și contaofensivă

Rusia a răspuns la atacurile din 5 decembrie cu ceea ce a numit o „lovitură masivă asupra sistemului de control militar al Ucrainei”, deși nu a identificat nicio țintă militară specifică. Rachetele rusești lansate pe 6 decembrie au distrus case și au întrerupt curentul electric, ca parte a unei campanii de distrugere a infrastructurii civile a Ucrainei.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat la 6 decembrie că loviturile asupra infrastructurii energetice și de transport din Ucraina au fost justificate din punct de vedere militar.

Atacurile au lovit „sistemul de comandă militară, uzinele de armament și obiectele conectate la acestea pentru a sparge potențialul militar al Ucrainei”, a spus el.

El susține că operațiunile militare rusești continuă cu succes și că trupele Moscovei au cucerit o serie de așezări în regiunile Donețk și Luhansk, provocând în același timp pierderi grele părții ucrainene.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că în regiunea Donețk au loc lupte foarte grele, „iar prețul este foarte mare”.

„Pentru noi, epicentrul ostilităților de astăzi este regiunea Donețk, iar inamicul și-a concentrat acolo majoritatea trupelor”, a declarat ea, adăugând că este a șasea încercare a forțelor ruse de a împinge linia frontului până la granițele regiunii Donețk și au eșuat.

Rezistența este, în sine, o victorie

„Trebuie să înțelegem că, atunci când eliberăm teritoriile ocupate temporar, este o victorie. Când rămânem fermi și nu lăsăm inamicul să revină este, de asemenea, o victorie”, a subliniat Malyar.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat anterior că trupele rusești își concentrau principalele eforturi pe desfășurarea de operațiuni ofensive în zonele Bahmut și Avdiivka din regiunea Donețk.

14 milioane de persoane au fost strămutate

Pe 6 decembrie, Martin Griffiths, șeful Agenției ONU de ajutor umanitar, a vorbit despre chinul „colosal” pe care îl suferă Ucraina din cauza distrugerii infrastructurii sale de către Rusia. Acest punct de vedere a fost reluat de aliații occidentali ai Ucrainei în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, dar a fost puternic contestat de Rusia.

Martin Griffiths a prezentat bilanțul „morții, strămutărilor și suferințelor generalizate”. El a declarat că peste 14 milioane de persoane au fost strămutate - 7,8 milioane în Europa și 6,5 milioane încă în interiorul țării - și 17.023 de civili au fost uciși, inclusiv 419 copii, deși biroul ONU pentru drepturile omului consideră că „numărul real de victime este mult mai mare”.

Bani suplimentari pentru 2023

Parlamentarii americani au convenit să ofere Ucrainei cel puțin 800 de milioane de dolari în asistență de securitate suplimentară anul viitor și să stimuleze Taiwanul cu miliarde de dolari în următorii ani, potrivit unui proiect de lege privind politica de apărare care presupune alocarea a 858 de miliarde de dolari, prezentat pe 6 decembrie.

Legea de autorizare a apărării naționale pentru anul fiscal 2023, sau NDAA, autorizează cheltuielile suplimentare pentru Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, o creștere de 500 de milioane de dolari față de solicitarea președintelui Joe Biden de la începutul acestui an.

Ziua recunoștinței în Ucraina

Anterior, la 6 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a efectuat o călătorie în regiunea Donețk și s-a întâlnit cu trupele ucrainene în apropierea liniilor de luptă intens disputate.

El a făcut vizita din 6 decembrie pentru a înmâna soldaților distincții de stat cu ocazia Zilei Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Astăzi este ziua recunoștinței noastre. Aceasta este exact semnificația zilei de 6 decembrie - și este pentru totdeauna”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn. Ucrainenii sărbătoresc Ziua Forțelor Armate ale Ucrainei „cu cuvinte de recunoștință, sentimente de recunoștință, lacrimi de recunoștință”.

XS
SM
MD
LG