Linkuri accesibilitate

Directorul centralei nucleare de la Zaporojie a fost eliberat


Directorul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, Ihor Murașov
Directorul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, Ihor Murașov

Directorul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul Rusiei, a fost eliberat, a informat pe Twitter șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Ihor Murașov a fost reținut vineri, 30 septembrie de o patrulă militară rusă, în timp ce se deplasa de la uzina Zaporojie spre orașul Energodar, unde locuiesc mulți dintre angajații centralei.

Reținerea lui Murașov a avut loc chiar în ziua când la Kremlin era oficiată anexarea abuzivă a patru regiuni ucrainene, parțial controlate de Rusia, inclusiv regiunea Zaporojie.

Șeful companiei ucrainene de stat Energoatom, care administrează centrala nucleară, anunța vinerea trecută că Murașov „a fost scos din mașină și, cu ochii legați, a fost dus într-o direcție necunoscută”.

Ulterior, AIEA a spus că a fost în contact cu „autoritățile relevante”, fără a menționa Rusia, care au confirmat că Ilhor Murașov se afla în „detenție temporară”.

Arestarea lui Murașov a avut un „impact serios” asupra sa și asupra standardelor de siguranță și securitate nucleară, a precizat atunci agenția.

Nu este clar motivul exact pentru care a fost reținut Murașov. Autoritățile ruse nu au făcut nicio declarație cu privire la detenție.

Trupele rusești au preluat controlul centralei și a zonei înconjurătoare din martie, în timp ce personalul ucrainean a continuat să opereze centrala. Ultimul reactor a fost oprit în septembrie din cauza bombardamentelor din apropierea centralei.

Kievul și AIEA au avertizat în legătură cu pericolul unui accident nuclear din cauza luptelor din apropiere. Rusia a respins însă cererile de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei din Zaporojie.

Luna trecută, consiliul guvernatorilor AIEA a adoptat o rezoluție prin care a cerut Rusiei să pună capăt ocupării centralei și să „înceteze imediat toate acțiunile” împotriva acesteia și a „oricărei alte instalații nucleare din Ucraina”. Rusia și China au votat împotriva rezoluției.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG