Linkuri accesibilitate

Doi pedofili absolviți de pedepse în justiția moldoveană au fost condamnați în ţările lor de origine


Imagine generică
Imagine generică

Avocata Natalia Bairam spune că nu există nicio certitudine că toţi cei implicaţi în această schemă şi care au beneficiat de serviciile minorilor moldoveni au fost identificați.

Poliția moldoveană spune că a deconspirat o rețea de exploatare sexuală a minorilor. Deconspirarea a fost posibilă datorită colaborării cu Grecia în care au jucat un rol și jurnaliștii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Despre rețeaua de pedofili care activa în R. Moldova şi Ucraina specializată pe racolarea de minori din Moldova pentru relații sexuale cu cetățeni străini s-a aflat în martie 2011. Atunci Poliţia şi Procuratura anunțaseră că au lichidat rețeaua de traficanți de copii, capii grupării fiind arestați. Cum funcționa rețeaua? Sub pretextul organizării de călătorii turistice prin Moldova, inclusiv prin regiunea transnistreană, și în Ucraina, membrii grupului criminal ofereau băieți minori pentru relații sexuale clienților veniți din străinătate. Unul dintre capii rețelei era un cetățean rus care crease o reţea similară în Maroc, după care a venit în Republica Moldova.

Inițial el s-a stabilit în stânga Nistrului, după care s-a mutat la Chişinău. Partenerul său de afacere era un cetăţean italian, cercetat anterior și în țara de origine pentru ilegalități similare. Cei doi au fost ulterior condamnaţi la peste 20 de ani de pușcărie. La nici o lună după ce ei fuseseră reţinuţi, jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice au constatat că rețeaua continua să activeze în Chișinău şi în regiunea transnistreană. Reporterii acţionând sub acoperire s-au tocmit contra sumei de 55 de euro, să li se ofere un băiat de 15 ani, pentru o noapte. După publicarea anchetei ziaristice, poliţia a reuşit să-l reţină pe noul conducător al rețelei care a fost anterior victimă a acesteia.

Subiectul a revenit în atenţie săptămâna asta după ce Curtea de la Atena din Grecia l-a condamnat pe unul dintre pedofilii care abuzau minorii, pe Nicolas Georgiadis, fost membru al Parlamentului elen, care a venit în Republica Moldova în 2010, în calitate de consilier al ministrului economiei în cadrul Misiunii UE de consiliere în politici publice. Acesta a ajuns în 2011 şi în vizorul poliţiei moldovene, a fost reţinut, dar în scurt timp eliberat pe motiv că deţinea atunci imunitate diplomatică. Ulterior, în 2013, Curtea Supremă de Justiție a pus punct în cazul lui Nicolas Georgiadis scăpându-l de justiție în Republica Moldova.

În Grecia Nicolas Georgiadis a fost condamnat la 2 ani de închisoare şi amendat cu 20.000 de euro. Un alt abuzator, un preot danez, a fost condamnat acum doi ani în Danemarca pentru pedofilie, însă nu pentru abuzurile comise asupra copiilor din Moldova.

Majoritatea minorilor proveneau din regiunea transnistreană...

Numărul total al victimelor nu se cunoaște. Majoritatea dintre ei erau minori, proveneau din regiunea transnistreană şi obțineau în schimbul serviciilor sexuale între 200 şi 500 de lei, cam jumătate din ce plăteau abuzatorii racolatorilor.

Natalia Bairam e avocată care a apărat 10 dintre victime. Ea spune că majoritatea proveneau din familii vulnerabile şi aveau nevoie de bani.

„Investigaţia a fost complicată aici în Moldova. Noi nu ne-am aşteptat că reţeaua va fi atât de complexă. S-a pornit de la un simplu băieţel despre care bunica a alertat că a fost luat de un italian şi dus la o şcoală pentru performanţele sale sportive, băiatul nici pe de parte nu ştia însă ce e asta fotbal. Din legăturica asta ne-am pomenit că există un ditamai site care chema cetăţeni cu preferinţe pentru copii să vină în Moldova, dar în special în Transnistria.”

Avocata spune că nu există nicio certitudine că toţi cei implicaţi în această schemă şi care au beneficiat de serviciile minorilor moldoveni au fost identificați.

„Nu pot spune dacă organele noastre de drept pot spune că au fost stabilite toate persoanele. Eu am prezumţia că nici victimele nu au fost stabilite toate şi nici cei implicaţi în organizarea acestei reţele, există mai multe semne de întrebare şi cred că trebuia să mai fi rămas adrenalină la poliţiştii noştri să continue intens investigaţiile pentru a deconspira în cele din urmă toată complexitate acestei reţele. Eu sunt sigură că până în prezent sunt rudimente care mai mocnesc.”

Investigațiile vizând această reţea de pedofili continuă până în prezent...

Suspiciunea avocatei Natalia Bairam e că schema continuă să funcționeze nestingherit în regiunea transnistreană, întrucât autorităţile moldovene nu au acces în acea regiune pentru a realiza investighații.

Alexandru Beşleagă, ofiţer superior de investigaţie la Centru de combatere a traficului de persoane, a declarat că investigațiile vizând această reţea de pedofili continuă până în prezent. În urmă cu trei zile a fost reţinut încă un pedofil din cadrul reţelei, numărul total de racolatori identificaţi ajungând la 16 persoane. Majoritatea dintre ei fiind diferiți justiţiei, iar unii deja condamnaţi, spun surse oficiale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG