Linkuri accesibilitate

Dosar penal pentru fals în acte publice pe marginea pre-vettingului lui Iulian Muntean


Juristul Iulian Muntean și-a dat demisia din funcția de membru al CSM după ce s-a aflat că are calitatea de învinuit într-un dosar de corupție.
Juristul Iulian Muntean și-a dat demisia din funcția de membru al CSM după ce s-a aflat că are calitatea de învinuit într-un dosar de corupție.

Procuratura Anticorupție investighează un dosar penal privind falsul în acte publice în cazul juristului Iulian Muntean care a promovat evaluarea externă și a fost numit de Parlament membru al CSM, deși era cercetat penal pentru corupere pasivă.

Într-un răspuns la solicitarea Europei Libere, Procuratura Anticorupție a comunicat că, pe 10 noiembrie 2023, a deschis un dosar penal pe faptul falsului în acte publice, „săvârșit din interes material și/sau din interes personal”.

Dosarul nu are, deocamdată, nici bănuiți, nici învinuiți. Procurorii încearcă să stabilească dacă Centrul Național Anticorupție (CNA) „a deținut informația necesară” pentru a anunța comisia pre-vetting că Muntean are statut de învinuit și, dacă da, „de ce această informație nu a fost transmisă comisiei”.

„Despre soluțiile adoptate în această cauză penală, opinia publică va fi informată la etapa respectivă”, se arată în răspunsul Procuraturii Anticorupție.

Potrivit Codului Penal, falsul în acte publice se pedepsește cu o amendă de la 42.500 până la 67.500 de lei sau cu închisoare de până la 2 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate între 2 și 5 ani.

Juristul Iulian Muntean a ajuns în centrul unui scandal la două săptămâni după ce Parlamentul l-a numit în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Până la desemnare, el a trecut cu succes evaluarea integrității etice și financiare, cunoscută sub denumirea de „pre-vetting”.

Pe 20 septembrie 2023, în spațiu public a apărut informația că Muntean are calitatea de învinuit într-un dosar de corupere pasivă. Membrii comisiei pre-vetting au explicat că nu au fost informați despre existența dosarului nici de candidat, nici de CNA sau Serviciul de Informații și Securitate.

Muntean și-a dat demisia în urma scandalului, iar pe 26 septembrie Procuratura Anticorupție a început un proces penal în privința a doi angajați ai CNA. Unul dintre ei a făcut, în 2018, analiza operațională a dosarului numit generic „ASEM”, în care Muntean este învinuit de corupție, alături de alți zeci de profesori, studenți și intermediari.

Tot el a făcut parte, anul trecut, din secretariatul comisiei pre-vetting, iar din iulie 2023 este membru al comisiei vetting, care verifică integritatea viitorilor și actualilor judecători ai Curții Supremă de Justiție.

Cel de-al doilea angajat al CNA a fost responsabil de ambele analize operaționale (din 2018 și din 2023) în privința lui Iulian Muntean.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG