Linkuri accesibilitate

Două jurnaliste iraniene, acuzate pentru că au sărbătorit fără hijab ieșirea din închisoare


Iran, Teheran - Jurnalistele Elaheh Mohammadi și Niloofar Hamedi, la eliberarea temporară din închisoarea Evin (Sursă: social media)
Iran, Teheran - Jurnalistele Elaheh Mohammadi și Niloofar Hamedi, la eliberarea temporară din închisoarea Evin (Sursă: social media)

Cele două femei, eliberate pe cauțiune de o instanță de judecată la 14 ianuarie, fuseseră condamnate pentru că au relatat despre moartea tinerei Mahsa Amini în arestul poliției, în cel mai cunoscut caz legat de portul obligatoriu al vălului islamic.

Potrivit noilor acuzații, făcute la Tribunalul Revoluționar Iranian la 15 ianuarie, jurnalistele Elaheh Mohammadi și Nikoofar Hamedi ar fi încălcat legea iraniană privind purtarea obligatorie a vălului islamic (hijab).

S-a întâmplat după ce au apărut fără hijab pe rețele într-o poză făcută la scurt timp de la eliberare, relatează Radio Farda, serviciul pentru Iran al RFE/RL.

Pățania ilustrează bătălia neostenită a regimului clerical conservator de la Teheran pentru apărarea legilor ce obligă femeile să poarte vălul islamic, în ciuda nemulțumirii generale.

În Iran, hijabul a devenit obligatoriu pentru toate femeile de de peste 9 ani în 1981, la doar doi ani de la Revoluția Islamică din 1979. Măsura a provocat de îndată proteste și revolte, rapid înăbușite de noile autorități.

Multe femei au sfidat regula de-a lungul anilor și au forțat limitele a ceea ce oficialii iranieni consideră a fi „îmbrăcăminte decentă”.

Hamedi și Mohammadi au fost condamnate anul trecut la 13 și respectiv, 12 ani de închisoare pentru că au relatat despre moartea tinerei iraniene de origine kurdă, Mahsa Amini, de 22 de ani, în septembrie 2022, în timp ce se afla în custodia Poliției pentru o presupusă încălcare a legii hijabului.

Cazul lor a atras un val de sprijin în Iran și în afara țării. Marea maestră în șah Sara Khadem și-a exprimat suportul pentru cele două jurnaliste, lăudându-le curajul și numindu-le „adevărate campioane”.

Îmbrățișări și condamnări

Hamedi a fost condamnată pentru că i-a fotografiat pe părinții Mahsei Amini îmbrățișându-se în spitalul din Teheran, unde fiica lor se afla în comă, după ce a fost arestată de poliție pentru presupusa lipsă a vălului pe cap. Postarea pe Twitter a fotografiei a fost prima mențiune în mass-media despre acest caz și una din ultimele postări ale lui Hamedi, arestată câteva zile mai târziu.

Fotografia din spital care i-a adus lui Hamedi condamnarea. (Sursă: social media)
Fotografia din spital care i-a adus lui Hamedi condamnarea. (Sursă: social media)

Mohammadi a relatat despre funeraliile lui Amini din orașul său, Saghez, eveniment care a dus la începutul protestelor în masă care au cuprins întreaga țară în septembrie 2022.

Protestele au fost reprimate dur de regimul de la Teheran, fiind văzute ca una din cele mai mari provocări la adresa guvernului instalat la putere în urma Revoluției Islamice din 1979.

Parlamentul European a oferit Premiul Saharov pentru Libertatea de Gândire lui Amini și mișcării Femei, Viață, Libertate care a apărut în urma morții ei. Autoritățile iraniene i-au împiedicat pe părinții și fratele lui Amini să plece din țară în decembrie 2023, pentru a primi premiul.

Comentând noile acuzații împotriva ziaristelor, făcute după ce au fost eliberate din închisoare, Masih Alinejad, jurnalistă iraniană din SUA, a declarat pentru cotidianul britanic Guardian că „hijabul obligatoriu este principalul pilon al regimului apartheidului de gen”, iar cele două femei care au sfidat încă o dată regimul sunt niște „eroine”.

XS
SM
MD
LG