Consiliul Audiovizualului și-a ținut astăzi prima ședință de la schimbarea puterii la Chișinău și de la declarația noii prim-ministre Maia Sandu, făcută marți la o întâlnire cu jurnaliștii, despre faptul că cea mai stringentă schimbare de care ar fi nevoie în domeniul mass-media este reforma CA, așa încât membrii săi să fie scoși de sub influența politică. Ce reverberații au cauzat, dacă au cauzat, aceste declarații?
Președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, a încercat să respingă de o manieră voalată criticile la adresa instituției pe care o conduce de doi ani invocând trei parabole, cum le-a numit el. Prima conducea spre deducția sa că la întrevederea prim-ministrei Maia Sandu cu jurnalişti şi experţi media s-au spus neadevăruri despre activitatea Consiliul Audiovizualului. Prin cea de-a doua parabolă Vicol a sugerat că „gura lumii nu o poţi închide”. Iar a treia parabolă acredita comparația cu un câine de care un nou demnitar ajuns la putere a vrut să scape pentru că animalul slujise vechiul demnitar, fiind până la urmă salvat tocmai de acest câine, a spus Dragoş Vicol, după care a formulat următoarea concluzie.
„Cei care sunt datori să ocrotească legea, să slujească anumite adevăruri, nu contează ce au făcut înainte de a veni o guvernare sau ce au făcut înainte de a veni altă guvernare. Nu vreau să
Consiliul Audiovizualului a fost ţinta mai multor critici în cadrul întrevederii anunțate de prim-ministra Maia Sandu pentru reprezentanţi ai instituţiilor media...
comentez toate aceste aspecte. M-au impresionat aceste parabole şi am găsit anumite similitudini poate şi subiective cu situaţia care se întâmplă în zilele noastre. Mulţumesc pentru aceste digresiuni poate lirice, poate patetice şi unele poate cu emfază rostite, dar a fost de datoria mea să fac anumite paralele.”
Consiliul Audiovizualului a fost ţinta mai multor critici în cadrul întrevederii anunțate de prim-ministra Maia Sandu pentru reprezentanţi ai instituţiilor media şi ai organizaţiilor ce apără drepturile jurnaliştilor.
„Avem un Consiliu al Audiovizualului care nu-şi face treaba, nu este funcţional pentru că majoritatea membrilor acestui Consiliu au favorizat instituţii media afiliate fostului regim, au comis abuzuri grave, nu au sancționat încălcări şi ilegalităţi”, a spus Maia Sandu.
TV8 şi Jurnal TV, au deplâns presiunile, cum le-au numit ei, din partea reglementatorului.
„Majoritate, 8 din 9 membri ai acestui Consiliu au făcut totul ca posturile de televiziune TV8 şi JurnalTV să aibă mari probleme – blocarea cesionării licenţei, monitorizări că virgula nu este pusă unde trebuie în burtieră, că dăm publicitatea la un medicament care a depăşit licenţa cu câteva săptămâni, când asta nu e treaba postului, ci a Agenţiei Medicamentului. Deci noi am fost terorizați juridic”, a spus jurnalista de la TV8, Natalia Morari.
Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a avansat ideea de a se exclude Parlamentul din procesul de desemnare a membrilor Consiliului Audiovizualului pentru a depolitiza instituţia.
„În acest Consiliu, la momentul actual, toţi, cu excepția Olgăi Guţuţui, au îndeplinit comenzile politice ale partidului sau s-au conformat cu votul președintelui Consiliului Audiovizualului, care a fost porta-voce a partidului şi am văzut foarte clar abordarea selectivă a Consiliului cu radiodifuzorii în funcţie de deţinătorii şi de proprietarii acestora.”
Participanţii la discuţia cu Maia Sandu au căzut de acord să sprijine înlocuirea actualilor membri ai Consiliului Audiovizualului după ce Parlamentul va aproba o nouă modalitate de numire a acestora.
Cel mai recent clasament al organizaţiei Reporteri fără Frontiere constată o înrăutățire gravă a libertăţii presei în R. Moldova, 2019 fiind anul cu cea mai bruscă cădere, cu 10 poziții, a ratingului Moldovei. În raport se spune că „linia editorială a principalelor instituții media se corelează îndeaproape cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor…, iar lipsa de independență a autorității de reglementare a radiodifuzării continuă să fie o sursă de îngrijorare”.