Linkuri accesibilitate

„E vocea noastră pe care trebuie să o facem auzită la Chișinău”


Pagina CEC pentru înregistrarea prealabilă: inregistrare.cec.md
Pagina CEC pentru înregistrarea prealabilă: inregistrare.cec.md

Statistica înregistrării prealabile a alegătorilor pentru scrutinul anticipat din 11 iulie, furnizată de Comisia Electorală Centrală, arată că puțin peste 80 de mii de moldoveni de peste hotare s-au înscris momentan pentru a participa la alegeri. Potrivit autorității electorale, numărul votanților din diasporă înregistrați va fi luat în calcul la deschiderea secțiilor de votare în străinătate, inclusiv pentru a stabili un număr estimativ al buletinelor de vot. Este mesajul pe care îl promovează tot mai mulți moldoveni pe rețelele de socializare, care își îndeamnă conaționalii să se înregistreze online pentru a-și asigura astfel accesul la vot.

Diaspora și înscrierea prealabilă pentru alegeri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct

Alegătorii din diasporă mai au la dispoziție o săptămână pentru a se înscrie prealabil, daca au de gând sa voteze în cadrul parlamentarelor anticipate din 11 iulie. În Italia, Marea Britanie și Germania s-au înregistrat deocamdată cei mai mulți moldoveni din străinătate. Și în Franța, Rusia și România este în creștere numărul persoanelor care s-au decis deja să își exercite dreptul la vot. Autoritățile anticipează că până pe 26 mai, când se încheie procedura, lista alegătorilor ar putea să ajungă la cota de 100 de mii, lucru care va fi luat în calcul „pentru a forma geografia secțiilor de votare peste hotare”, după cum declara recent președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

Diana Griciuc, o moldoveancă stabilită de nouă ani în Statele Unite ale Americii, speră că cetățenii din diasporă nu vor ezita să facă uz de acest instrument, în număr cât mai mare, pentru a determina autoritățile să le asigure condiții cât mai prielnice:

Este foarte important pentru cei din Europa, unde cozile au fost interminabile...

„În special cred că este foarte important pentru cei din Europa, unde cozile au fost interminabile, dar și la noi, în Statele Unite. Cea mai mare problemă este distanța. Și dacă cei din Texas nu au o secție de votare în statul lor, ei nu au cum să voteze, de exemplu, sau cei din Colorado. Din acest motiv, consider că este foarte important să ne înregistrăm acum. E vocea noastră pe care trebuie să o facem auzită la Chișinău. Schimbarea se face prin alegeri, deci acesta este instrumentul nostru democratic prin care putem face o schimbare. Există loc de mobilizare. Ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2020 a fost o încurajare și pentru noi. A fost o surpriză chiar și pentru mine - pe perioada pandemiei să participe atât de mulți moldoveni, nu s-au speriat de restricții.”

Înregistrarea prealabilă este doar un factor de care se va ține cont la stabilirea numărului de secții de votare din afara țării. Decidenții spun că vor lua în calcul și numărul alegătorilor din diasporă care au participat la precedentul scrutin și cel al cetățenilor înregistrați peste hotare, din evidențele Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, notează Nicolae Panfil, șeful misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor. L-am întrebat și pe el cât de importantă ar putea fi procedura înregistrării prealabile?

„În ce măsură se va lua în calcul acest criteriu, deja depinde foarte mult de însăși câți cetățeni vor urma această procedură de înregistrare prealabilă, pentru că astfel va spori impactul acestui instrument, comparativ cu celelalte două. În al doilea rând, sigur că nu trebuie să uităm și despre faptul că vorbim despre secțiile de votare de peste hotare și aici statele gazdă au și ele un cuvânt de spus.”

Nicolae Panfil spune că experiența ultimului scrutin, când mobilizarea diasporei a fost fără precedent în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, inclusiv rapoartele de monitorizare arată că în state precum Franța, Germania și Marea Britanie ar trebui deschise mai multe secții de votare.

Alegătorilor din diasporă le-ar fi mai ușor să participe la scrutin dacă ar putea să voteze mai aproape de locul de trai, crede Serghei Romanciuc, care muncește de mai mulți ani la Moscova. El spune că, deși distanța își face efectul, oricum activismul cetățenilor este din ce în ce mai pronunțat:

Eu oricum cred că națiunea se trezește...

„Sunt foarte mulți de a-i noștri în suburbiile Moscovei, sunt foarte mulți. Și ca să nu vină ei până în centru, pot să vină până la prima stație de metrou. Eu oricum cred că națiunea se trezește, mai mult studiază. Oamenii vor o schimbare și lumea care trăiește, locuiește în țara respectivă, își merită politicienii și conducătorii lor. Adică destinul țării depinde inclusiv de votul meu.”

Organizarea secțiilor de votare peste hotare, mai cu seamă numărul acestora în Federația Rusă și în țări ale Uniunii Europene, a fost mereu motiv de dispută între diversele tabere politice. Nicolae Panfil spune că, la ultimele alegeri, Comisia Electorală Centrală a recurs la o formulă de calcul propusă de Asociația Promo-LEX, care exclude orice manipulare, doar că aceasta nu a fost avansată la nivel de regulament și, nefiind trecuta într-un act normativ, nu este clar dacă se va pune în aplicare la apropiatul scrutin anticipat.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG