Alegerile pentru Parlamentul European s-au derulat cu mai puține surprize decît se anticipa. Care este ecoul lor în America? - e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington.
În Italia, după ce a cîștigat scrutinul pentru europarlamentare, ministrul de interne Matteo Salvini s-a fotografiat cu sloganul „Să facem America măreață, din nou”, al campaniei lui Donald Trump. Poate că a ținut la simbolistica în sine sau poate a făcut-o ca un omagiu pentru fostul strateg al lui Trump, Steve Bannon, care a devenit un guru al extremei drepte europene.
Bannon este fără îndoială unul dintre cei mai important teoreticieni ai mișcării anti-globaliste şi reînvierii naționalismului pe un continent, care nu este străin de astfel de tentații. Bannon a vorbit în America şi continuă să o facă şi în Europa despre „elite globaliste”, care abandonează clasa muncitoare şi ideea de patrie.
Bannon crede ca Europa se află cu „șase luni pînă la un an înaintea Statelor Unite, în toate privințele”, firește prin raportare la ideile sale. El spera, înainte de scrutin, că o victorie a dreptei naționaliste în Europa va insufla energie bazei electorale a lui Trump. Deşi ideea ca Wisonsin sau Iowa se ghidează după compoziția Parlamentului de la Bruxelles este o exagerare, Bannon înțelege că fenomenul la care pune umărul este unul global.
„Trebuie sa ne mobilizam”, a spus Bannon de curînd, adăugînd „Nu este momentul să convingem pe alții, este momentul să ne mobilizam. Oamenii evoluează în prezent în triburi. Importanța actului de a-i convinge pe cei care nu-şi împărtășesc opiniile este exagerată”. Şi firește că în ciuda divorțului lor public, Trump crede același lucru, că mobilizarea bazei este ceea ce contează.
Parlamentul European va fi divizat, deciziile mai greu de luat, dar are totuși trei pătrimi dintre membrii care sprijină ideea europeană...
Ce-şi pot spune Salvini, cel poreclit „capitanul”, şi Bannon după scrutinul de ieri? Dreapta naționalistă a obținut succese, dar nici pe de parte de natură să asigure ca va putea influența viitorul Europei. Cel puțin deocamdată. Parlamentul European va fi divizat, deciziile mai greu de luat, dar are totuși trei pătrimi dintre membrii care sprijină, din diverse unghiuri ideologice, ideea europeană, ceea ce este important.
Salvini a cîștigat, la fel si corespondenții săi ideologici în ţări ca Franța şi Marea Britanie, dar – cu excepția Italiei şi Ungariei – victoriile nu au fost triumfuri. În ciuda afirmațiilor lui Bannon, în materie de forță concretă de a influența lucrurile, dreapta naționalistă în Europa este încă în urma Statelor Unite. Şi-apoi mai sînt şi oazele de trezire publică, cum este cazul României, în care anti-europenismul la un loc cu corupția, teorii ale conspirației şi disprețul pentru binele public au fost clar respinse de alegători. Dar deşi votul de ieri – cu cea mai mare participare în Europa din ultimii 25 de ani – nu înseamnă punerea în revers a ideii europene, cum şi-ar dori Bannon şi ai lui, nu este nici motiv de optimism excesiv. Partida continuă să se joace.