Linkuri accesibilitate

Eremei Priseajniuc: Mizăm pe susținerea României și a UE în obținerea vaccinurilor anti-Covid-19 (VIDEO)


Eremei Priseajniuc
Eremei Priseajniuc

Directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a făcut o vizită la București.

Acolo a solicitat ajutorul României pentru a achiziționa Redemsivir și vaccin anti-COVID atunci când o să existe și o să aibă toate aprobările necesare. El a semnat cu omologul său din România un Memorandum de înțelegere pentru colaborarea între cele două instituții.

Eremei Priseajniuc: Mizăm pe susținerea României și a UE în obținerea vaccinurilor anti-Covid-19
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:19:50 0:00
Link direct

Eremei Priseajniuc: „Ne-am aflat într-o vizită oficială la București la invitația omologului meu, dl Bujor Eugen Almășan, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, invitație care a venit în vederea stabilirii unei relații de colaborare și încheiere a unui memorandum de colaborare îndeosebi în contextul luptei cu COVID. Aceasta, de fapt, este una din misiunile de bază care urma a fi și a fost realizată în contextul acestei vizite, ca să stabilim acea legătură, comunicarea rapidă, interacțiunea între structurile agențiilor medicamentului din ambele state și stabilirii încheierii memorandumului în finalul deplasării care a fost efectuată la București.”

Europa Liberă: România, în general, a întins o mână de ajutor chiar de la începutul luptei împotriva acestei pandemii de COVID-19, a trimis și doctori în Republica Moldova, și ajutor, dar vreau totuși să ne spuneți la ce concluzie ați ajuns cu partenerii Dvs. de peste Prut referitor la eventualitatea apariției unui vaccin pe piața mondială.

Eremei Priseajniuc: „Întâi de toate, am exprimat în contextul vizitei și întrevederilor oficiale care au fost efectuate în România și aici aș dori să remarc întrevederea cu dl Raed Arafat, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne din România și persoana responsabilă de gestionarea crizei COVID în România, este persoana-cheie în acest sens. A doua întrevedere a avut loc cu președintele ANMDM, Bujor Eugen Almășan, care a invitat partea moldovenească și dl Cristian Bușoi, președintele Comisiei Cercetare din Parlamentul European și care este raportorul în Parlamentul European la programul de sănătate „EU4Health”. Și el este, de asemenea, o persoană-cheie în structurile europene responsabil de tot ce înseamnă gestionarea crizei de COVID la nivelul țărilor UE și interacțiunii, inclusiv oferirii suportului financiar din partea Parlamentului European.”

Eremei Priseajniuc: Vrem ca România să ne ajute să achiziționăm medicamente anti-COVID
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:24:24 0:00

Europa Liberă: Cum înțelegeți Dvs. oferirea acestui ajutor din partea României pentru Republica Moldova în lupta cu pandemia?

Eremei Priseajniuc: „Republica Moldova este țară asociată Uniunii Europene. Republica Moldova a încheiat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care presupune, printre altele, anumite obligațiuni, responsabilități care revin Republicii Moldova, dar sunt și beneficiile și privilegiile pe care ni le aduc acest Acord de Asociere. Cunoaștem foarte bine acel Acord de liber schimb, plus este regimul liberalizat de vize, dar în situația de criză și în special în ziua de astăzi am simțit acest suport ca țară asociată prin intermediul acestui mecanism de oferire a vaccinurilor anti-COVID care va fi implementat odată ce va elaborat acest vaccin în beneficiul cetățenilor Uniunii Europene, dar și ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: În prezent este o competiție între țările care ar putea totuși să producă acest vaccin și în Occident, și în Răsărit, lupta aceasta va fi câștigată de cineva. Pe de o parte, Dvs. ziceți că ați mers la București și România va fi gata să ofere sprijin în cazul apariției acestui vaccin, pe de altă parte, ceva mai devreme șeful statului zicea că Rusia ar putea să fie țara care va oferi vaccin în caz că va fi aprobat. Sau o să ne spuneți Dvs., când poate să fie trimis în Republica Moldova un vaccin după apariție?

Eremei Priseajniuc: „Într-adevăr tot ce înseamnă această competiție a demonstrat că sarcina de bază a țărilor sau actorilor care sunt implicați în această concurență va genera desigur, în primul rând, un rezultat pozitiv, pentru că cunoaștem că atunci când există concurență și competiție este câștigător, în primul rând,consumatorul final sau mai bine spus pacientul, în situația noastră, sau cetățenii care vor beneficia de aceste vaccinuri și nu doar vaccinuri, dar și medicamente sigure și eficiente. Pe acest motiv, indiferent de țara care intră în această competiție, rolul important care revine structurilor regulatoare din țările întregului glob pământesc este asigurarea siguranței pentru cetățenii statului respectiv și a beneficiilor care vor fi obținute ca urmare a eficienței din partea vaccinurilor sau a medicamentelor respective. Ne bucură faptul că în această luptă cu COVID au fost implicați cei mai mari cercetători din întreaga lume. Vorbim de Statele Unite, de Uniunea Europeană, de Rusia, de China și fiecare dintre aceste țări se află la o etapă diferită de validare a vaccinului sau a preparatelor care încearcă să fie plasate pentru a fi propuse cetățenilor spre consum. Aspectul important care urmează să fie respectat sunt acele cerințe și standardele internaționale impuse de organizațiile internaționale, cum este Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv alte organisme care impun anumite cerințe pentru asigurarea calității și siguranței preparatelor.”

Europa Liberă: S-ar putea să ajungeți la un dialog, de exemplu, și cu partea americană, cu Marea Britanie, cu alte state, pentru că și ele s-au înscris în această competiție de a descoperi acest salvator vaccin anti-COVID?

Eremei Priseajniuc: „Interesul nostru și interesul care a fost trasat de conducerea de vârf a Republicii Moldova, trasat față de Ministerul Sănătății, de Agenția Națională de Sănătate publică, de Agenția Medicamentului, pe care am onoarea să o conduc, este ca să asigurăm produsele necesare pentru cetățenii noștri în beneficiul salvării vieților și sănătății cetățenilor din Republica Moldova. Aceasta este prioritatea de bază și momentul în care va veni vaccinul, indiferent de locul producerii sau indiferent de locul invenției sau cercetării, vom analiza prin prisma asigurării calității și siguranței produsului, vaccinului sau tratamentului preparatului corespunzător.”

Europa Liberă: Pe moment există un medicament aprobat de Europa, care se administrează pacienților care s-au infectat cu COVID?

Eremei Priseajniuc: „La momentul de față, unicul preparat autorizat, înregistrat de structurile europene, inclusiv din Statele Unite prin intermediul FDA-ului și EMA din cadrul Uniunii Europene este preparatul Remdesivir, care de asemenea a fost obiect al discuțiilor cu partea română și cu europarlamentarul Cristian Bușoi referitor la…”

Europa Liberă: În Moldova a ajuns sau nu a ajuns?

Eremei Priseajniuc: „La momentul de față, produsul Remdesivir are două posibilități de a ajunge: este în cadrul programului „Solidarity Trial” sub egida OMS-ului, sunt efectuate pe platforma Ministerului Sănătății și a doua posibilitate este prin intermediul acestei vizite sau a suportului din partea Uniunii Europene a României prin care vom fi incluși în pachetul comun cu România în vederea livrării acestui preparat vital pentru tratamentul pacienților cu COVID.”

Europa Liberă: Și când ar putea să ajungă în Moldova?

Eremei Priseajniuc: „Sperăm că deja la etapa imediat următoare, dl Cristian Bușoi ne-a dat asigurări că imediat va lua legătură cu comisarul european pentru sănătate în vederea identificării soluției de livrare. În România deja a început a veni prima tranșă de Remdesivir și unele spitale din România deja au primit primele flacoane de Remdesivir. Următoarea etapă, sunt mai multe tranșe de livrare și în condiția în care vom ajunge la stabilirea mecanismului clar din partea Comisiei Europene pentru Sănătate, vom putea spune concret când va ajunge Remdesivir-ul în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Zilnic ni se spune că cazurile de infectare cu COVID-19 sunt în creștere. Iată, Agenția Medicamentului aici poate să-și pună umărul ca să vină în ajutor doctorilor, celor care stau la straja sănătății pacienților?

Eremei Priseajniuc: „Agenția Medicamentului, fiind structură subordonată guvernului și regulator național pe tot ce înseamnă medicament și dispozitive medicale, oferă sprijinul și suportul necesar, în primul rând, Ministerului Sănătății care vine cu o serie de solicitări, inclusiv protocoalele clinice care prevăd o serie de medicamente, produse care urmează să fie prezente pe piață. Rolul Agenției Medicamentului este să asigure prezența pe piață a medicamentelor necesare în tratamentul COVID. Și în acest sens, agenția depune toate eforturile pentru a stabili legătură inclusiv cu producătorii din afară, cu producătorii locali și, apropo, una din prioritățile de bază este suportul care va fi acordat industriei farmaceutice locale, în condiția în care cunoaștem foarte bine că au fost anumite perturbări în livrare generate de probleme la nivel logistic din țările de unde importă Republica Moldova. Cunoașteți foarte bine că în condiția COVID-ului unele țări au impus restricții de circulație, au fost izolate dintr-un punct de vedere pentru a asigura acea carantină și pe acest motiv au fost unele întârzieri la livrare. În situația respectivă una din prioritățile de bază ale conducerii de vârf al țării, inclusiv regulatorului este de a asigura acea balansare pe piață, inclusiv prin intermediul industriei farmaceutice locale. Este exemplul și al țărilor membre UE, și al României care de asemenea pun accentul pe industria de producere locală, dar asta nu înseamnă că aceste susțineri ar trebui să meargă în detrimentul altor producători din afară care, spre exemplu, sunt de asemenea prezenți pe piața Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cât de siguri pot fi cetățenii care s-au infectat cu COVID-19 că li se acordă cel mai de calitate tratament astăzi?

Laboratorul din Republica Moldova este parte a unui circuit internațional

Eremei Priseajniuc: „Ei pot fi siguri în condiția în care laboratorul controlului calităților din Republica Moldova corespunde cu toate rigorile, cerințele internaționale. Laboratorul din Republica Moldova este parte a unui circuit internațional care practic asigură comunicarea între toate laboratoarele din comunitatea europeană și nu doar. Avem o legătură permanentă în regim alert în care orice serie în cazul în care parvin anumite suspiciuni sau parvin anumite rezultate care demonstrează probleme ce țin de calitate, imediat sunt sesizate structurile corespunzătoare din toate colțurile lumii. Și Republica Moldova este informată referitor la aceste abateri care sunt sesizate de către organismele de control pe segmentul medicamentelor.”

Europa Liberă: Pentru că cetățenii sunt impuși să poarte măști și pentru că deseori se face zarvă și în jurul acestei probleme, în stocuri astăzi există suficiente măști?

Eremei Priseajniuc: „Pot să vă asigur că în Republica Moldova stocurile sunt suficiente pentru a asigura cu toate cele necesare cetățenii Republicii Moldova. Din acest motiv, chiar am făcut o evaluare înainte de plecare în România a stocurilor cu tot ce înseamnă măști și cel puțin pe trei luni înainte suntem asigurați cu măști de protecție, măști medicale.”

Europa Liberă: Și explicația că totuși diferă foarte mult prețul pentru o mască într-o farmacie și în alta, a unui producător, a altui producător?

Eremei Priseajniuc: „Depinde de mască. Sunt unele măști, de exemplu, cu brandul Armani scris pe dânsele, sorry, să nu fac publicitate, ele costă foarte scump. Sunt prețurile pe care, bunăoară, v-am dat de la licitațiile publice desfășurate recent de către Centrul de Achiziții Publice în Sănătate, care au demonstrat că tendința este în descreștere și prețul este în descreștere. Dacă în perioada de criză o mască ajunge la un preț de peste 10 lei, acum avem și situații în care ajung la prețul de 2-3 lei o mască. Deci este o concurență, iar concurența generează prețuri, concurența generează calitatea. Atunci când există competiție, asta ne bucură și în acest sens Agenția Medicamentului acordă suport inclusiv la producerea de măști de protecție autohtone, măști medicale nesterile. Cetățenii noștri, oamenii de afaceri s-au acomodat situației la zi și au fost lansate unele linii de producere în Republica Moldova care asigură, printre altele, sunt linii care recent au fost înregistrate de producător și care produc 100 de mii de măști pe zi.”

Europa Liberă: În alte țări, autoritățile au decis pentru persoane vulnerabile să ofere gratuit aceste măști.

Eremei Priseajniuc: „Urmează să examinăm în cadrul unor programe naționale și la următoarea convocare a parlamentului urmează a fi stabilite unele proiecte la nivel național care au importanță la nivel de țară și pot fi stabilite programe naționale pentru asigurarea cetățenilor cu măști medicale.”

Europa Liberă: Ați spus că vreți să semnați un memorandum cu partea română?

Eremei Priseajniuc: „L-am semnat...”

Europa Liberă: Ce mai prevede acest memorandum?

Eremei Priseajniuc: „Memorandumul respectiv stabilește acea legătură în regim alert în condiția în care noi suntem în situația de criză și, dacă vă aduceți aminte, am avut probleme referitoare la livrarea unor produse din România, vorbim de produsul Plaquenil, produs de compania „Sanofi”, Hydroxychloroquine, denumirea comună internațională, din moment ce erau impuse anumite restricții la nivel de livrare sau import pentru Republica Moldova. Păi, această deblocare a avut loc grație colaborării efectuate pe linia ministerelor de Externe ale ambelor țări. Și astfel noi am stabilit un mecanism mult mai rapid de gestionare a situațiilor de criză prin care avem interacțiunea directă între președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) și directorul din cadrul Agenției Medicamentului din Republica Moldova. Avem o legătură directă și permanentă. Și mai mult decât atât, dl Raed Arafat, care este persoana-cheie în gestionarea crizei, care s-a arătat deschis și în continuare să ofere suport pentru Republica Moldova prin intermediul nu doar al SMURD-ului care, printre altele, anul acesta împlinește 30 de ani de la fondare. Și din câte cunoașteți, dl Raed Arafat este fondatorul SMURD-ului și în Republica Moldova de asemenea suntem bucuroși că este prezent acest serviciu de oferire a suportului în situații de urgență.”

Europa Liberă: Revin și la declarațiile pe care le-a făcut șeful statului referitoare la o posibilă aducere a vaccinului anti-COVID din Federația Rusă. Acolo s-a făcut mult tam-tam, să zic așa, președintele Putin spunând că fiica sa a fost prima care a testat acest vaccin. Totuși, în ce condiții vaccinul poate fi importat? Cine anunță verdictul că vaccinul este bun și poate fi adus și în Republica Moldova?

Eremei Priseajniuc: „Țările membre ale Organizației Mondiale a Sănătății sunt acelea care informează despre diferite etape la care se află procesul de validare a vaccinurilor și nu doar a vaccinurilor, și a preparatelor care sunt acum la etapa de elaborare sau de invenție, produsele inovative. Unicul lucru de care pot să vă asigur este că și în continuare, indiferent de țara producătoare, va fi asigurată acea respectare a procesului de evaluare și validare a dosarelor efectuate de către Agenția Medicamentului în colaborare cu alte structuri implicate în acest sens. Vorbim de Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Sănătate Publică. Important este să asigurăm cetățenii noștri că sunt produse sigure și eficiente, reieșind din respectarea tuturor fazelor de efectuare a studiilor clinice prevăzute de standardele internaționale.”

Europa Liberă: Unii lideri ai țărilor lumii au anunțat că, dacă apare acest vaccin, ar putea să fie țara lor gata să cumpere tot ce apare. Atunci ce fac alte state mai mici, precum Republica Moldova?

Eremei Priseajniuc: „Și deplasarea pe care am făcut-o în România, și discuțiile care au avut loc cu persoanele-cheie din cadrul Uniunii Europene, care sunt reprezentați inclusiv prin persoana dlui europarlamentar Cristian Bușoi și dl Raed Arafat, a doua persoană care este responsabilă de gestionarea crizei în România. Această asigurare poate veni inclusiv prin intermediul acestor factori importanți din cadrul României și din partea Uniunii Europene care vin să ne includă în acel pachet împreună cu România și prin intermediul României din partea Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Deci înțeleg că miza Dvs. este ca Bucureștiul să se împartă frățește sau cum?

Eremei Priseajniuc: „Evident, noi trebuie să folosim, în sensul bun al cuvântului, oportunitățile și posibilitățile și să asigurăm comunicarea cu vecinii noștri, în primul rând, să asigurăm comunicarea cu toate părțile care pot asigura Republica Moldova cu tot necesarul de medicamente și vaccinuri menite să salveze vieți omenești. Acesta este rolul nostru de bază.”

Europa Liberă: Profitând de prezența Dvs. în studioul Europei Libere, să vă întreb totuși, de ce sunt mari prețurile la medicamente în Republica Moldova?

Eremei Priseajniuc: „Urmează să stabilim unele mecanisme în care noi suntem în permanentă identificare a soluțiilor de diminuare a prețurilor, fiindcă rolul Agenției Medicamentului este ca prin intermediul mecanismului de stabilire a prețurilor, prin Catalogul național de prețuri să asigure cetățeanul cu medicamente ieftine și cu medicamente de calitate.”

Europa Liberă: Problema era că sunt multe medicamente, sunt ieftine, dar nu au efect.

Eremei Priseajniuc: „De aceea și în următoarea etapă trebuie să stabilim și aspectul ce ține de cost-eficiență. Și în acest sens am venit și cu unele idei din partea prietenilor noștri din România prin care stabilesc un mecanism de evaluare a tehnologiei sau de evaluare a unui medicament prin prisma cost-beneficiu, care este pe larg utilizat deja în țările membre UE, inclusiv în România. Una din solicitările noastre a fost să preluăm această experiență a României și să aducem acea claritate din punctul de vedere al eficienței prin intermediul unor mecanisme clar stabilite.”

Europa Liberă: Politicienii vorbesc despre monopol pe piața farmaceutică din Republica Moldova. Cât de pregătiți sunteți să țineți piept ca să demonopolizați acest domeniu?

Eremei Priseajniuc: „În condițiile în care în Republica Moldova sunt peste 1.200 de denumiri comune internaționale de medicamente și peste 5.000 de medicamente cu denumiri comerciale diferite, îmi vine greu să spun despre aspectul ce ține de monopol. Monopolul este atunci când este prezent doar un singur jucător, sunt foarte mulți jucători pe piața Republicii Moldova, sunt producători mulți. Noi avem producători autohtoni buni, avem producători din exterior, avem distribuitori mulți în țara noastră care asigură, avem farmacii peste 1.400 care asigură și concurează între ele, rețelele de farmacii sunt atât de multe. Și din acest motiv îmi vine greu să mă pronunț asupra aspectului de monopol din moment ce practic, dacă ieșim pe bulevardul Ștefan cel Mare, găsim foarte multe farmacii care au o competiție acerbă între ele.”

Europa Liberă: Cât de mare atunci este profitul pe piața farmaceutică?

Noi discutăm permanent cu producătorii din extern

Eremei Priseajniuc: „Din moment ce există permanent cerere pentru a intra pe piața Republicii Moldova, eu consider că este o piață interesantă pentru mediul de afaceri, este o competiție între ei, este cerere față de acest segment și această piață. Este important ca regulator să asigurăm prezența pe piață a unor produse de calitate, în primul rând, și produse eficiente. Noi discutăm permanent cu producătorii din extern. Iată chiar și cu suportul colegilor din România deja am stabilit unele discuții cu unii producători din Statele Unite și din Marea Britanie în vederea invitării pe piața Republicii Moldova producători cu unele produse destul de serioase, inclusiv vaccinuri antigripale și vaccinuri anti-COVID.”

Europa Liberă: Și pentru perioada rece a anului sunteți pregătit să țineți piept infecțiilor respiratorii? Republica Moldova dispune de cele necesare?

Eremei Priseajniuc: „Este foarte bună întrebarea. În condițiile în care vine perioada rece a anului este problematic să deosebești o persoană care-i infectată cu COVID de o persoană care a răcit, a contactat o răceală banală. De aceea urmează a fi inițiate deja procedurile de imunizare a populației, inclusiv cu vaccin antigripal. În perioada în care mă aflam la București, colegii m-au informat că Ministerul Sănătății deja este în procesul de identificare a soluției rapide pentru a iniția imediat imunizarea populației pe segmentul antigripal.”

XS
SM
MD
LG