Linkuri accesibilitate

Evacuarea civililor din orașul ucrainean Sumî, în curs de desfășurare


Distrugeri provocate de atacurile rusești la Sumî, 8 martie 2022

Autobuze pline cu refugiați au început să părăsească orașul ucrainean asediat Sumî, în estul Ucrainei, printr-un coridor umanitar convenit cu Rusia, după mai multe încercări eșuate de a permite civililor să plece din calea războiului declanșate de Rusia în Ucraina.

Guvernatorul regional Dmitro Jivitski a spus, într-o declarație video, pe 8 martie, că primele autobuze au plecat deja din Sumî - oraș situat la doar 50 de kilometri de granița cu Rusia - spre orașul Poltava, din centrul Ucrainei, situat la aproximativ 175 de kilometri mai la sud.

Cu toate acestea, un alt coridor umanitar convenit pentru orașul Mariupol, situat în sudul țării, a fost atacat de forțele rusești, potrivit ministerului ucrainean al Apărării. „Inamicul a lansat un atac care se îndreaptă exact spre coridorul umanitar”, a declarat ministerul pe Facebook, adăugând că armata rusă „nu a lăsat copiii, femeile și persoanele în vârstă să părăsească orașul”.

În timp ce luptele au făcut ravagii în multe zone din țară pentru a 13-a zi de la lansarea invaziei pe 24 februarie, civilii părăseau și orașul Irpin, o suburbie a Kievului aflată pe linia frontului, spunând că bombardamentele din timpul nopții au fost unele dintre cele mai intense de până acum.

Sumî a fost, de asemenea, supus unui bombardament intensiv al Rusiei. Cel puțin nouă persoane, inclusiv doi copii, au murit într-un atac aerian asupra orașului, au declarat serviciile de salvare ucrainene pe 8 martie. Cel puțin patru soldați ucraineni au fost, de asemenea, uciși, a precizat armata.

XS
SM
MD
LG