Comisia de la Veneția a început astăzi discuțiile pe marginea unei noi opinii comune cu experții OSCE/ODIHR despre reforma electorală din Republica Moldova, adică trecerea la sistemul mixt de alegere a Parlamentului. De această opinie depinde și decizia Comisiei Europene dacă începe sau nu alocarea ajutoarelor macro-financiare de 100 de milioane de euro promise Chișinăului.
În şedinţa care începe astăzi şi va dura până sâmbătă, 17 martie, Republica Moldova este audiată pe trei subiecte: amendamentele la legislaţia electorală, modificarea Constituţiei în domeniul judiciar şi proiectul de lege ce se referă la libertatea de asociere. Avizul Comisiei de la Veneţia privitor la sistemul de vot mixt urmeaza a fi făcut public cel mai probabil luni.
Termenul a fost comunicat postului nostru de radio de către Jamiez Rodriguez, reprezentantul serviciului de presă din cadrul Consiliului Europei. Chiar dacă e vorba de lucruri cunoscute, am să reconstitui sumar contextul. Comisia Europeană a promis Chişinăului ajutoarele macro-financiare de 100 milioane de euro încă la începutul lui 2017, solicitând în schimb reforme în domeniul financiar, energetic şi combaterea corupţiei.
Câteva luni mai târziu, la insistenţa Parlamentului European, a fost adăugată şi o condiţie politică - respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia atunci când autoritățile moldovene vor pune în aplicare noul sistem de vot. Banii ar fi trebuit să vină în trei tranşe, a spus la începutul acestei luni ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, care a mai precizat că nu există o dată fixă pentru eliberarea primei tranşe de bani.
La Veneţia, Republica Moldova este reprezentată de doi deputaţi democraţi: Sergiu Sîrbu şi Igor Vremea. Primul, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a anunţat că le-a dat asigurari experţilor Comisiei Veneţia că „autorităţile din Republica Moldova îşi doresc şi fac toate eforturile necesare pentru ca alegerile parlamentare de la sfârşitul acestui an să fie corecte, transparente şi democratice”.
Guvernarea pivotată de PD a declarat în repetate rânduri că a îndeplinit aproape în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE cu privire la adoptarea sistemului electoral mixt, bilanț criticat de opoziţie şi de ONG-urile specializate în problematica electorală. O analiză a Asociaţiei Promo-LEX de la începutul lunii trecute, arăta că nici jumătate din totalul de 32 recomandări ale Comisiei Europene nu au fost duse la bun sfârşit.
Directorul programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul Asociaţiei, Pavel Postica, spune că se așteaptă la un aviz similar cu cel din iunie anul trecut, când membrii Comisiei Veneţia au criticat inițiativa democraţilor şi socialiştilor să introducă sistemul mixt de alegere a deputaţilor:
„Acest aviz vine la solicitarea partenerilor noştri internaţionali, deci, nu este o solicitare a autorităţilor naţionale, dar este o solicitare a partenerilor noştri internaţionali care sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, în special pe segmentul reforme electorale. Evident nu putem să trecem cu vederea deschiderea autorităţilor constituţionale care au prezentat explicaţiile necesare, s-au întâlnit cu experţii care au pregătit proiectul de aviz ce urmează să fie astăzi examinat şi votat în lectură finală. Aşteptările mele ar fi ca în acest aviz să găsim acele puncte slabe ale procesului electoral din Republica Moldova asupra cărora, în special autorităţile, dar şi noi ca societate civilă, ar trebui să depunem efort pentru a le înlătura.”
În ce priveşte opoziţia extra-parlamentară, liderii acesteia au criticat sistemul electoral mixt pentru că ar favoriza ceea ce ei numesc binomul alcătuit de democraţi şi socialişti, dar şi pentru că ar spori pericolul de corupere politică a deputaţilor aleşi pe circumscripţii uninominale îndată după scrutin pentru a se obține o dominație exclusivă în legislativ.