Linkuri accesibilitate

Bulgaria: o controversată reformă a finanțării partidelor


Liderii partidului GERB, în frunte cu Boiko Borisov (centru)
Liderii partidului GERB, în frunte cu Boiko Borisov (centru)

În cea mai coruptă țară din UE, finanțarea partidelor de către sectorul privat ar îndrepta mai toți banii spre partidele aflate la guvernare, care pot asigura avantaje donatorilor sub forma unor licitații trucate, reduceri de taxe, mușamalizarea unor anchete.

Partidul GERB al prim-ministrului Boiko Borisov și partidul etnicilor turci și al musulmanilor au propus introducerea unui nou sistem de finanțare a partidelor, care prevede reducerea de 11 ori a subvențiilor de stat (de la 11 la 1 leva pe vot obținut, echivalentul a 5,5 euro la 0,5 euro), finanțarea nelimitată din partea mediului de afaceri și oficii gratuite. Împotrivă sunt socialiștii, coaliția „Patrioții uniți” și dreapta tradițională.

Propunerea a fost formulată de primul ministru și lider al partidului centrist GERB Borisov ca o reacție la cererea opoziției de demitere a ministrului de Finanțe, Vladislav Goranov. În decurs de trei ani, din greșeala intenționată sau nu a subalternilor săi, partidele au primit 13 în loc de 11 leva pentru fiecare vot obținut în ultimele alegeri parlamentare.

Socialiștii au propus restituirea în buget a sumelor care depășesc echivalentul a 2 milioane de euro în cazul primelor două formațiuni.

Borisov însă a mers mai departe amintind de referendumul din noiembrie 2016 în care aproape 90% din participanți au cerut reducerea de 10 ori a subvențiilor, alegeri uninominale, introducerea votului electronic de la distanță și a celui de mașină. 13 000 de voturi nu au ajuns pentru validarea automată a referendumului. Parlamentul a respins mai târziu primele trei cereri și a amânat introducerea votului cu mașina.

Supărat pe socialiști și pe președintele Rumen Radev pentru atacul la adresa ministrului său de Finanțe, Borisov a declarat că nu va permite să fie șantajat și, prin reducerea de 11 ori a subvenției de stat, va răspunde voinței alegătorilor. În urma unor consultări cu celelalte formațiuni reprezentate în Parlament, el a acceptat liberalizarea finanțării nelimitate a partidelor din partea mediului de afaceri și plata din buget a chiriei oficiilor de partide.

Până acum au fost acceptate donații până la echivalentul a 5 000 de euro numai de la persoane fizice. Finanțarea din partea mediului de afaceri a fost permisă până în anul 2009, apoi interzisă.

Însă, în cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană, finanțarea partidelor de către sectorul privat ar îndrepta mai toți banii spre partidele aflate la guvernare, care pot asigura avantaje donatorilor sub forma unor licitații trucate, reduceri de taxe, mușamalizarea unor anchete etc.

Cele trei partide naționaliste din blocul „Patrioții uniți” – partener la guvernare ai centriștilor – s-au declarat împotriva noului sistem de finanțare convenit de GERB și partidul turc. Liderul FSN, Valeri Simeonov, a avertizat că sistemul va genera dependențe grave și va lichida partidele mici. Împotrivă s-au mai declarat partidele din dreapta tradițională, socialiștii și președintele Rumen Radev.

XS
SM
MD
LG