Pe 5 iulie, Tribunalul districtual din Minsk l-a condamnat pe Eduard Babarika, în vârstă de 34 de ani, pentru „organizarea de revolte în masă” și „incitare la ură”.
Eduard Babarika făcea parte din echipa de campanie electorală a tatălui său atunci când cei doi au fost arestați, cu două luni înainte de scrutinul prezidențial din august 2020, iar Viktar Babarika nu a mai putut să-și înregistreze oficial candidatura la președinție.
„Nu am comis niciuna dintre infracțiunile de care sunt acuzat”, a declarat Eduard Babarika, aflat în detenție de la arestarea sa. În timpul procesului, el a fost ținut în cătușe. „Ancheta nu a găsit nicio dovadă a vinovăției mele,” a mai spus el.
Liderul opoziției, Sviatlana Țihanovskaia, soția lui Siarhei Țihanovski, despre care susținătorii spun că a fost câștigătorul real al alegerilor din august 2020, consideră condamnarea lui Eduard Babarika „un act josnic de răzbunare” pentru că și-a susținut tatăl. „Această nedreptate nu poate fi acceptată”, a declarat Țihanovskaia pe Twitter.
Grupul pentru drepturile omului Viasna (Primăvara) a declarat că timpul petrecut de Eduard Babarika în arest preventiv până la 14 decembrie 2021, sub acuzația de evaziune fiscală și taxe, nu va fi luat în calcul în cadrul sentinței de opt ani. Procurorii au formulat noi acuzații penale împotriva sa după cele 18 luni de arest preventiv pentru acuzațiile de evaziune fiscală.
Potrivit rechizitoriului, Eduard Babarika l-ar fi ajutat pe Siarhei Țihanovski să organizeze revolte în masă și să incite la dușmănie, a relatat agenția de presă de stat BelTA.
Pe 28 iunie, procurorul Aleksandar Karol a cerut tribunalului regional din Minsk să îl găsească pe Eduard Babarika vinovat de toate acuzațiile, inclusiv de evaziune fiscală, spălare de bani, asistență la organizarea de dezordini în masă și incitare la ură, și să îl condamne la 10 ani, a raportat Viasna.
Nenumărate semne de bătaie
Viktar Babarika, fostul șef al Belgazprombank, bancă deținută de ruși, a fost condamnat în iulie 2021 la 14 ani de închisoare pentru luare de mită și spălare de bani. El și susținătorii săi spun că acestea sunt represalii politice pentru că l-a contestat pe conducătorul autoritar Aleksandr Lukașenko.
Luna trecută, canalul de telegramă Raboci Ruh (Mișcarea Muncii) a citat surse conform cărora Babarika senior ar fi fost transportat de urgență de la o colonie penală la un spital din orașul nordic Navapolatsk cu un plămân prăbușit și nenumărate semne de bătăie. Nu se știe exact unde se află acesta de la sfârșitul lunii aprilie.
Lukașenko a fost declarat învingător al alegerilor din august 2020, declanșând protestele a zeci de mii de belaruși care spun că scrutinul a fost fraudat. Demonstrațiile au durat luni de zile, belarușii cerând ca Lukașenko, aflat la putere din 1994, să demisioneze și să organizeze noi alegeri.
Votul din august 2020 a fost respins ca fiind fraudulos de către opoziție și Occident, iar țara, la îndemnul lui Lukașenka, a început să ia măsuri drastice împotriva demonstranților, arestând mii de persoane și scoțând din țară cele mai importante figuri ale opoziției.
Mai mulți protestatari au fost uciși în aceste violențe, iar organizațiile pentru drepturile omului afirmă că există dovezi credibile privind utilizarea torturii împotriva unora dintre cei reținuți.
Lukașenka neagă frauda electorală și a refuzat să negocieze cu opoziția condusă de Tsikhanouskaya.
Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și alte țări au refuzat să îl recunoască pe Lukașenka, în vârstă de 68 de ani, ca lider legitim al Belarusului și l-au sancționat pe acesta și pe înalții oficiali belaruși cu sancțiuni ca răspuns la "falsificarea" votului și la represiunea postelectorală.