Linkuri accesibilitate

Françoise Thom, expertă în istoria Rusiei:  „Schimbarea lui Putin ar fi posibilă, natura regimului nu se va schimba însă”


Președintele rus Vladimir Putin participând prin videoconferință la summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai. CPI a emis în primăvară un mandat internațional de arestare pe numele lui Putin, acuzat de deportarea copiilor din Ucraina. Moscova, Rusia, 4 iulie 2023.
Președintele rus Vladimir Putin participând prin videoconferință la summit-ul Organizației de Cooperare de la Shanghai. CPI a emis în primăvară un mandat internațional de arestare pe numele lui Putin, acuzat de deportarea copiilor din Ucraina. Moscova, Rusia, 4 iulie 2023.

„Putin vrea să culeagă țările europene una câte una”, ca pe niște mere coapte, dar și mai mult ar vrea să distrugă alianța transatlantică, spune Françoise Thom, specialistă în istoria URSS și a Rusiei contemporane.

În partea a doua a interviului cu Europa Liberă, istoricul francez explică natura „genocidară” a regimului Putin, de ce Ucraina are perfectă dreptate să refuze acum orice negocieri și de ce, chiar fără Putin la Kremlin, regimul creat de el nu se va schimba. „Rusia este un sistem autoritar”, care se bazează pe accesul nelimitat și necontrolat al elitelor la resursele țării.

Françoise Thom, una din cele mai cunoscute specialiste în istoria Uniunii Sovietice și a Rusiei post-comuniste – este lector onorific de istorie contemporană la Universitatea Paris-Sorbonne. Françoise Thom a scris mult despre Putin și „putinism”, înainte de a publica și trei studii în volumul „Cartea neagră a lui Vladimir Putin”. Editată de Stéphane Courtois și Galia Ackerman, „Cartea neagră a lui Vladimir Putin” (noiembrie 2022) este o continuare „naturală” a unui dintre cele mai ample studii despre comunismul real-existent, „Cartea neagră a comunismului”, scrisă de Stéphane Courtois în anii 90 ai secolului trecut.

Traducerea în limba română a volumului „Putin și putinismul” a apărut în octombrie 2020, la editura Humanitas, la fel ca și „Cartea neagră a lui Vladimir Putin” (2023).

Ideile principale :

  • Rusia lui Putin nu vrea o Uniune Europeană puternică, o subminează apelând la forțele naționaliste, xenofobe, identitare.
  • Din 2004, de la realegerea lui Putin în funcția de președinte, scopurile sale erau clare.
  • Multe țări din Occident nu au înțeles pericolul reprezentat de Rusia lui Putin din „ignoranță și indiferență”.
  • În războiul din Ucraina, Rusia nu se va opri până nu distruge identitatea ucraineană.
  • Pacea cu Putin este imposibilă, cu o Rusie fără Putin este posibilă, dar nu va fi de lungă durată.

Europa Liberă: Anul trecut în vară, când a dat primul interviu după ce se retrăsese din politică, fosta cancelară germană Angela Merkel declara - între altele – că de la bun început a fost convinsă că președintele rus Vladimir voia să distrugă, să dezmembreze Uniunea Europeană. Și acest gând i-a dictat multe din deciziile ulterioare în raport cu Rusia, inclusiv încercarea de a „îndigui” tendințele imperialiste ale Kremlinului prin relații comerciale. Credeți că avea dreptate, când vine vorba de intențiile față de Uniunea Europeană?

Istoricul francez Françoise Thom (foto arhivă)
Istoricul francez Françoise Thom (foto arhivă)

Françoise Thom: „Are perfectă dreptate, ideea este de a dezmembra Uniunea Europeană, scopul Rusiei a fost de a „culege” țările europene, una câte una. Ceea ce Moscova cu siguranță nu vrea este un front comun al UE, o politică europeană solidară. De aceea, propaganda rusă a susținut mereu naționaliștii, suveraniștii, toate partidele eurosceptice, care se opun cooperării între țările europene.

Partidele naționaliste sunt foarte vulnerabile propagandei rusești.

Rusia vrea să distrugă și relația transatlantică între Statele Unite și Europa. Este o prioritate a politcii externe ruse încă din timpul lui Stalin.”

Europa Liberă: Cum se potrivește însă invazia din Ucraina în acest scenariu, care evident nu a făcut decât să întărească atât legăturile trans-atlantice cât și unitarea UE?

Françoise Thom: „Putin a vrut să statueze un exemplu. Ceea ce cred că a dat ultimul imbold deciziei de a lansa invazia a fost retragerea precipitată a Statelor Unite din Afganistan (în vara lui 2021). Mediile ruse au comentat imediat că „aliații Americii de la Kiev se vor agăța de avioanele americane în decolare, cum au făcut-o afganii la Kabul”. Și așa pare să se fi născut ideea în capul lui Putin unui scenariu afgan în Ucraina. O intervenție militară fulger care să discrediteze definitiv Statele Unite în ochii europenilor, America fiind percepută drept principalul aliat al regimului de la Kiev.

Mai mult, i-ar fi lăsat pe europeni debusolați, SUA fiind principala lor garanție de securitate.

Se adăuga faptul că țările UE erau dependente (multe din ele) de petrolul și gazele rusești.

Calculul lui Putin era foarte clar. Războiul pornit în Ucraina trebuie înțeles în contextul ambițiilor europene ale lui Putin. Altfel, este greu de neînțeles.”

Europa Liberă: Cum se explică atunci că multe țări occidentale nu au văzut sau înțeles ce se întâmpla sub ochii lor? În UE, excepție fac Polonia și țările baltice care au avertizat, dar fără mare ecou.

Françoise Thom: „Obiectivele lui Putin erau clare, și asta de mulți ani. Eu le-am văzut încă din 2004 [realegerea lui Putin și criza ostatecilor de la școala din Beslan, Cecenia], înainte de scurtul război cu Georgia, din 2008 care a dus la dezmembrarea țării.

Țelul politicii lui Putin era și este dominația Europei. Toată politica sa energetică mergea în această direcție: să adâncească dependența Europei de Rusia.

De ce mulți nu au văzut toate aceste lucruri? În mare parte, din ignoranță: nu cunoșteau Rusia, dar nici nu-i interesa.

Cine urmărea atunci, în UE, televiziunea rusă, o televiziune cu accente aproape „genocidare” la adresa cecenilor sau Georgiei? Eu mă uitam și am înțeles caracterul criminal al regimului Putin. Dar nu erau mulți occidentali care să facă acest lucru. Acum toată lumea se uită la televiziunea rusă!”

Europa Liberă: În ce condiții s-ar putea încheia războiul din Ucraina?

Françoise Thom: „Totul depinde de sitauția militară. Nu sunt expert militar, sunt istoric, și pornind de la experiența istorică aș spune că în acest moment, Rusia este decisă să anihileze Ucraina. Nu vor ceda ușor, vor face orice pentru a distruge Ucraina ca națiune...”

Europa LiberăL: Ar putea recurge și la arme nucleare sau alte soluții extreme?

Françoise Thom: „Avem incidentul cu barajul (de la Kahovka), ar putea urma tot felul de alte catastrofe tehnologice. Dacă Putin are senzația că pierde Ucraina, va face orice pentru a lăsa în urmă o ruină.”

Europa Liberă: Credeți că este posibil să se negocieze cu Rusia lui Putin?

Françoise Thom: „Tot ce propune acum Putin este capitularea Ucrainei, chiar dacă spune că vrea să negocieze. Poate că acum ar accepta să încheie luptele, dacă poate păstra tot ce a cucerit în Ucraina, dar nu va fi o pace durabilă. Ar fi ca acordurile de la Minsk [negociate după 2014]: Rusia ar câștiga timp să se refacă, pentru a ataca din nou Ucraina și a o distruge total.

Ucrainenii înțeleg acest lucru foarte bine și au perfectă dreptate să refuze orice negocieri acum.”

Europa Liberă: Deci nici o pace durabilă cu Putin?

Françoise Thom: „Exclus, cu el!”

Europa Liberă: Dar dacă ar avea loc o schimbare de regim la Moscova?

Françoise Thom: „Totul depinde de mersul războiului. Nu aș vorbi însă de schimbare de regim, poate de înlocuirea lui Putin. Sunt două lucruri diferite.

Nu exclud posibilitatea ca Putin să fie îndepărtat de la putere. Mulți ruși sunt profund dezamăgiți de Putin și nu-l iartă. Așa că îndepărtarea lui Putin ar fi posibilă.

Dar regimul nu se va schimba, natura regimului. S-ar putea să vină un lider mai puțin agresiv, cel puțin la început, care să facă unele reforme, poate chiar să-i elibereze pe deținuții politici, totul pentru a încerca să refacă legăturile cu Occidentul.

Rusia ar vrea două lucruri: să păstreze ce a cucerit în Ucraina și să reia legăturile cu Uniunea Europeană, mai ales relațiile comerciale, vânzarea de petrol și gaze. Ar fi o revenire la politica Moscovei de la începutul anilor 2000, care a funcționat.

Fundamental, regimul va rămâne același, să ne fie clar. Și una din trăsăturile fundamentale este semnul de egalitate pus între puterea politică și proprietate. Cine este la putere poate utiliza în scopuri proprii veniturile statului, poate controla toate veniturile statului.

Aceste venituri le permit să ducă o politică imperială, în forță. Au la dispoziție venituri imense, iar rușii, restul populației, se mulțumesc cu puțin, cu firimiturile de la masa stăpânilor. Atâta timp cât acest aranjament există, cât regimul controlează resursele de petrol și gaze, dispune de un avantaj imens în politica externă, are capacitatea de a corupe clasa politică occidentală, de a cumpăra partide și jurnaliști.

Pentru o schimbare reală de regim în Rusia, trebuie dezmembrată autocrația, pentru că regimul rus este o autocrație.”

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG