Linkuri accesibilitate

Frica socială, xenofobia și homofobia se hrănesc din discursul urii (studiu Promo-LEX)


MOLDOVA-LGBT/
MOLDOVA-LGBT/

În primele două luni ale războiului din Ucraina, Asociația Promo-LEX a identificat 83 de cazuri de discurs de ură în care au fost vizați cetățeni ucraineni-refugiați, militari și politicieni. Niciun caz nu a fost sancționat de autorități în perioada monitorizată, activiștii atrag însă atenția că Procuratura Generală a înregistrat 23 de sesizări privind discursul care instigă la ură și discriminare și a pornit trei cauze penale privind propaganda războiului.

Frica socială, xenofobia și homofobia se hrănesc din discursul urii (studiu Promo-LEX)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Instigarea la ură și discriminare față de cetățenii ucraineni a apărut în spațiul public moldovenesc încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, fiind generată de politicieni, lideri de opinie și reprezentanți ai bisericii din Federația Rusă, și preluată cu ușurință de instituții media autohtone, actori politici și fețe bisericești. Este una din concluziile studiului Promo-LEX, care arată că deși mesajele de ură au fost transmise în contextul războiului din Ucraina, retorica religioasă și politică nu a fost cu totul nouă - s-a mizat pe stereotipuri, manipularea informațiilor și alimentarea unor frici sociale.

Comunitatea LGBTQI a fost prezentată ca fiind o „cauză” a războiului, atrage atenția autoarea studiului, Irina Corobcenco, adăugând că declarațiile despre „apărarea valorilor tradiționale” sunt un element constant al discursurilor de ură.

„Aceste elemente au existat și în ultimii ani în discursurile politice și religioase nu doar de la Kremlin, dar și de la Chișinău. Și anume, un discurs antagonist, un discurs de ură care divizează între noi și ei. Noi - cei care apărăm valorile tradiționale, ei – care sunt adepții occidentului decadent. Noi - apărăm familia, ei- apără drepturile homosexualilor. La nivel național, Mitropolitul Vladimir nu a preluat acest discurs de la Kremlin, însă au făcut-o alți reprezentanți ai bisericii ortodoxe”, a precizat Irina Corobcenco în prezentarea publică a studiului.

Potrivit autoarei, în discursurile de ură identificate, ucrainenii au fost văzuți ca un pericol pentru securitatea statului, securitatea publică și au fost asociați cu problemele social-economice cu care se confruntă Republica Moldova.

Studiul remarcă instigarea la discriminare în cazul declarațiilor deputatului socialist, Vladimir Odnostalko, a cărui partid dă vina pe Occident, dar se ferește să califice invazia rusă în Ucraina. Vorbind în cadrul unei emisiuni online, aceasta a asociat copiii refugiaților ucraineni cu violența, sugerând că refugiații ar fi principala cauză a problemelor sociale.

Ideea că guvernul s-ar ocupa doar de criza refugiaților a fost lansată și în declarații ale fostului lider socialist, Igor Dodon, care a mai vorbit și despre ,,pericolul” pentru ordinea publică generat de către refugiați. Același mesaj a ,,unui risc de securitate” a fost vehiculat și de un alt fost fruntaș socialist, primarul capitalei, Ion Ceban, se mai arată în studiu.

Irina Corobcenco, Promo-LEX.
Irina Corobcenco, Promo-LEX.

Experta Promo-LEX, Irina Corobcenco notează că în jumătate din cazurile identificate, instituțiile media au devenit platforme de generare și răspândire a mesajelor de ură care justifică sau promovează războiul.

Câteva portaluri de știri au fost blocate de SIS, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe avocații urii să răspândească în continuare informații instigatoare, atrage atenția Irina Corobcenco:

„Atunci când Serviciul de Informații și Securitate a decis să blocheze nouă site-uri web în Republica Moldova, o parte din aceste instituții media online au decis să migreze în Telegram, iar în perioada de monitorizare, multe din aceste surse și-au crescut numărul de urmăritori și au continuat să transmită mesajele pe care și le-au propus. La fel de important este că tot în Telegram au migrat parțial și unii politicieni al căror conținut a fost eliminat sau restricționat în alte rețele de socializare.”

Potrivit Irinei Corobcenco, pe 3 iulie ar urma să intre în vigoare legea care sancționează penal și contravențional discursul instigator la ură, prin urmare autoritățile responsabile vor avea suficiente pârghii pentru a acționa în cazul infracțiunilor motivate de prejudecată, dar și a discursului care instigă la discriminare.

Istoria marșurilor LGBT din Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG