Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit, până pe 31 octombrie, valabilitatea autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a celei de emisie a poluanților în atmosferă. Este a cincea oară când autoritățile de la Chișinău oferă autorizații temporare, pentru o lună-două, prin derogare de la legislația ecologică, deși controalele făcute de inspectorii de mediu constată nereguli în activitatea uzinei.
O cedare în schimbul electricității
Data trecută, ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, care și-a dat demisia între timp, a explicat că astfel Chișinăul face o concesie Tiraspolului în cadrul unor „negocieri mai largi, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, în special pentru a evita scumpirea electricității livrate malului drept de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, din regiunea transnistreană.
„E alegerea noastră, ca societate, vrem să plătim de două ori mai mult curentul electric sau nu. Dacă suntem gata să o facem, atunci refuzăm autorizația”, a declarat atunci ministra.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a precizat că administrația uzinei recunoaște că are nevoie de investiții în îmbunătățirea aparatajului său pentru a atinge standardele de mediu.
„Este însă un proces de lungă durată. Sper ca acest proces să aibă loc, pentru că este în interesul oamenilor care locuiesc în Râbnița și al celor care muncesc acolo ca uzina metalurgică să funcționeze în conformitate cu regulamentele ecologice”, a spus Neukirch.
Încărcături verificate „vizual”
Echipa Europei Libere a mers într-o zi de luni la punctul de control Rezina-Râbnița, unde sunt verificate camioanele cu fier uzat pentru uzina metalurgică. La primele ore ale dimineții, camioanele formează cozi, staționând pe marginea drumului din apropiere. Șoferii spun că trec o dată sau de două ori pe săptămână cu camioanele pline și se plâng că trebuie să aștepte pe parcursul zilelor de odihnă să le fie verificate actele, pentru că programul de activitate al angajaților instituțiilor de control este de luni până vineri.
Unul dintre șoferi ne arată că transportă peste 20 de tone de deșeuri metalice. Ulterior, camioanele trec pe rând peste podul de peste Nistru, care se zguduie sub greutatea lor. Inspectorul superior în domeniul ecologiei din Rezina, Ion Ciorici, susține că în acea dimineață au trecut 56 de camioane și că încărcătura acestora a fost verificată „vizual”, transportatorii deținând autorizații de mediu.
În urma controalelor efectuate la uzină în lunile martie și august, reprezentanții Inspectoratului pentru Protecția Mediului au depistat încălcări ale legislației de mediu. Directorul inspectoratului, Ion Bulmaga, a precizat pentru Europa Liberă că sursele de poluare de la întreprindere nu coincid cu cele din documentul privind emisiile admisibile, iar tipurile de materie primă nu sunt clasificate conform codurilor din lista deșeurilor metalice care pot fi utilizate în producție.
Un control repetat ar urma să aibă loc după ce uzina ar înlătura aceste nereguli și ar solicita acordarea autorizațiilor de mediu.
Fum negru, doar seara și noaptea
Oamenii din localitățile de pe malul drept al Nistrului au observat că, în ultimele săptămâni, uzina de la Râbnița emană smog seara târziu și noaptea, când, potrivit lor, sunt scoase din funcțiune filtrele. Atenționați de localnici, jurnaliștii Europei Libere au filmat la primele ore ale dimineții un fum negru ieșind din țevile uzinei, care nu poate fi văzut însă pe parcursul zilei.
„Noi cam în toată seara vedem ce se petrece acolo, ce fumăraie și ce nevoie face uzina. Nu știu cum lumea trăiește acolo. Cred că statul nostru trebuie să ia măsuri ca să fie sănătoși oamenii și din partea ceea, și din partea noastră”, ne-a spus o femeie din orașul Rezina.
„Mulți oameni se îmbolnăvesc din cauza uzinei metalurgice, că-i carbonat, diferite metale și tot praful care se duce în atmosferă vine deasupra plantelor pe care le mâncăm noi. O prună n-o poți mânca, un fruct, o pătlăgică, nimic. E tot alb pe copaci, pe tot. Noi suntem din satul Boșernița, de vizavi, peste Nistru. Noaptea ne sculăm și vedem fumul care iese de la uzină și vine spre Rezina și peste sate”, afirmă un cuplu pe care l-am întâlnit pe străzile din Rezina.
Medic: Tot mai mulți bolnavi de cancer
Situat chiar vizavi, peste Nistru, satul Mateuți din raionul Rezina se află în raza a trei întreprinderi mari: fabricile de ciment de la Rezina și de la Râbnița și uzina metalurgică de la Râbnița.
Putem spune sigur și clar că multe îmbolnăviri, și oncologice, și ale sistemului respirator, s-au înmulțit...
„Evident, că acestea produc emisii, inclusiv fum, care se răspândește în toată regiunea. Evident, că acest lucru afectează și sănătatea oamenilor. Putem spune sigur și clar că multe îmbolnăviri, și oncologice, și ale sistemului respirator, sistemului gastro-enterologic s-au înmulțit. De asemenea, în ultimul an, a crescut mult numărul afecțiunilor alergice. Cel mai rău este că de aceste boli sunt tot mai afectați copiii”, susține șefa centrului de sănătate din localitate, Aliona Peru.
În Mateuți există și o stație de monitorizare a calității aerului, care nu funcționează însă din anul 2018.
Uzină de model sovietic
Potrivit președintelui Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță, o mare problemă în cazul uzinei metalurgice de la Râbnița este lipsa accesului la informații privind activitatea acesteia. Ecologistul susține că, din ceea ce se poate deduce, uzina este de model vechi, sovietic, iar „în Uniunea Sovietică nu erau în prim-plan problemele de mediu, ci rentabilitatea”. În opinia lui, pentru a fi modernizată, întreprinderea ar trebui să fie reconstruită din temelii și echipată cu tehnologii moderne, non-poluante.
Atât Uzina Metalurgică de la Râbnița, cât și Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan sunt două surse uriașe de poluare pentru Republica Moldova...
„Eu sunt convins că atât Uzina Metalurgică de la Râbnița, cât și Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan sunt două surse uriașe de poluare pentru Republica Moldova. Din păcate, instituțiile statului nu au făcut o monitorizare complexă a acestei zone. Oamenii din Valea Ciornei și a Nistrului spun că au probleme de sănătate cronice, legate, în primul rând, de respirație”, a declarat Alecu Reniță pentru Europa Liberă.
Europa Liberă a cerut un comentariu de la administrația uzinei, însă până la data publicării materialului nu a primit niciun răspuns la solicitare.
Potrivit politicii ecologice a întreprinderii, publicată pe site-ul său oficial, uzina se obligă să efectueze toate măsurile posibile pentru a reduce și a preveni emisiile și evacuările de poluanți, precum și pentru a minimiza, dezinfecta și elimina deșeurile industriale.
Uzina metalurgică de la Râbnița este printre primii trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene. Potrivit unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol, la sfârșitul anului 2021, vânzările uzinei au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene. În același timp, întreprinderea nu achită niciun ban în bugetul de stat al Republicii Moldova, nici măcar taxa de mediu.