Linkuri accesibilitate

Guvernul încearcă să reducă impactul social al majorării tarifului la gaze


Vicepremierul Andrei Spînu a spus marți că criza gazelor, începută în toamnă, încă nu s-a încheiat, și se va încheia numai când prețul va scădea pe piața europeană. Vorbind la o zi după ce Moldovagaz a confirmat că în ianuarie cumpără gaze de la Gazprom cu 190 de dolari mai scumpe decât în decembrie, Spînu a avertizat că o scumpire a tarifelor, pentru consumatori, nu este exclusă, dar guvernul mai așteaptă, în această chestiune, câteva zile.

Guvernul încearcă să reducă impactul social al majorării tarifului la gaze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00

Tarifele la gaze care fuseseră dublate urmare a crizei din octombrie-noiembrie ar putea fi din nou mărite din cauza evoluțiilor pe piețele internaționale. Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifelor care să acopere diferența de 200 de dolari la mia de metri de cubi dintre ceea ce se facturează și prețul de achiziție a metanului pentru luna ianuarie, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. Oficialul a precizat că această criză nu e de natură locală, iar guvernul are puține instrumente de a interveni.

Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem

„Înțelegem că aceste prețuri sunt în continuare extrem de mari pentru o bună parte din cetățenii noștri. Am văzut facturile, am văzut reacțiile oamenilor și le înțelegem. Știu foarte bine că oamenii privesc cu maximă îngrijorare riscurile de creștere suplimentară a tarifului pentru gaze. Facem tot posibilul ca să identificăm care ar fi alternativele. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor la nivel european”.

Guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate se confruntă cu un val de critici că nu ar fi suficient de transparentă pe subiectul gazelor, că nu ar fi negociat o formulă convenabilă.

De exemplu, i se reproșează că a admis ca plata lunară să se facă jumătate în avans. Vicepremierul Andrei Spînu a spus că formula este din 2006. Totuși, din cauza acestei creșteri de preț de achiziție către data de 20 ianuarie ar putea exista un deficit de 25 de milioane de euro pe care Moldovagaz ar fi în dificultate să-i plătească Gazprom. Acum se caută soluții pentru a evita eventuale dificultăți, a ținut să precizeze Spînu, inclusiv se va cere gigantului rus o amânare pentru această plată de 10-20 de zile.

Expertul în probleme energetice Ion Muntean consideră că este puțin probabil ca Gazprom să accepte vreo derogare. Partea moldovenească cunoaște bine condițiile contractului, iar precedentul din luna noiembrie a demonstrat că Moscova nu crede în lacrimi, este de părere expertul asociat de la IDIS Viitorul.

„În ceea ce privește prognozele, nimeni nu s-a așteptat chiar la o asemenea creștere cum a fost, de exemplu, la mijlocul lunii decembrie 2021, cu toții anticipam o creștere ușoară până în lunile ianuarie-februarie și ulterior descreștere. Totuși creșterea a fost peste măsura ce putea fi anticipată și indiferent că este vorba de guvernare sau de orice experți cu toții probabil s-ar fi greșit în cazul dat, doar cu excepția analiștilor care stau la Kremlin și pregătesc strategiile Gazpromului pe piața europeană sau în regiune. De aceea lucrul acesta tot trebuie înțeles, mai ales că situația se schimbă de la o zi la alta, sunt foarte multe date, foarte multe informații și am putea să înțelegem că nu este simplu să menții o comunicare activă și calitativă în ceea ce privește aceste informații”.

Expertul Ion Muntean observă că este greu de prezis care ar putea fi tariful revizuit la gaze. Dacă s-ar lua în calcul numai prețul de achiziție pentru luna ianuarie, acesta ar urma să depășească 15 lei, inclusiv TVA-ul, asta fără a cunoaște precis situația financiară a companiei Moldovagaz și cifra datoriilor care s-au acumulat de când cotațiile bursiere au săltat în sus. În altă ordine de idei, Ion Muntean reiterează că în ciuda unui context regional complicat, guvernarea trebuie să comunice mai mult, iar informațiile să nu fie contradictorii, cum ar fi în prezent.

XS
SM
MD
LG