Linkuri accesibilitate

Ianukovici îi cere lui Zelenski să oprească vărsarea de sânge „cu orice preț”


Viktor Ianukovici

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014 după protestele în masă de la Kiev, i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski să oprească vărsarea de sânge din Ucraina „cu orice preț” și să ajungă la un acord de pace cu Rusia. Textul declarației lui Ianukovici a fost publicat de agenția rusă de presă RIA Novosti.

Fostul președinte, care a fost condamnat anterior pentru înaltă trădare în Ucraina, scrie că vrea să i se adreseze lui Zelenski într-un „mod prezidențial și chiar ușor părintesc”. El spune că, după revoluția „Euomaidan” din 2014, a făcut un „sacrificiu” pentru a evita o amplă vărsare de sânge în Ucraina și îl îndeamnă pe Zelenski să facă același lucru.

Ianukovici susține, de asemenea, că războiul actual este în primul rând din vina celor care, după spusele sale, „au declanșat ATO (așa-numita operațiune antiteroristă împotriva separatiștilor din Donbas în 2014)”. Fostul președinte nu face nicio referire la Rusia, la rolul acesteia în conflictul care a început acum opt ani și la actuala invazie a Ucrainei.

Deocamdată nu a existat nicio reacție din partea lui Zelenski.

Presa a relatat că Ianukovici a zburat în Belarus, luni, unde s-a desfășurat o a treia rundă de discuții ruso-ucrainene. Publicații de la Kiev au citat surse din serviciile de informații care au declarat că Rusia îl vede pe Ianukovici ca viitor președinte al Ucrainei cucerite.

Viktor Ianukovici a fost președinte al Ucrainei între 2010 și 2014. El a fugit în Rusia după protestele în masă de la Kiev. În ianuarie 2019, un tribunal din Kiev l-a condamnat în contumacie la 13 ani de închisoare pentru trădare și complicitate la „purtarea unui război agresiv împotriva Ucrainei”. Principalele acuzații se referă la scrisoarea lui Ianukovici către Vladimir Putin, scrisă în timpul revoluției „Euromaidan” din 2014, în care a cerut aducerea de trupe în Ucraina pentru a proteja autoritățile alese în mod legitim. Ianukovici însuși își neagă vinovăția.

XS
SM
MD
LG