„Vă rog să nu-l ajutați pe Putin”, scrie Iașin din celula sa de închisoare din Rusia, într-o scrisoare deschisă publicată pe 26 iunie și adresată președintelui Cehiei.
Pavel a fost criticat la începutul acestei luni pentru că a declarat într-un interviu cu RFE/RL că, deși are empatie pentru rușii din afara țării care se confruntă cu greutăți din cauza deciziei Moscovei de a invada pe scară largă Ucraina, „când există un război în desfășurare, măsurile de securitate legate de cetățenii ruși ar trebui să fie mai stricte decât în vremuri normale.... Acesta este, pur și simplu, costul războiului”.
Declarațiile lui Pavel au fost criticate pe scară largă, inclusiv de către jurnalista anticorupție de profil înalt Maria Pevcih, președinta Fundației Internaționale Anticorupție (ACF International) a lui Aleksei Navalnîi, iar acum de către Iașin, care a declarat că astfel de afirmații nu fac decât să alimenteze tacticile de presiune psihologică aplicate de presa sponsorizată de stat din Rusia.
„Propaganda Kremlinului savurează cuvintele dvs. potrivit cărora toți rușii care trăiesc în țările occidentale ar trebui să fie luați sub un control strict de către agențiile locale de informații”, a spus el în scrisoarea adresată lui Pavel, care a fost publicată pe Telegram.
Iașin a declarat că colegii săi de celulă au reacționat la comentariile lui Pavel, unul dintre ei spunând că acestea dau consistență ideologiei lui Putin potrivit căreia „pentru Occident, noi toți suntem oameni de mâna a doua”.
Iașin își încheie scrisoarea cu o rugăminte către liderul ceh de a nu amplifica declarațiile lui Putin care susține că Europa este inamicul și că liderii acesteia sunt rusofobi. „Vă rog să nu-l ajutați pe Putin să-i convingă pe ruși de acest lucru și să fiți corect față de poporul meu”, a spus el în scrisoare.
Pavel nu a răspuns la scrisoarea lui Iașin. Ulterior, el și-a clarificat comentariile, spunând: „Am folosit cuvântul monitorizare de către serviciile de securitate. Poate că ar trebui să explic. Monitorizarea nu înseamnă supravegherea fiecărui cetățean rus în parte. Înseamnă monitorizarea generală a ceea ce se întâmplă în interiorul comunității și reacția la factorii de risc în comportamentul membrilor săi”.
Iașin a fost condamnat la închisoare pentru mai mult de opt ani pentru că a răspândit „știri false” despre crimele de război rusești de la Bucea. Critic deschis al Kremlinului, Iașin a fost unul dintre puținii politicieni proeminenți ai opoziției care au rămas în Rusia după valul de represiune declanșat împotriva susținătorilor lui Navalnîi și a celor care au criticat invadarea pe scară largă a Ucrainei, lansată de Rusia în februarie 2022.
Sentința sa, care a intrat în vigoare în urma respingerii apelului din 19 aprilie, a fost cea mai dură pronunțată în cazurile împotriva persoanelor acuzate de discreditarea forțelor armate ale Rusiei de când a fost introdusă o nouă lege, la câteva zile după începerea invaziei.