Linkuri accesibilitate

În pas cu Europa: Turismul moldovean își revine după pandemie


Încasările din activitatea turistică în ianuarie - septembrie 2023 le-au depășit de 1,6 ori pe cele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019, ultimul înainte de pandemie. Imagine de la Butuceni, Orheiul Vechi, una din destinațiile turistice importante din R. Moldova.
Încasările din activitatea turistică în ianuarie - septembrie 2023 le-au depășit de 1,6 ori pe cele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2019, ultimul înainte de pandemie. Imagine de la Butuceni, Orheiul Vechi, una din destinațiile turistice importante din R. Moldova.

Date publicate recent de Eurostat arată că turismul și-a revenit deja în Uniunea Europeană după „pauza” pandemică, depășind în 2023 nivelul dinainte la indicatorul „nopți petrecute în hoteluri și pensiuni”. Date parțiale din Moldova arată o tendință similară.

Turismul activ „merge” mai bine

Dorina Onici are o pensiune turistică în satul Tudora, raionul Ștefan Vodă. Provocările din ultimii ani, în special pandemia, au învățat-o să transforme o situație de criză într-o oportunitate. Observând tendința de dezvoltare a turismului local și rural, a decis să investească mai mult în spectrul de activități pe care să-l poată propune vizitatorilor: de la olărit la pescuit, de la plimbări cu barca pe Nistru la ateliere de țesut, de la turism gastronomic la trasee pentru bicicliști.

Dorina Onici, proprietara unei pensiuni turistice din satul Tudora, Ștefan Vodă.
Dorina Onici, proprietara unei pensiuni turistice din satul Tudora, Ștefan Vodă.

„Când adunăm toate acestea, putem completa o agendă de două-trei zile pline pentru turiști. Noi punem accent pe agrement, încercăm să valorificăm partea autentică a zonei”, spune Dorina Onici.

Ea precizează că după ultimii trei ani, când la pensiune veneau în mare parte turiști tot din Moldova, în 2023, numărul acestora a fost depășit de turiștii din afară.

Crește turismul medical

Și date de la Biroului Național de Statistică arată că în perioada ianuarie - septembrie 2023 s-a înregistrat o creștere a numărului de turiști și excursioniști în Moldova, cu 11,3% față de ianuarie - septembrie 2022, constituind 409,2 mii persoane, din care:

  • Turismul emițător (moldoveni vizitând străinătatea) – 305,0 mii persoane (+17,3%),
  • Turismul intern (moldoveni ce-și vizitează țara) – 71,0 mii persoane (-15,5%),
  • Turismul receptor (străini care vin în Moldova) – 33,2 mii persoane (+40,9%).

Directoarea executivă a Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Intern (ANTRI), Elena Stepanov, afirmă că în ultimul an a crescut numărul turiștilor care vin în Moldova pentru tratament sau reabilitare.

„Iar cei care vin pentru servicii de turism medical își extind șederea și pentru alte tipuri de experiențe care pot fi trăite aici. Totodată, crește ponderea turiștilor care solicită servicii din turismul de aventură ușoară”, menționează Stepanov.

Marile mulțimi nu mai sunt la modă

Potrivit ANTRI, după pandemie s-a schimbat profilul turiștilor: aceștia mai rar vin în grupuri, așa cum o făceau anterior, și călătoresc mai des individual sau în grupuri restrânse, doar cu familia.

„Aici operatorii au de suferit, întrucât costurile pentru turiștii care vor să vină individual sunt mai mari decât pentru cei care vin în grup. Dar operatorii lucrează pentru a-și schimba oferta în conformitate cu profilul de acum al turistului”, adaugă Elena Stepanov.

Cei mai mulți turiști în R. Moldova vin din România (36,2% din total cetățeni străini primiți în țară), Italia (16,1%), Ucraina (12,8%), Statele Unite ale Americii (6,0%), Belgia (5,9%) și Germania (5,4%).

Potrivit BNS, în ianuarie - septembrie 2023, comparativ cu perioada similară a anului precedent, au crescut încasările agențiilor de turism și turoperatorilor din turismul emițător - cu 714,4 mil. lei (+26,9%), turismul intern - cu 32,1 mil. lei (+26,5%) și turismul receptor – cu 8,7 mil. lei (+37,0%). Încasările din activitatea turistică în perioada de raport au depășit de 1,6 ori încasările înregistrate de agențiile de turism în ianuarie - septembrie 2019, ultimul an înainte de pandemie.

  • 16x9 Image

    Aliona Ciurcă

    Din toamna lui 2015 și până în 2022 am lucrat la Ziarul de Gardă, unde am scris pe teme legate de drepturile omului. Din 2023, am devenit bursieră Vaclav Havel, după care am rămas să lucrez în biroul Europei Libere la Chișinău, unde scriu pe teme politice și sociale.  

XS
SM
MD
LG