Linkuri accesibilitate

Încă doi candidați propuși șefei statului pentru funcții de judecători la CSJ 


Doar doi candidați au obținut punctajul necesar pentru a fi propuși spre numire în funcții.
Doar doi candidați au obținut punctajul necesar pentru a fi propuși spre numire în funcții.

​​​​​​​Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus președintei încă doi candidați la funcții de judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Aceștia sunt judecătoarea Stella Bleșceaga și avocatul Vladislav Gribincea.

Pe 5 iunie, CSM a desfășurat interviuri cu șapte candidați la funcții de judecători ai CSJ care au promovat evaluarea integrității financiare și etice (vettingul sau pre-vettingul). Singura judecătoare de carieră audiată azi a fost Stella Bleșceaga.

La concurs au mai participat patru avocați: Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco și Vladislav Gribincea. Ultimul a fost admis în concurs din a doua încercare. Inițial, CSM a exclus dosarul lui pe motiv că nu a prezentat la timp certificatul medical și două scrisori de recomandare, iar ulterior și-a retras propria decizie „pentru a evita formalismul excesiv”.

De asemenea, la proba de interviu au participat trei procurori: Sergiu Brigai, Iuri Lealin, iar Ion Munteanu sa retras din concurs după ce a fost numit procuror general.

Pe lângă membrii CSM, candidații au fost intervievați de un evaluator de limbi străine și un psiholog.

După desfășurarea interviurilor cu ușile închise, CSM a anunțat că va propune președintei Maia Sandu să-i numească în funcții de judecători la CSJ pe judecătoarea Stella Bleșceaga și avocatul Vladislav Gribincea care au acumulat 84 și, respectiv, 92,5 puncte.

Aliona Ciocanu a acumulat 38 de puncte, Leonid Chirtoacă - 62,75, Sergiu Brigai - 69,5, Iuri Lealin - 65,75, Aliona Corcenco - 48 de puncte.

„Consiliul poate propune pentru numire în funcție de judecător la CSJ doar candidatul care a obținut mai mult de 75% din punctajul maxim”, a explicat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

Reforma Curții Supreme de Justiție

Potrivit planului autorităților, noua Curte Supremă de Justiție urmează să fie constituită din 20 de judecători: 11 magistrați de carieră și nouă juriști. Până la numirea în funcții, toți judecătorii și candidații la aceste funcții trec evaluarea integrității etice și financiare - vetting. Rapoartele comisiei vetting sunt validate de CSM.

Pe 21 mai, CSM a propus președintei să numească în funcții primii trei judecători care au promovat evaluarea. Este vorba de Viorica Puică, Diana Stănilă, Stela Procopciuc. Pe 4 iunie, Maia Sandu a semnat decretele de numire în funcții.

Viorica Puică este acum judecătoare la Curtea Constituțională, unde a fost numită pe 24 noiembrie 2023 pentru un mandat de 6 ani. O altă judecătoare de la CSJ, Aliona Miron, care a promovat vettingul, este detașată la CSM și nu participă la examinarea dosarelor.

Judecătorul CSJ Anatolie Țurcan nu a promovat vettingul, iar Mariana Ursachi încă urmează să fie audiată de comisia vetting.

La CSJ mai activează patru judecători transferați temporar din instanțele inferioare. În paralel, CSM a organizat încă un concurs pentru transferul temporar al judecătorilor la CSJ, însă acolo a participat doar un candidat, care a fost respins pe 4 iunie.

Criza de cadre de la CSJ a început în februarie 2023, după ce 20 din 25 de judecători ai acestei instanțe au plecat în demisie pentru a evita vettingul. În vara aceluiași an, încă doi judecători au renunțat la funcții. La o discuție cu membrii CSM, magistrații rămași și cei transferați la CSJ s-au plâns că au un volum de muncă foarte mare și că sunt nevoiți să amâne examinarea dosarelor care se află pe rolul curții.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG