Linkuri accesibilitate

Încă o încercare de a alege procurorul general. CSP a anunțat un nou concurs


Membrii CSP au modificat regulamentul concursului pentru funcția de procuror general cu scopul de a evita vicierea acestuia.
Membrii CSP au modificat regulamentul concursului pentru funcția de procuror general cu scopul de a evita vicierea acestuia.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat un nou concurs pentru funcția de procuror general, după ce precedentul a fost anulat în urma unui scandal. De data aceasta, candidații pot să-și depună dosarele până la 15 mai.

La ședința din 15 aprilie, membrii CSP au modificat regulamentul concursului. De exemplu, dacă un membru al CSP nu poate motiva de ce a pus candidatului o notă, aceasta poate fi anulată cu votul majorității membrilor consiliului. De asemenea, vor fi excluse toate fișele de evaluare completate de acest membru, iar rezultatele vor fi recalculate. Președintele interimar al CSP, Eduard Panea, a explicat că modificarea este necesară pentru a evita potențiala viciere a concursului.

O altă modificare prevede că în concurs trebuie să participe cel puțin doi candidați, în caz contrat el va fi anulat.

Dosarele candidaților la funcția de procuror general vor fi analizate de membrii CSP. Cei care vor corespunde criteriilor vor fi admiși la interviu. Candidații trebuie să aibă o experiență de muncă de 10 ani în domeniul dreptului. Cei care în ultimii 3 ani au făcut parte din partide politice nu vor fi admiși la concurs.

Reforma justiției, implicit alegerea procurorului general, este una din condițiile puse Republicii Moldova de Uniunea Europeană pentru începerea negocierilor de aderare.

De la anularea concursului până la un proces сontravențional

Aceasta este a doua încercare a CSP de a alege un nou procuror general, după ce președinta Maia Sandu l-a demis din această funcție pe Alexandr Stoianoglo. Pe 22 februarie, membrii CSP i-au audiat pe cei patru candidați care s-au înscris în concurs: procurorii Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi și Igor Demciucin și juristul Andrei Coca.

În aceiași zi, CSP a anunțat că învingătorul concursului este Octavian Iachimovschi, care urma să fie supus evaluării integrității financiare și etice, cunoscută publicului larg sub denumirea de vetting.

Pe 28 februarie, membrii CSP au mai verificat o dată notele candidaților și au constatat că procurorul general interimar, Ion Munteanu, a fost notat de Olesea Vîrlan cu 3,5 puncte, pe când ceilalți membri i-au pus note de la 7,33 până la 9,16. Atunci CSP a decis să anuleze concursul.

Ulterior, Vîrlan a explicat că i-a acordat lui Munteanu „din greșeală” 3,5 puncte în loc de 8,5 și și-a dat demisia din CSP. Locul ei în consiliu este ocupat acum de o altă procuroare – Mariana Cherpec.

Pe 1 martie, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că va iniția un proces penal și va investiga personal din ce cauză a fost anulat concursul. Membrii CSP au criticat declarațiile Veronicăi Dragalin și le-au numit „o reacție excesivă”. Ei au explicat că acțiunile procuroarei ar putea crea „premisele unei influențe necorespunzătoare asupra membrilor CSP”.

Pe 15 aprilie, cu o oră înainte de ședința CSP, Procuratura Anticorupție a anunțat că nu va mai deschide un dosar penal, iar Olesea Vîrlan ar putea fi sancționată contravențional pentru că a acționat din rea-credință.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG