Linkuri accesibilitate

Întâlnire Vladimir Putin-Kim Jong Un. Pe agendă: ajutoare umanitare și furnizarea de armament (surse)


Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) și liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul întâlnirii lor de pe cosmodromul Vostocinîi, 13 septembrie.
Președintele rus Vladimir Putin (dreapta) și liderul nord-coreean Kim Jong Un în timpul întâlnirii lor de pe cosmodromul Vostocinîi, 13 septembrie.

Președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au purtat discuții pe 13 septembrie la o instalație de lansare a rachetelor din Siberia.

Relațiile celor două țări sunt urmărite îndeaproape de Washington și de aliații săi, care cred că Moscova este în căutarea unor furnizori de armele și muniția de care are nevoie pentru a-și continua războiul din Ucraina.

Cei doi au purtat discuții la cosmodromul Vostocinîi după ce au vizitat complexul, inclusiv două rampe de lansare, relatează presa de stat rusă. Întrebat dacă Rusia va ajuta Coreea de Nord să construiască sateliți, Putin a spus: „Este motivul pentru care ne aflăm aici. Liderul RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) manifestă un interes deosebit pentru tehnologia rachetelor. Încearcă să dezvolte și domeniul spațial”,.

Întrebat apoi dacă vor discuta și despre cooperarea militară, Putin a răspuns: „Vom discuta despre toate problemele fără grabă. Avem timp”.

Kim a fost însoțit de Pak Thae Song, președintele comitetului nord-coreean pentru știință și tehnologie spațială, și de amiralul de marină Kim Myong Sik. Cei doi sunt implicați în eforturile nord-coreene de a achiziționa sateliți de spionaj și submarine cu rachete balistice cu capacitate nucleară, potrivit Ministerului Unificării din Coreea de Sud. Se pare că din delegația nord-coreeană face parte și Jo Chun Ryong, un oficial al partidului de guvernământ responsabil cu politicile privind munițiile, care l-a mkai însoțit pe Kim Jong Un în recentele vizite la fabricile care produc proiectile de artilerie și rachete, potrivit surselor sud-coreene.

Se așteaptă ca Kim să solicite ajutor economic, precum și tehnologie militară. Ministrul adjunct de Externe Andrei Rudenko a declarat că Rusia ar putea discuta despre ajutorul umanitar cu delegația nord-coreeană. O tranzacție cu arme ar încălca sancțiunile internaționale pe care Rusia le-a susținut în trecut.

„Niciun stat membru al ONU nu ar trebui să încalce sancțiunile Consiliului de Securitate împotriva Coreei de Nord prin implicarea într-un comerț ilegal de arme și cu siguranță nu trebuie să se angajeze într-o cooperare militară cu Coreea de Nord care subminează pacea și stabilitatea comunității internaționale", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean de Externe, Lim Soo-suk.

Statele Unite au acuzat Coreea de Nord că furnizează arme Rusiei, inclusiv că a vândut proiectile de artilerie grupului de mercenari ruși Wagner. Atât oficialii ruși, cât și cei nord-coreeni au negat aceste afirmații.

"Îndemnăm Coreea de Nord să respecte angajamentele publice pe care Phenianul și le-a asumat de a nu furniza sau vinde arme Rusiei", afirmase anterior purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Adrienne Watson, într-o declarație.

Kim este la prima sa călătorie în străinătate de la declanșarea pandemiei, în timpul căreia Coreea de Nord a impus controale stricte la graniță timp de peste trei ani. După decenii de relații amestecate, Rusia și Coreea de Nord au strâns legăturile după ce Moscova a declanșat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

XS
SM
MD
LG