Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: „Viitoarele alegeri pot fi declarate neconforme standardelor și normelor europene”


Alexei Tulbure
Alexei Tulbure

Fostul ambasador la ONU și Consiliul Europei despre votul din Parlament pentru trecerea la sistemul electoral mixt.

Ce se întâmplă în continuare în relația dintre Chișinău și Bruxelles, după ce Parlamentul de la Chișinău a nesocotit avertismentele partenerilor săi europeni și a adoptat trecerea la sistemul electoral mixt? Este întrebarea pe care Valentina Ursu i-a adresat-o fostului ambasador al Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei, Alexei Tulbure.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:56 0:00
Link direct

Alexei Tulbure: „Eu cred că va fi o reconsiderare a relațiilor și noi vom atinge un punct foarte jos în relația bilaterală între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Eu cred că finanțarea va fi sistată, dar nu-i asta principala problemă. Problema-i că astăzi în Republica Moldova s-a produs un act antieuropean, antidemocratic vădit; un act care a sfidat recomandările directe ale partenerilor noștri de a nu schimba sistemul electoral, un act care a fost o sfidare a poziției partenerilor internaționali.”

Europa Liberă: Știți că Occidentul, totuși, e mai politicos, e mai diplomat și lasă la latitudinea țării să decidă ce vrea și cum vrea pe viitor?

Alexei Tulbure: „Până la momentul când aceste schimbări nu ating bazele pe care este construită Europa democratică. Dacă se umblă la principiile și valorile europene, atunci Uniunea Europeană nu mai lasă la cheremul statelor, mai ales acelor state care pretind ceva în cadrul familiei europene. Or, noi suntem stat semnatar al Acordului de Asociere; noi nu mai deținem deplina suveranitate asupra următoarelor lucruri: funcționarea instituțiilor democratice, drepturile omului, statul de drept. Aici noi trebuie să…”

Europa Liberă: Și guvernarea chiar să nu fi luat în calcul că poate să fie afectată această relație dintre Republica Moldova și UE?

Alexei Tulbure: „Eu cred că s-a gândit foarte mult toată lumea la treaba asta, dar până la urmă s-a ales cea mai proastă decizie. Eu continui să cred și declar că este o nebunie de a vota această lege în condițiile actuale, pentru că Guvernul care nu se bucură de susținere în propria țară la nivelul de suport care vine pentru toată arca guvernamentală este mai jos de 10% își alimentează legitimitatea democratică din exterior. Acum, dacă pierd

O astfel de guvernare poate să-și continue activitatea numai în condițiile unui autoritarism, totalitarism...

susținerea Uniunii Europene, ei își pierd totalmente legitimitatea și o astfel de guvernare poate să se păstreze, să-și continue activitatea numai în condițiile anulării instrumentelor și procedurilor democratice, în condițiile unui autoritarism, totalitarism, nu știu la ce grad vom ajunge de distrugere a democrației, dar ceea ce s-a produs astăzi, asta-i împingerea Moldovei în afara spațiului democratic.”

Europa Liberă: Societatea a devenit și mai dezbinată, după aprobarea acestui vot în Parlament de către cei 74 de deputați. Credeți că în 2018 votul va decide încotro, Moldova – cu Estul sau cu Vestul? Și cineva din politicieni s-a gândit la modul serios la acest lucru?

Alexei Tulbure: „Societatea moldovenească, până la asta basarabeană, tot timpul, poate cu excepția unei dominații imperiale aici, totalitare, a fost o societate dezbinată. O clasă bună politică se deosebește de una rea prin faptul că încearcă să găsească modalități de unire, de consolidare a societății pentru a obține acest potențial comun pentru dezvoltare și edificare a lucrurilor pozitive. Or, noi avem o elită, așa-numita elită care în mod artificial dezbină și mai mult societatea. Ceea ce am urmărit astăzi, e o crimă, de fapt, împotriva poporului moldovenesc, împotriva societății moldave, când în bună cunoștință de cauză au fost aduși oameni, prin șantaj, prin amenințări, aduși la…”

Europa Liberă: Votul din 2018 va decide încotro, Moldova?

Alexei Tulbure: „Nu va decide, nu va decide! Eu în genere în actualele condiții nu cred că noi vom ajunge cu bine la acest scrutin.”

Europa Liberă: Adică?

Ceea ce am urmărit astăzi, e o crimă, de fapt, împotriva poporului moldovenesc...

Alexei Tulbure: „Pentru că, explic. Această votare n-are suport democratic; ea n-are legitimitate, chiar dacă aparent este legală, pentru că, mă rog, s-a votat în Parlament. Ea n-are suportul pe interior și n-are suportul în exterior. Dacă nu este legitimitate pentru această schimbare, și viitoarele alegeri pot fi considerate sau declarate neconforme standardelor și normelor europene. Or, legitimitatea sau recunoașterea alegerilor vine de la structurile europene. Aste Agenția ODIHR a OSCE-ului, este Delegația Consiliului Europei, Uniunii Europene…”

Europa Liberă: Deci, lăsați să se înțeleagă ceea ce ați mai spus și cu alte ocazii că s-ar putea să se ajungă la un boicot al alegerilor din 2018?

Alexei Tulbure: „Acum, absolut! Acum este important cum se va comporta opoziția. Opoziția ar trebui să depășească neînțelegerile, supărările reciproce și să elaboreze o poziție unică care, în opinia mea, trebuie să fie una foarte clară: Alegerile organizate în conformitate cu votata lege nu sunt alegeri, de fapt, pentru că omului nu i se mai lasă posibilitatea să aleagă pe acela pe care-l dorește și în aceste condiții n-are niciun rost să participi, pentru că oricum vei fi trucat, fraierit și atunci tu nu mai adaugi legitimitate. Dacă participi la aceste alegeri, după asta nu mai poți critica sau declara aceste alegeri nedemocratice, pentru că ai participat.”

Europa Liberă: Dar și opoziția nu e văzută cu ochi buni atunci când pe aceeași platformă e Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platformei Demnitate și Adevăr, Partidul Comuniștilor, Partidul Liberal Democrat…

Alegerile organizate în conformitate cu votata lege nu sunt alegeri...

Alexei Tulbure: „Bine, asta lucrează oriunde în democrațiile mai…”

Europa Liberă: …partidul lui Renato Usatîi…

Alexei Tulbure: „Da, da… Vedeți că toate aceste partide pledează sau militează împreună nu pentru vectori geopolitici, pentru ceea ce îi deosebește unul de altul; pentru ceea ce ar fi trebuit să unească clasa politică – pentru democrație, pentru drepturile omului, pentru respectarea procedurilor ș.a.m.d. Deci, noi trebuie să salutăm acest efort comun, pentru că și comuniștii, și cei de la partidul lui Usatîi, și Demnitate și Adevăr, și PAS ș.a.m.d. pledează pentru niște lucruri care sunt benefice pentru toată lumea. Sunt oameni care nu acceptă o astfel de abordare. Bine, acesta este dreptul lor să nu participe la astfel de proteste sau manifestări publice, însă eu consider că numai prin efort comun noi putem menține țara în spațiul democratic, noi o putem întoarce într-un fel de normalitate și după aceea, bazându-se pe experiența luptei comune, să încercăm împreună, totuși, să zidim ceva, să edificăm ceva în Moldova, chiar rămânând diferiți sau rămânând pe propriile poziții în anumite privințe. Dar asta-i normal. Adică, noi suntem diferiți, însă sunt niște lucruri care nu pot fi tratate în mod diferit. Asta-i democrația, libertatea, drepturile omului ș.a.m.d.; asta-i necesitatea de a avea instituții independente, de a avea presă liberă. Deci, sunt niște lucruri pe care toată lumea le acceptă, în afară de cei care sfidează acum toate aceste principii și valori. Și anume cei care s-au declarat proeuropeni, ei calcă, aceste valori europene le calcă în picioare. Vă spun încă o dată: ceea ce s-a întâmplat este un fel de anulare a democrației. De fapt, democrația se caracterizează prin mai multe lucruri. De exemplu,

Ceea ce s-a întâmplat este un fel de anulare a democrației...

instituții libere. Noi nu mai avem, din păcate. Presă liberă avem numai câteva insulițe. Justiție, că dacă n-ai dreptate în instituții, te duci în justiție. Asta nu avem. Însă am avut, și pentru asta am fost lăudați, pe parcursul mai multor decenii, am avut alegeri libere. Moldova este unica țară post-sovietică, în afară de cele din Baltica, unde puterea s-a schimbat prin alegeri, adică nu prin revoluții sau nu s-a schimbat ș.a.m.d. Mă rog, noi am fost buni în asta. Acum noi n-avem aceste alegeri. Noi n-avem niciun element care ne poate caracteriza ca o democrație – fie incipientă sau oricum ar fi ea – de aceea, unicul lucru care ne-a rămas: să protestăm și să considerăm într-un mod foarte serios posibilitatea boicotării următoarelor alegeri, pentru că ele nu sunt alegeri.”

XS
SM
MD
LG