Parlamentul European a respins săptămâna trecută propunerea să se stabilească noi condiții pentru ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis de Uniunea Europeană Chișinăului. Nicio tranșă din ajutorul anunțat la începutul lui 2017 încă nu a venit la Chișinău, plățile fiind întârziate între altele, de reforma electorală adoptată de puterea moldoveană în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția. Ieri, inițiatorul rezoluției eșuate, europarlamentarul conservator român Cristian Preda declara Europei Libere că eșecul s-ar datora influenței liderului democrat, Vlad Plahotniuc și a fracțiunii socialiste din Parlamentul European. Corespondenta noastră a stat de vorbă cu europarlamentarul social-democrat Andi Cristea:
Europa Liberă: Astăzi v-ați dat votul în plen pentru raportul referitor la punerea în aplicare a instrumentelor de finanțare externă ale Uniunii Europene. E vorba și de finanțări pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia, cele trei state membre ale Parteneriatului Estic. Cât de multă atenție se acordă astăzi acestor state din imediata vecinătate a Uniunii Europene?
Andi Cristea: „Cred că nu se mai acordă atât de multă atenție cât se acorda, de exemplu, în 2014. Și asta din cauza evoluțiilor de pe continentul european. În principal, din cauza celor două probleme care emană din vecinătatea sudică. Mă refer aici la migrație, problema refugiaților, și la elementele de securitate teroristă care vin toate din nordul Africii, Orientul Mijlociu. Și e cunoscut faptul că cele mai influente și mai importante state din cadrul Uniunii Europene, și nu vorbesc aici nici de România, nici de Polonia, nici de statele central și est-europene sau de statele baltice, se confruntă cu dificultăți care vin din sud și atunci interesul lor legitim este să canalizeze atenția și instrumentele financiare ale Uniunii Europene pentru a preîntâmpina problemele care vin din sud.
Realist vorbind, pentru Republica Moldova, pentru Ucraina, pentru Georgia cel mai bun lucru care se poate întâmpla este să rămână stabile pe o orbită europeană...
Realist vorbind, pentru Republica Moldova, pentru Ucraina, pentru Georgia cel mai bun lucru care se poate întâmpla este să rămână stabile pe o orbită europeană, pentru că, din păcate, la momentul acesta Uniunea Europeană se concentrează în ceea ce privește extinderea pe zona Balcanilor de Vest, iar cum spuneam mai devreme, interesul major în politica de vecinătate este pe sud, nu pe est.”
Europa Liberă: Fără o perspectivă clară europeană, e greu să motivezi aceste state să-și facă bine tema de acasă?
Andi Cristea: „Cu siguranță, cu siguranță!”
Europa Liberă: Republica Moldova este în așteptarea acelei finanțări macrofinanciare de 100 de milioane de euro. S-a vorbit atât de mult, cel puțin prima tranșă are sorți de izbândă să ajungă în Republica Moldova în timpul apropiat? Ce ziceți Dvs.? Și vă întreb după ce n-a trecut acel proiect al unei rezoluții critice la adresa Republicii Moldova, care a fost inițiat de eurodeputatul din grupul popularilor europeni Cristian Preda. A fost respins de către Parlamentul European luni.
Andi Cristea: „Sunt o serie de colegi europarlamentari care pe măsură ce ne apropiem de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, din primăvară, devin din ce în ce mai prezenți în spațiul public, mediatic, vorbind despre subiecte pe care nu le stăpânesc, cum ar fi Republica Moldova, de exemplu. Sunt într-un demers, într-o încercare de a-și face imagine și capital de notorietate vorbind despre lucruri pe care nu le cunosc în profunzime, doar superficial. Și acest zumzăit este contraproductiv, pentru că, vă spun sincer, dacă cineva din Parlamentul European, inclusiv subsemnatul ar spune că știe ce se va întâmpla cu finanțarea, cu prima tranșă, și mă refer la asistența macrofinanciară, ar vinde gogoși, cum se spune, ar vinde gogoși în târg. Decizia este la nivelul Comisiei Europene și eu, personal, cred că vom avea noutăți și cred că vor fi pozitive, dar asta este poziția mea și părea mea, în momentul în care va fi Consiliul de asociere la începutul lunii mai. Cred în continuare că este fezabil ca prima tranșă să vină până la alegerile parțiale pentru Primăria Chișinău. Această decizie a Comisiei Europene trebuia să fie luată de la sfârșitul anului trecut.”
Europa Liberă: Asta cunoaștem…
Andi Cristea: „Dar au fost tot felul de amânări, pentru a vedea cum este implementată legislația secundară; au fost tot felul de amânări pentru a vedea care este opinia Comisiei de la Veneția, care analizează legislația secundară și acum ne aflăm în același stagiu al evaluării de către Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă. Aș vrea să vă dau mai multe detalii, dar nu le am, pentru că Parlamentul European practic și-a făcut datoria, a aprobat această asistență macrofinanciară, mai departe, cum spunem noi, mingea este în alt teren. De data asta, în terenul Comisiei Europene.”
Europa Liberă: Mult se discută despre aceea dacă guvernarea de la Chișinău, autoritățile statului au îndeplinit sau nu acele condiții de obținere a banilor. Colegii Dvs. din alte partide de acolo, din Parlamentul European, împărtășesc o altă viziune că condițiile tehnice dacă și s-ar fi îndeplinit, există și condiții politice, iar faptul că Comisia de la Veneția nu ar fi văzut cu ochi buni reforma electorală în baza votului mixt tărăgănează, tergiversează alocarea acestor bani.
Andi Cristea: „Vă spun foarte clar că acele condiții tehnice au fost îndeplinite pentru prima tranșă. Sunt trei tranșe în total, dacă nu mă înșel, 28 de condiții: zece pentru prima tranșă, opt pentru a doua și zece pentru a treia. Dar evaluarea cu privire la respectarea condițiilor politice o face Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă și până la acest moment nu ne-au dat niciun semn că această evaluare este gata. Când va fi gata, cu siguranță va fi făcută publică, dar vreau să mai spun o chestiune: pentru ca acei colegi care își dau ei cu părerea după Republica Moldova fac de multe ori chestiunea asta prin prisma intereselor politice ale familiei politice din care ei fac parte.
Dacă la momentul acesta totul ar fi perfect în R. Moldova și ar fi Elveția Estului, din păcate, nu ar fi pe lista scurtă de aderare la Uniunea Europeană, pentru că UE se uită acum la Balcanii de Vest...
Noi în Parlamentul European am respins acea rezoluție, de a aviza acea rezoluție acum din trei motive: o dată – pentru că este campanie electorală și noi nu interferăm în campania electorală sau în viața politică a țărilor cu care avem acorduri de asociere. Or, repet: un parteneriat, așa cum este Acordul de Asociere cu Republica Moldova, înseamnă un parteneriat de pe poziții de egalitate. Nu este cineva centru și altcineva periferie, nu împărțim noi dreptatea în Republica Moldova. Mă refer la dreptatea politică. Acei colegi care fac lucrurile acestea greșesc profund. Mă refer la colegii europarlamentari.
Alt motiv pentru care am refuzat această rezoluție a fost legat de faptul că, în urmă cu două săptămâni, am avut ședința Comitetului parlamentar de asociere la Chișinău și, practic, am avut un text adoptat de recomandări și declarație finală și în momentul în care aveam acel text nu era o practică instituțională să venim noi în plenul Parlamentul European să adoptăm un alt document, un alt text cu privire la Republica Moldova. Și vreau să mai subliniez un lucru: la momentul acesta, Republica Moldova, dacă ar fi Elveția Estului, din păcate, având în vedere care este climatul general în Uniunea Europeană, nu ar adera la Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dar de ce ați făcut această paralelă?
Andi Cristea: „Am făcut această paralelă, pentru că am senzația că avem niște așteptări extraordinar de mari cu privire la establishment-ul din Republica Moldova și avem senzația că lucrurile stau în loc sau nu avansează, pentru că cineva nu implementează reforme. Lucrurile sunt mai complexe de atât. Deci, repet: dacă la momentul acesta totul ar fi perfect în Republica Moldova și ar fi Elveția Estului, Republica Moldova, din păcate, nu ar fi pe lista scurtă de aderare la Uniunea Europeană, pentru că Uniunea Europeană se uită acum la Balcanii de Vest, nu se uită în vecinătatea estică.”
Europa Liberă: Importanța reformelor rămâne a fi pe agenda discuțiilor dintre Chișinău și Bruxelles?
Andi Cristea: „Bineînțeles. Este esențial, adică faci reformele care apropie Republica Moldova și orice alt stat din vecinătatea estică de spațiul Uniunii Europene este crucial. Deci, reformele reprezintă în continuare lucrurile pe care autoritățile din Republica Moldova și clasa politică trebuie să se concentreze, evident, dar mai important este, din punctul meu de vedere, stabilitatea după alegerile parlamentare pe care le aveți și nevoia de a rămâne pe orbita europeană.”
Europa Liberă: Iar fostul președinte al României, dl Băsescu spune că, „dacă nimeni nu oferă nicio perspectivă Republicii Moldova, unirea ar fi șansa”.
Andi Cristea: „Eu nu comentez ceea ce spune fostul președinte Traian Băsescu.”
Europa Liberă: Adică nu vreți să comentați declarațiile pe care le face dumnealui, pentru că l-am citat dintr-un interviu pe care îl acordase Europei Libere?
Andi Cristea: „Ca să vă răspund la întrebare, nu sunt analist politic. Eu pot să fac analize politice, dar nu e rolul meu de a face analize politice. Deci, nu comentez ce spune un actor sau altul politic de la Chișinău sau din România. Rolul meu este să sprijin din Parlamentul European acest proces de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Că nu se pot face toate lucrurile așa cum ne dorim noi să fie, e partea a doua. Noi încercăm să ne facem datoria.”
Europa Liberă: Dar există îngrijorări precum că ar putea fi răsturnat acest parcurs european al Republicii Moldova, dacă facem trimitere la scrutinul parlamentar din toamnă?
Andi Cristea: „Păi, mă gândesc că dacă câștigă un partid parlamentar, care militează public pentru revizuirea Acordului de Asociere, pentru dezvoltarea vectorului estic de dezvoltare a Republicii Moldova, răspunsul este evident. Sigur.”