Linkuri accesibilitate

Veronica Țipirig: „Dacă ne unim prin întâlniri de genul acesta, devenim o forță și putem aduce schimbarea acasă”


Întâlnirea diasporei de la Mestre, Italia
Întâlnirea diasporei de la Mestre, Italia

A doua ediție a offline-ului ,,Adoptă un vot”, de această dată la Chișinău.

Comunitatea „Adoptă un vot”- o formă de automobilizare a cetățenilor moldoveni din afara Republicii Moldova va organiza în zilele de 19 și 20 august a doua ediție a offline-ului ,,Adoptă un vot”, de astă dată la Chișinău. Evenimentul se preconizează a fi o întrunire dintre activiștii din diasporă și cei din Moldova, unde vor fi prezentate proiecte realizate după prima întâlnire de acest fel din luna martie, la Veneția. Organizatorii evenimentului susțin că o asemenea formă de organizare poate pune temelia unei buni cooperări și chiar poate contribui la ameliorarea situației social-economice din țară. O discuție la această temă cu Veronica Țipirig de la Bruxelles, parte a echipei care organizează întrunirea.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:39 0:00
Link direct

Veronica Țipirig: „Venim acasă pentru că ne dorim o colaborare mai strânsă cu cei de-acasă, pentru că știm că proiectele pe care le avem în gând pot fi implementate cu ajutorul celor de acasă și vrem să creăm acea legătură, ca să nu mai fie distanța asta dintre diasporă și ce de-acasă, acesta este scopul principal și motivul pentru care venim la Chișinău. Și sperăm și-i îndemnăm pe cât mai mulți de-acasă să vină la offline, venim cu scopul de a ne exprima ideile, de a ne exprima opinia și desigur, pentru a lucra la noi proiecte, să facem echipe pe diverse domenii și să continuăm lucru pe proiectele care există și să creăm altele noi.”

Veronica Țipirig
Veronica Țipirig

Europa Liberă: Înțeleg că startul procesului de lucru a fost dat în Veneția, la prima reuniune a celor din grupul „Adoptă un vot”, a fost adoptat o rezoluție atunci prin care cetățenii moldoveni plecați își exprimau dezacordul față de schimbarea sistemului electoral, cereau întoarcerea miliardului furat și o luptă reală cu corupția. Între timp, s-au produs unele schimbări, a fost adoptat sistemul mixt de vot. Mai aveți certitudinea că lucrurile pot fi influențate de la distanță?

Veronica Țipirig: „Noi încercăm oricum. Înainte să fie schimbat sistemul electoral opinia diasporei a fost trimisă la Comisia de la Veneția, a fost trimisă și la parlament, aceste au fost câteva din acțiunile grupului de lucru –alegeri. Noi oricum încercăm, nu ne dăm bătuți. Da, s-a schimbat sistemul, în pofida tuturor recomandărilor, însă asta este la moment și cred că trebuie să mergem mai departe, de fapt, să cerem mai multe explicații și mai multă claritate în felul în care va fi implementat acest nou sistem electoral.”

Europa Liberă: Tot după reuniunea de la Veneția anunțați o serie de proiecte care vor fi puse în aplicare de cetățenii plecați, poate cu sprijinul celor de aici. În ce măsură v-a reușit acest lucru?

Veronica Țipirig: „Fiecare grup are deja proiecte livrate și care sunt încă în proces. Eu fac parte din grupul de lucru economic, acolo avem trei proiecte. Primul ar fi „Adoptă o afacere”, care este, de fapt, o inițiativă de a crea o platformă care ar facilita schimbul de experiență între cei din diasporă și cei de acasă, și anume în domeniul antreprenorial. Să zicem, dacă un antreprenor de acasă ar avea nevoie de consultanță în marketing și cineva din diasporă are experiență, i-ar oferi consultanță și cel care a primit-o trebuie să fie ulterior de ajutor altcuiva de pe această platformă. Este o inițiativă pentru a susține mediul antreprenorial din Moldova. Avem un proiect de microfinanțare și acolo intenționăm să dăm un împrumut la o dobândă mult mai mică decât ceea ce este pe piață la momentul actual unui antreprenor din Republica Moldova, prin banii colectați din diasporă. Aici deja am stabilit antreprenorul și suntem la faza administrativă a proiectului. Un alt proiect din acest grup ține de curățarea fântânilor. Dorim să selectăm o regiune în care problema este mai gravă și să strângem fonduri prin crowdfunding, ca să curățim acele fântâni. Din grupul alegeri a fost opinia diasporei față de schimbarea sistemului electoral, a fost întocmită o declarație de dezacord față de această schimbare.”

Europa Liberă: Rămâne însă neclar felul în care vor fi trasate circumscripțiile din afara țării, pe acest segment, s-a mobilizat cu o părere, cu o inițiativă diaspora sau cei care fac parte din grupul „Adoptă un vot”?

Veronica Țipirig: „Cred că această discuție va avea loc în grupul „Alegeri” de la offline 2. După cum vedem noi, totul este foarte neclar, nu există criterii clare pentru crearea acestor circumscripții. S-a scris pe site-ul parlamentul că au fost schimbări după avizul Comisiei de la Veneția, însă au fost doar niște norme, nimic concret. În opinia mea, diaspora este discriminată prin acest sistem de vot mixt pe care îl avem acum, pentru că puterea votului nostru este micșorată în comparație cu puterea votului celor de acasă, deci asta presupune sistemul acesta.”

Europa Liberă: Mizați și pe colaborarea sau sprijinul instituției pentru relații cu diaspora din cadrul guvernului?

Veronica Țipirig: „La moment, noi suntem aparte. Sunt Zilele diasporei organizate de Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) în același weekend, dar offline-ul nostru este ceva separat, este un eveniment autofinanțat și autoorganizat, din inițiativa pură a oamenilor din diasporă. La moment nu avem nici o legătură.”

Europa Liberă: În acest caz nu se produce o divizare, o înțelegere greșită atunci când acționați de pe platforme diferite, dar s-ar părea că scopul e același?

Veronica Țipirig: „Ideea era ca mai întâi să discutăm între noi și să vedem ce facem, cum ne organizăm, iar după asta să discutăm și despre cooperarea cu cei de acasă, mă refer la autoritățile centrale. Vom avea și un panel despre interacțiunea diasporei cu autoritățile publice și acolo, iarăși, sperăm să fie o discuție productivă la acest subiect.”

Europa Liberă: Dar în opinia dumneavoastră, cum ar trebui să se așeze lucrurile ca inițiativele moldovenilor plecați să prindă viață în Republica Moldova și chiar să producă schimbări?

Veronica Țipirig: „În primul rând, pentru asta trebuie să scăpăm de corupția care există la moment. Nu sunt sigură că în condițiile actualei guvernări, când încredere este la un nivel scăzut, îmi vine greu să zic că o cooperare ar fi exact ceea ce își dorește toată lumea. Cred că pe termen mai lung este necesară o cooperarea, iar asta anume atunci când instituțiile statului nu vor mai fi capturate, atunci când vom avea cu cine lucra. Și nu zic că nu avem cu cine lucra la moment, însă este destul de greu de răzbătut.”

Europa Liberă: De la depărtare, și dumneavoastră și alți moldoveni plecați, ce au de spus?

Veronica Țipirig: „Cred că justiția în Republica Moldova este aproape de nivelul zero, corupția este unul din motivele pentru care mulți pleacă din țară, pentru că nu vrei să fii parte a sistemului. Ce-mi doresc eu, este să fie mai bine, să reușim să creăm și noi un stat în care să fie libertate de exprimare și să nu fii parte a unui sistem corupt.”

Europa Liberă: Realizarea proiectelor și inițiativelor pe care le-ați menționat presupune și implicarea celor din Moldova, cum intenționați să faceți acest lucru?

Veronica Țipirig: „La moment, colaborăm în cadrul proiectelor care au fost inițiate la offline 1, de fapt, tot în colaborare cu cei de acasă. Noi asta vrem și la moment cooperăm cu societatea civilă din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Există totodată exemplu unor inițiative puse în aplicare în localitățile din Republica Moldova, proiecte de infrastructură care s-au realizat datorită celor plecați în străinătate. Este un exemplu că se reușește, că se pot crea punți de legătură.

Veronica Țipirig: „Nu neg acest lucru, cred că este nevoie de o consolidare a grupului și deja să pornim cu acțiuni și mecanisme concrete prin intermediul cărora am putea să colaborăm anume cu autoritățile centrale. Nu zic că este imposibil, este mai complicat, dar real.”

Europa Liberă: Asemenea evenimente, când diaspora se mobilizează, reuniunea pe care intenționați să o organizați la Chișinău, credeți, ce este în măsură să schimbe?

Veronica Țipirig: „Nu zic că evenimentul nostru va schimba Moldova peste noapte, dar cred că este important, pentru că este o modalitate de a ne exprima, de a ne face auzite vocile și totodată de a implementa proiecte tangibile. Nu cred că acum vom schimba totul, de la o zi la alta, dar cred că prin proiectele astea mici pe care le implementăm, sunt atâtea minți luminate... Cred că dacă ne unim prin întâlniri de genul acesta, dacă ne consolidăm, devenim o forță și putem să aducem o schimbare acasă. Când sunt proiecte care au fost livrate, care au rezultate, cred că asta e ceva ce nu poate fi negat, se vede clar o voință. Asta este ceea ce se dorește și asta este alternativa sau soluția.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG