Linkuri accesibilitate

Ion Mereuţă: Fiecare să punem umărul la scoaterea țării din impas


Profesor universitar, doctor habilitat în medicină, Ion Mereuţă, semnatar al Declaraţiei de Independenţă vorbește despre eșecuri, dar și un licăr de speranţă la cei 30 de ani de independenţă. El sugerează soluții pentru ameliorarea sănătății populației.

Ion Mereuţă: Fiecare să punem umărul la scoaterea țării din impas
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:59 0:00
Link direct

Europa Liberă: Profesor universitar, doctor habilitat în medicină, semnatar al Declarației de Independență, Ion Mereuță, în studioul Europei Libere de la Chișinău. Mulțumim mult, dle profesor, că ați dat curs invitației noastre să avem această discuție, tocmai în ajunul zilei de 27 august, când se vor împlini trei decenii de la proclamarea independenței Republicii Moldova. De unde a pornit și unde a ajuns statul?

Ion Mereuță: „Da, dna Valentina, mulțumim foarte frumos la toată lumea, vă salut! Întrebarea e foarte importantă pentru țară, pentru popor și pentru destinul nostru. Deci, haideți să gândim logic și să analizăm ce s-a întâmplat în 30 de ani. În primul rând, aspirația și scopul milenar al poporului nostru a fost libertatea, noi toți am luptat pentru libertate, întâi și întâi, după aceea pentru suveranitate și pentru independență. Așa a fost? Și cununa aceasta a conștiinței noastre naționale și lupta pentru afirmarea noastră, pentru apariția noului stat, a noii epoci istorice a Republicii Moldova s-a îndeplinit pe data de 27 august 1991. Pornim mai departe.

Ce am mai dorit noi și poporul? Să avem un stat bazat pe drept...

Ce am făcut? Am introdus principiul divizării puterilor în stat, puterea legislativă - parlamentul, puterea reprezentativă a statului - poporul, suveranitatea, suveranul ș.a.m.d. Am făcut lucrul acesta, după aceea - puterea executivă. Ce am făcut la puterea executivă? La puterea executivă – guvernul, dar, pe de altă parte, președintele statului. La început, președintele trebuia să fie ales de tot poporul, să aibă împuterniciri mari, pentru că trebuiau niște legi urgent introduse, e clar. Și ce a ieșit? S-a întâmplat așa că noi avem republica noastră, deci forma de guvernământ a statului nostru este republica. Dar care? Parlamentară, semi-prezidențială s-a primit la început. Așa-i ori nu? Că președintele era ales de către popor și avea puteri, în oarecare măsură, prezida puterea executivă. Acum noi ce avem? Puterea executivă este bicefală, dintr-o parte este guvernul, iar din altă parte - președintele, care, fiți atenți, este ales nu în parlament, dar direct, prin vot secret de către populație. Așa-i ori nu?”

Europa Liberă: Așa e.

Ion Mereuță: „Nonsens! Fiți atenți, dacă noi ne decidem că avem țară parlamentară, înseamnă că președinte trebuie să fie ales în parlament, dar dacă noi dorim să avem țară prezidențială, atunci președintele este ales de tot poporul. Îi dăm împuterniciri în perioada aceasta de restricții, că trebuie reformată, patru ani sau cinci ani, sau opt ani, nu știu câți, și atunci duce responsabilitatea, nu confundăm aceasta bicefală. Dvs. înțelegeți, puterea executivă? Acum mai departe, puterea judiciară acum, da, am despărțit-o noi...”

Europa Liberă: Puterea judecătorească.

Ion Mereuță: „Aici avem probleme extraordinare, Dvs. știți.”

Europa Liberă: Dar cum s-au acumulat aceste probleme?

Ion Mereuță: „Problemele s-au acumulat pe parcursul anilor, dar vreau să termin lucrurile acestea. Deci, noi am vrut să avem statul acesta bazat pe drept, după aceea am vrut să avem un stat economic, să creăm economia națională, să avem buget ș.a.m.d., până astăzi nu sunt prioritățile economice ale statului nostru. Care sunt ele? Care este politica import-export, care sunt prioritățile? De ce formăm noi bugetul din consum și de la vamă? Vrem să-l formăm nu din consum, dar din producere și noi trebuie să ne gândim la lucrul acesta, și sunt economiști care știu foarte bine asta. De aceea economia reală a țării noastre trebuie încă să lucreze economiștii la compartimentul acesta, fiecare cetățean al Republicii Moldova apt de muncă să aibă loc de muncă și să plătim impozitele completamente la stat ca să ridicăm statul, după aceea...”

Europa Liberă: Aceste aspecte vor fi în vizorul noii guvernări, asta promit ei.

Ion Mereuță: „Da, dar eu vreau să-mi termin ideea. Stat social am vrut, da? Am vrut stat social, stat în care fiecare cetățean al Republicii Moldova să fie apărat de lege, să aibă un loc de muncă, să aibă o pensie, când va ieși la pensie și toate înlesnirile sociale în caz de... E clar. Și noi mai departe unde am ajuns? e întrebarea. Dar unde am ajuns?

Ce am făcut noi cu pilonii demnității naționale, cu pilonii identității naționale, cu pilonii statali?

Prima: teritoriul Republicii Moldova l-am hotărât? – Nu! Și acum este rana aceasta transnistreană care pe noi ne ține și noi nu putem în lumea aceasta să ne formăm ca stat integral, stat care ar fi, din punct de vedere administrativ, controlat completamente. Doi: poporul. Ce am făcut cu poporul noi? La noi problema este foarte complicată, natalitate nu-i, trebuie...”

Europa Liberă: E în descreștere, pentru că aproape un milion de cetățeni sunt plecați peste hotare.

Ion Mereuță: „Mortalitatea generală crește. Deci, sporul natural e negativ și crește migrația populației apte de muncă în țările Europei Centrale și de Est, mai puțin așa...”

Europa Liberă: Până nu demult în Federația Rusă se aflau foarte multe sute de moldoveni.

Ion Mereuță: „Așa, dar acum îs în toate țările. Acum, ce facem noi cu poporul? Deci, ce politici demografice am făcut noi în perioada aceasta? Dacă nu vom ridica coeficientul de natalitate până la 2,7-2,8, chiar la 3 ar trebui, atunci vom pieri în această istorie, noi nu vom supraviețui, să știți. De atâta că noi nu avem centrul germinativ al demografiei noastre care este familia tradițională a noastră, fiindcă familiile sunt distruse, institutul familiei aproape e distrus; unul a plecat în Rusia, altul a plecat dincolo, copiii sunt lăsați aici, acasă. De aceea problema este foarte și foarte complicată. Am vrut să avem un stat democratic?

Sigur că da! Noi am învățat în perioada de 30 de ani democrația? Răspuns – da. Parlamentarismul și pluripartitismul, numai că nu am învățat una – n-am învățat cultura politică, cultura politică trebuie să o învățăm toți. Eu acum, ca profesor universitar și ca cetățean, ca fost deputat și fost consilier în Consiliul Municipal Chișinău ș.a.m.d., mă uit la cultura respectivă și nivelul intelectual și de conduită al consilierilor în consiliile municipale ș.a.m.d. și în parlamentul nostru...”

Europa Liberă: Dle profesor, dar degradarea în societate a început, pentru că nu mai existau repere, modele în societate?

Ion Mereuță: „Deci, oricum ar fi, parlamentul este oglinda societății noastre...”

Europa Liberă: Și a fost parlamentul oglinda societății în acești 30 de ani?

Ion Mereuță: „Iată, uitați-vă, au fost parlamente diferite, au fost diferiți oameni. Noi nu ne-am învățat să luptăm împotriva și să contrapunem concepțiile noastre politice de dezvoltare a statului și sectoarele noastre, economie ș.a.m.d., dar atacăm persoana. Nu se poate lucrul acesta de făcut! Eu nu vreau să citesc lecții aici, dar problema este că noi am spus acum despre piloni, am spus prima – teritoriul nostru, pământul, după aceea am spus poporul și acum, trei – limba și cultura noastră.

Iată, poporul acesta, în condiții de restriște, în condiții foarte drastice, el a păstrat cultura, limba și cultura noastră națională, datele noastre strămoșești, fiindcă un scriitor de-al nostru mai cu experiență, care acum nu mai este în viață, pe vremea ceea a scris următorul lucru: „Moldovenii au supraviețuit, că s-au unit în jurul sărăciei lor”. Păi, iată, noi acum trebuie să ne unim în jurul interesului nostru național.”

Europa Liberă: Dar care este interesul național?

Ion Mereuță: „Interesul național este țara noastră, statul nostru, dezvoltarea, poporul nostru ș.a.m.d. Noi nu trebuie să fim de sortul doi în Europa, noi suntem aici pe pământurile acestea, între Nistru și Prut, în partea aceasta s-au născut jumătate din cei care au luat Premiul Nobel, noi avem...”

Europa Liberă: Dle Mereuță, puteți să ne explicați de ce Republica Moldova a ajuns să fie un stat sărac în Europa, de ce corupția s-a înrădăcinat și acest fenomen atât de greu se combate?

Ion Mereuță: „Haideți să analizăm logic, să expunem logica - care este problema, de ce Republica Moldova este săracă? Republica Moldova este săracă, pentru că este prost condusă. Prima, deci, la conducere trebuie să fie oameni care gândesc social orientat, nu am creat aspectele de priorități economice în sectorul real, nu, de-atâta că noi până acum, vă spun că eu nu-s economist, dar cum se poate așa ceva ca noi să creăm bugetul consolidat al statului din consum și din devămare, cum asta?”

Europa Liberă: Asta ați spus. De ce justiția nu și-a făcut treaba în baza literei și spiritului legii?

Ion Mereuță: „Deci, sistemul judiciar este o problemă foarte dureroasă, fiindcă, uitați-vă, de ce colegii noștri (eu am terminat și Facultatea de Drept), de ce juriștii și judecătorii au trei instanțe, dacă au greșit la prima instanță, o corectează a doua, să zicem, și după aceea a treia instanță? Eu, ca medic, dacă greșesc, atunci ce se întâmplă? Cruce, dacă-i ortodox. Așa-i ori nu? Eu n-am dreptul la greșeală, dar de ce ei au dreptul la greșeală? Și chestiunea aceasta în reforma sistemului judiciar ne-a adus așa, că o reformă, alta, alta, Consiliul Suprem al Magistraturii... Cine trebuie să fie acolo? Cei mai onorabili judecători și juriști din țara aceasta, care n-au dreptul să greșească, dacă i-au încredințat, trebuie să țină minte: cui i s-a dat mult – mult și i se va cere, dar cui i s-a încredințat mult – mult și i se va pretinde.”

Europa Liberă: De ce justiția a ajuns la cheremul politicului?

Ion Mereuță: „De-atâta că tot timpul politicul s-a implicat să controleze justiția: pe acela închideți-l, pe acela 72 de ore, prezumția nevinovăției la acela nu-i, că erau interese de grup, interese mafiotice în domeniul economiei, iată care-i problema. Și chestiunea aceasta trebuie stârpită complet și de pus în capul mesei legea. Fiecare să fim egali în fața legii - că ești deputat, că ești ministru, că ești judecător, că ești medic, nu contează, noi trebuie să ne învățăm lucrul acesta.”

Europa Liberă: Care sunt primele așteptări pe care le aveți de la cei care vor conduce Republica Moldova în următorii patru ani?

Ion Mereuță: „Aș spune în felul următor: cum vrea poporul, el este la noi aici factorul determinant, el este suveranul, el a ales parlamentul, sigur că el a ales președintele, i-a dat vot de încredere foarte mare, de-acum sunt probleme de așteptare, populația așteaptă foarte mult. Și în cazul acesta eu gândesc că așteptările sunt mari, dar trebuie numaidecât să ajutăm și fiecare cetățean al Republicii Moldova să participe la problema aceasta, principiul participării fiecărui cetățean la guvernarea țării, dacă vreți, la aportul pentru ca noi să scoatem țara din impas. Dacă noi nu scoatem nici de data aceasta țara din impas, atunci Dvs. vă închipuiți ce o să fie, fiindcă din punct de vedere al psihologiei sociale care este prima? Prima – eu am încredere în Dvs., dacă în Dvs. am pierdut încrederea, atunci situația este foarte complicată. Vă închipuiți ce poate să fie? De aceea, eu gândesc că noua conducere, în primul rând, președintele statului, parlamentul, guvernul care va fi învestit, cred că vineri sau când va fi învestit, chiar dacă nu ne plac unii membri ai guvernului sau, mai știu, unii deputați, trebuie acum să înțelegem un singur lucru: gata, au fost aleși, noi trebuie să-i primim așa cum sunt și să-i ajutăm pentru a scoate țara din impas, din sărăcia aceasta și din incertitudinea aceasta, ca noi să întoarcem încrederea populației noastre că noi putem depăși criza aceasta și economică, și politică, și judiciară, dar în eul nostru, fiecare dintre noi trebuie să înțelegem lucrul acesta. Dacă nu, ați observat că intelectualii țării în majoritatea cazurilor n-au vrut să participe la alegeri? Nu? Dvs. faceți cota-parte și veți vedea. Dar de ce nu vor ei să participe la alegeri? De-atâta că fiecare...”

Europa Liberă: Adică să-și dorească mandatul de deputat?

Ion Mereuță: „Da, dar nu numai asta, uitați-vă, deci avem un cetățean onest, l-am trimis în parlament și în timp de trei luni de zile îl face zero complet. Cine îl face zero? Situația care se creează în jur - ura, invidia, batjocora, calomnierea. Noi trebuie să uităm de chestiunea aceasta, toată lumea și toți jurnaliștii care sunt acreditați la adevăr și la neadevăr, la bani, nu contează la ce, trebuie să ne oprim la problema aceasta, să vedem ce-i cu omul acesta, care e responsabilitatea lui, dar nu să înceapă iar din nou critica ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dle Mereuță, haideți să vorbim despre domeniul sănătății, pentru că un stat are de câștigat în dezvoltare dacă are o națiune sănătoasă.

Moldova trebuie să aleagă între sistemul parlamentar și cel prezidențial
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:04 0:00

Ion Mereuță: „Da, e adevărat... Absolut corect!”

Europa Liberă: Cum descrieți Dvs. situația din domeniul sănătății?

Ion Mereuță: „Sănătatea este cea mai mare valoare a omului și a națiunii noastre. Dacă populația este sănătoasă, Produsul Intern Brut al țării va crește, va crește economia, așa, e clar lucrul acesta. Deci, sănătatea trebuie să fie prioritară.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă astăzi în acest domeniu?

Ion Mereuță: „Iată, m-am uitat și cu colegii mei la programul de guvernare. Deci, sănătatea trebuie să fie primordială. E clar ori nu? Să fie primordială pentru țară! Acum ce-i cu sănătatea? Avem foarte multe probleme.”

Europa Liberă: Care sunt?

Ion Mereuță: „Probleme legate de morbiditatea generală a populației, de mortalitate, de invaliditate ș.a.m.d., de toate avem. Noi avem un popor, noi spunem că suntem trei milioane și jumătate, dar nu cred. Deci, care este cota- parte a oamenilor sănătoși, de ce principiul profilactic până astăzi nu este introdus? Medicina primară e clar, medicul de familie este o figură foarte importantă...”

Europa Liberă: Dar sarcina e foarte grea.

Ion Mereuță: „Sarcina e foarte mare, noi trebuie să ne gândim în metodele respective așa cum am învățat eu în Japonia, cota-parte din finanțarea pentru fiecare cap de locuitor – medicului, cu cât mai mult el a păstrat sănătatea populației deservite – cu atât mai mulți bani rămân la dânsul. E clar ori nu? El să fie cointeresat în lucrul acesta. Dvs. înțelegeți? Reforma medicinei primare încă urmează a fi făcută, eu gândesc că dna Ala Nemerenco, care e specialist în materia aceasta, o să facă lucrul acesta. Mai departe, în ceea ce privește asistența medicală spitalicească, trebuie în cele din urmă să ne determinăm de câte spitale avem nevoie, care-s spitale interraionale, dacă nu am făcut...”

Europa Liberă: Dar Dvs. știți că de mai mulți ani se vorbește despre regionalizarea spitalelor?

Ion Mereuță: „Păi, se vorbește, eu doar știu chestiunea aceasta.”

Europa Liberă: Și a fost elaborată și o concepție, o strategie....

Ion Mereuță: „Și o concepție ș.a.m.d. Uitați-vă ce se întâmplă, dacă avem noi spital, spitalul cum lucrează, cazul tratat – banii de la CNAM.

E cointeresat spitalul să aibă mai mulți bolnavi? Răspuns: da!

Acesta este cu totul altfel de management spitalicesc, noi DRG-ul acesta pe care l-am pus, deci foarte bine cunoașteți, eu am fost unul dintre acei care am muncit foarte mult cu colegii mei la introducerea medicinei prin asigurare, dar vreau să vă spun că mecanismele, în schimb, au fost greșite pe parcurs, nu asta am vrut noi.”

Europa Liberă: De ce?

Ion Mereuță: „Pentru că îs multe chestii care au fost distorsionate ș.a.m.d. Iată uitați-vă...”

Europa Liberă: Și s-a ajuns ca populația să spună că în baza poliței de asigurare nu mai poți fi tratat astăzi?

Ion Mereuță: „Iaca, d-apoi uitați-vă și Dvs.: în toată lumea, și în Japonia, unde am fost eu, 80% polița de asigurare asigură asistența medicală spitalicească, 20% plătește cetățeanul în casa spitalului când părăsește spitalul, cota-parte a lui, spre exemplu. El duce responsabilitate și de asta. La noi s-a întâmplat așa că noi pentru principiul solidarității am introdus polița de asigurare, care parcă ar acoperi toate cheltuielile, dar sunt foarte multe servicii medicale foarte costisitoare.

De aceea politicile respective trebuie să fie duse de către Ministerul Sănătății, dar vă spun care-i chestia. Deci, conceptul sănătății publice, eu am elaborat cu specialiști, cu experți în lucrul acesta și v-am prezentat și Dvs., și dnei președinte a statului...”

Europa Liberă: „Concepția sănătății și securității vieții populației Republicii Moldova prin implementarea unui management sistemic și strategic”, ați propus asta și pentru președinta Sandu, și pentru ministra Nemerenco, și pentru premiera Gavriliță.

Ion Mereuță: „Da, eu împreună cu Academia de Științe Medicale, cu experții care activăm în sănătate am elaborat această concepție. Încă o dată vreau să vă spun: eu, ca profesor universitar și expert în sănătate la Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) și la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și care am pregătit 15 sau 18 doctori în științe în domeniul acesta de management medical și celelalte în oncologie, când mă uit la noi atâția experți sunt aici în sănătate... De unde s-au luat oare? Eu nu pot înțelege de ce induc în eroare societatea. Eu nu vreau să aducem... Astăzi am vorbit cu șapte specialiști, experți în sănătate și el mă întreabă: „Dl profesor, ce-i asta?” – „Nu știu”. Dvs. înțelegeți?”

Europa Liberă: E nevoie și de mediul acesta de experți, nu poate fi neglijat.

Ion Mereuță: „Experți la ONG-uri, poftim, dar experți, specialiști care sunt abilitați cu chestii științifice. Dvs. înțelegeți sau nu? Acum, uitați-vă, cum trebuie să fie sistemul de sănătate, el trebuie să fie compus...”

Europa Liberă: Regionalizarea, nu ați dus gândul până la capăt. E nevoie de această concepție?

Ion Mereuță: „Regionalizarea se acceptă, dar trebuie de văzut, noi dacă vom avea divizarea teritorială a Republicii Moldova și dacă noul parlament va merge la chestiunea aceasta, atunci va fi clar, dar până nu-i clar, să avem spitale interraionale, să vedem câte paturi ne trebuie, care este specializarea lor, care-i etapa terțiară, care-s centrele respective, spitalele republicane care trebuie să fie de excelență, ce facem cu spitalele universitare, noi trebuie toate acestea să le hotărâm până la urmă. Universitatea noastră de medicină nu are spital universitar, chestiunea aceasta nu merge mai mult și nimeni nu poate, că apar așa niște contradicții între administrarea spitalului și directorul de clinică universitară. Eu doar sunt din acest mediul, sunt director de clinică universitară și eu știu chestiunea aceasta. Acum mă întorc la structura sistemului de sănătate, fiți atenți, eu vreau toți să înțeleagă lucrul acesta. Deci, prima: medicina de stat pentru grupurile socialmente vulnerabile sau grupurile sociale care trebuie să rămână sub tutela statului. Nu mă interesează cum plătește statul, dar statul sub acea medicină prin asigurare – obligatorie sau facultativă – pentru cei care sunt apți de muncă, sunt sănătoși, muncesc și defalcă cota-parte respectivă pentru poliția de asigurare. Și trei: medicina privată. Iată toate aceste trei componente formează piața serviciilor medicale, care trebuie să se supună (sunt de acord!) cererii și ofertei care să determine prețurile ș.a.m.d., numai că în sistemul de sănătate actualmente trebuie de făcut regulă. Și eu am mare încredere...”

Europa Liberă: Dar în ce constă regula aceasta care trebuie făcută?

Ion Mereuță: „Regula trebuie făcută de sus în jos. În primul rând, noi trebuie să ne gândim foarte bine și să introducem principiul profilactic. Acest principiu profilactic trebuie să fie cheia sistemului de sănătate și păstrarea, ameliorarea sănătății populației Republicii Moldova. În primul rând, noi trebuie să facem lucrul acesta, că dacă noi nu introducem chestiunea aceasta, atunci nu putem merge mai departe. Dvs. înțelegeți că noi spunem Ministerul Sănătății, dar acolo e ministerul bolilor? Sănătatea, cine se ocupă cu ea astăzi?”

Europa Liberă: Dar de ce-i atât de grav bolnavă societatea?

Ion Mereuță: „De atâta că sunt probleme legate cu factorii de risc, factorii de risc externi, interni, hormonali, alimentari, genetici ș.a.m.d. În timp de 5-6 ani de zile, numărul cazuri de cancer al colonului a crescut de 2 sau de 3 ori. Care-i problema cu alimentația? Cine controlează chestiunea aceasta? E-uri, conservanți, coloranți, uleiuri de palmier, diferite chestii, deci, noi trebuie să vedem ce facem cu alimentarea sanogenă. Noi, moldovenii de aici, am uitat de chestia aceasta, totul este importat, trebuie de văzut care-i problema, Ministerul Sănătății trebuie să conlucreze cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pentru că sănătatea nu depinde numai de noi, medicii. Ea depinde în proporție de 15 sau 20% maximum, restul depinde de factorii externi, factorii de risc, de alimentație, de mulți alți factori.”

Europa Liberă: Dar știți că deseori cetățeanul e ajuns în pragul disperării, spunând că, chiar dacă e pe patul suferinței, mai degrabă alege să rămână acasă decât să se adreseze doctorului?

Ion Mereuță: „Vreau să vă spun că mecanismele respective ale medicinei prin asigurare, prin programarea aceasta bolnavul este primordial. De atâta bolnavul când vine la spital sau se adresează la policlinică ori la centrul medical noi trebuie să-l primim și să-i acordăm asistență medicală urgentă. Deși Constituția prevede că asistența medicală...”

Europa Liberă: ...este gratuită.

Ion Mereuță: „Este gratuită, când? De urgență. Dar când sunt urgențele, duc bolnavul în secția de reanimare și după aceea îl cheamă să plătească.

Ce înseamnă asta? Nu se poate lucrul acesta și nu trebuie să existe chestiunea aceasta...

Deci, noi trebuie să ne întoarcem la principiile umanismului medical, noi trebuie să vedem bolnavul și boala lui și să-l tratăm, dar nu să-l luăm după tichete și după documente ș.a.m.d. Dar în chestiunea aceasta trebuie de făcut regionalizare, așa cum ați spus, și de făcut regionalizarea serviciilor respective la nivel. Dacă trebuie, nivelul terțiar, dacă nu poate, spre exemplu, spitalul din Bălți efectua o asistență medicală chirurgicală foarte sofisticată la inimă, ce face bolnavul? Bolnavul trebuie trimis la Chișinău, da? Dar la noi cum se întâmplă? Cu această poliță de asigurare, bolnavul stă la Ocnița, la Bălți și-apoi vine la Chișinău, tot cu aceeași poliță. Vi-i clar? Și nimic absolut, și greșeli. Acum cu decentralizarea serviciilor respective a bolilor sociale. Dvs. cum credeți, eu cât am luptat împotrivă ca să nu decentralizeze Serviciul oncologic și unde am avut...”

Europa Liberă: De ce?

Ion Mereuță: „De aceea că Serviciul oncologic trebuie să fie centralizat și se poate să fie și privat, dar nu așa, licențiat extraordinar. Dvs. înțelegeți câte greșeli se fac acum cu melanomul malign? Căutați și veți vedea, numai auzim că, gata, a plecat. Nu se poate lucrul acesta, oncologia este o chestie foarte serioasă. Eu mi-am făcut studiile la Sorbona, în Franța, și am învățat acolo, sunt vreo 35 de centre oncologice în Franța, toate-s de stat. Și cine-i președintele Comitetului pentru combaterea cancerului? Însuși președintele statului. La noi președinte al acestui comitet trebuie să fie președintele sau primul ministru, numai atunci noi vom izbuti, fiindcă toată invalidarea, greșelile din teritoriu pleacă la Institutul Oncologic în registru numai, pentru că a fost decentralizată chestiunea aceasta, să facă operații ș.a.m.d., dar cei mai mari oncologi ai lumii unde am învățat eu la Academia rusă de la Leningrad au spus că bolnavul oncologic trebuie să fie tratat de trei specialiști și numai acolo unde-s trei specialiști, nu chirurgia deoparte, radioterapia deoparte, chimioterapia deoparte.”

Europa Liberă: Deci, toate împreună?

Ion Mereuță: „Toți specialiștii trebuie să fie acolo atât în diagnostic, cât și în tratament. Numai atunci vom avea succes, fiindcă locul 4-5 în invaliditatea primară îl ocupă cancerul; locul 11 în structura morbidității generale a populației – cancerul; locul 2 în structura mortalității generale – cancerul. Dar câți mor acasă, fără autopsie, care au murit de cancer și noi nici n-am știut, fiindcă nu s-au făcut autopsii și nu este confirmat diagnosticul histopatologic. Dar noi suntem în veacul XXI, haideți să vorbim real.”

Europa Liberă: Și totuși, investițiile care se fac în sănătate se ridică la cifre impresionante?

Ion Mereuță: „Corect!”

Europa Liberă: Sunt bani alocați și din bugetul de stat și din...

Ion Mereuță: „Apoi iată care-i problema. Acum, președintele statului, primul ministru și ministrul sănătății trebuie să se așeze și să se gândească cum și unde se cheltuiesc banii aceștia nerațional în sistemul de sănătate. Poate ei trebuie cheltuiți altfel?”

Europa Liberă: Dar unde s-ar cheltui irațional?

Ion Mereuță: „Eu știu, dar nu vreau să spun acum.”

Europa Liberă: De ce?

Ion Mereuță: „De aceea că eu nu sunt expert în domeniu. Aceasta-i prerogativa primului ministru, a ministrului sănătății și a președintelui statului. Deci, ei trebuie să decidă.”

Europa Liberă: S-a procedat corect că s-a despărțit Ministerul Sănătății de Ministerul Muncii și Protecției Sociale?

Ion Mereuță: „Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), acumularea banilor pentru sănătate, are contracte cu centrele private în servicii omogene la care spitalul public poate acorda asistență medicală...”

Europa Liberă: Am înțeles ce vreți să spuneți...

Ion Mereuță: „Dvs. vreți să spuneți că piața respectivă este dictată de cerere și ofertă? Nu, dar de contractele CNAM-ului cu medicina privată! Înțelegeți ce spun eu?”

Europa Liberă: Dvs. acum faceți aluzie că totuși, într-un fel, se face o concurență medicinei de stat prin medicina privată?

Ion Mereuță: „Eu nu fac aluzii, eu vă spun că totul este plafonat. Deci, centrele medicale private încheie contracte cu CNAM-ul, dar numărul respectiv de bolnavi este determinat de cei de la CNAM. Eu pot să-i dau 1.000, dar pot să-i dau 20.000, dar pot să-i dau 15, el e gata, el e mort, el lucrează atât și s-a terminat. Duceți-vă și întrebați directorii de centre medicale private, spre exemplu, pe cei care se ocupă cu tomografia computerizată, rezonanță magnetică ș.a.m.d. Dar acum mă întorc să răspund la întrebarea Dvs. Argumentez: Ministerul Sănătății și Protecției Sociale trebuie divizat numaidecât.”

Europa Liberă: A fost divizat deja...

Ion Mereuță: „A fost, dar să vedem Legea cu privire la guvern, dacă votează la început amendamentul la Legea cu privire la guvern și pe urmă...”

Europa Liberă: Va fi votată, pentru că vor 13 în loc de 9 ministere.

Ion Mereuță: „Noi știm, deputații vor vota.”

Europa Liberă: Au majoritate.

Ion Mereuță: „Noi suntem în situație pandemică, pe de o parte, pe de altă parte, avem foarte multe calamități naturale și schimbări climaterice foarte drastice.

În cazul acesta, noi nu am fost pregătiți pentru a contracara COVID-ul, nu suntem pregătiți, Doamne ferește, de altceva – inundații, cutremure de pământ ș.a.m.d...

Eu chiar dimineață am vorbit cu colegii mei și mai argumentez încă o dată: este necesar ca Ministerul Sănătății să se numească în felul următor: Ministerul Sănătății, Asistenței Medicale și Stărilor Excepționale. Pe cât? Pe 4 ani las’ să fie, de aceea că noi trebuie să fim pregătiți.”

Europa Liberă: Dar este Departamentul pentru Situații Excepționale...

Ion Mereuță: „Asta-i altceva, eu am în vedere în sănătate. Aceia se ocupă cu lucrul lor și las’ să se ocupe. Pe când eram viceministru (acum pot să spun), statul nostru avea 4 depozite secrete de medicamente, pentru stările excepționale. Doamne ferește dacă se întâmpla ceva, erau medicamente, echipamente, materiale, tot absolut. Dar acum ce avem? Noi ce, așteptăm numai să ne dea cineva de pomană, să ne ajute? Haideți să fim serioși!”

Europa Liberă: Și solidaritatea contează mult.

Ion Mereuță: „Uitați-vă, sunt trei direcții. Prima direcție – sănătatea; a doua – asistența medicală, pentru că diferența dintre sănătate și medicină este foarte mare. Ele-s aproape, dar îs departe, cel care e sănătos, nu are nevoie de medic.”

Europa Liberă: Așa este.

Ion Mereuță: „Medicina apare atunci când apare bolnavul, este diagnostic, este tratament și este recuperarea, dar eu vreau din recuperare să-l duc în grupa de sănătate înapoi, ca să măresc cota-parte a cetățenilor sănătoși ai Republicii Moldova. Mă înțelegeți ori nu?”

Europa Liberă: Am înțeles.

Ion Mereuță: „Dar nu se mai poate așa ceva... Și trei – stările excepționale. Lasă Ministerul Sănătății să aibă ministru și trei consilieri de stat sau cum se vor numi, viceminiștri și atunci ei trebuie să lucreze zi și noapte, fiecare pe direcția sa. S-a întâmplat ceva, imediat se rezolvă, dar nu că depozite nu-s, medicamente nu-s, trebuie să le așteptăm ș.a.m.d. Ei cum așa?”

Europa Liberă: Și pe final – încotro, Moldova, după 30 de ani de independență?

Ion Mereuță: „Aș răspunde așa: răsăritul a rămas răsărit și asfințitul a rămas asfințit. Republica Moldova e tot aici, la poarta Europei. Noi trebuie să ne strângem centura și să lucrăm. Țineți minte, pe când am fost deputat și Dvs. erați atunci tot jurnalistă, și a venit Anghel Rugină, economist american de origine română, membru al American Economic Association, care venise din Statele Unite ale Americii? Și noi l-am rugat să ne spună de la tribună – cum să facem ca țara noastră să fie bogată, să avem economie și să fim fericiți? Mai țineți minte care a fost răspunsul lui? El a spus așa: „Să munciți, să nu furați și să plătiți impozitele!” Clar!”

Europa Liberă: Rămâne valabil și astăzi.

Ion Mereuță: „Rămâne valabil pentru totdeauna și noi trebuie să ne unim în jurul interesului nostru național, în jurul țării noastre, acum, fiindcă cel mai bine ar fi ca neamurile să fie împreună, numai să nu se sfădească. Mă înțelegeți ce spun eu? Neamurile când îs împreună și nu se sfădesc, nu se ceartă, atunci totul merge bine, Dvs. înțelegeți ce vreau să spun?”

Europa Liberă: Are șanse națiunea să se regăsească printre cele mai fericite națiuni?

Ion Mereuță: „Este un hormon care determină fericirea omului, asta-i individuală, dar eu vorbesc despre fericirea națiunii noastre. Fericirea națiunii noastre va fi atunci când omul va fi liber, când omul va fi apărat de lege, când el va fi cu copiii lui acasă, nu unul acolo și unul dincolo, și s-ar bucura, și s-ar mândri, să spunem așa, mândria și trufia nu sunt normale, dar s-ar mândri că el este cetățean al Republicii Moldova.

Eu vreau ca noi să spunem: „Eu sunt cetățean al Republicii Moldova!”.

Și am terminat la Harvard, și am terminat și aici universități, și slujesc poporului meu, dar și pentru mine, evident. Lumea trebuie să înțeleagă: fiecare cetățean muncește pentru el, pentru familia lui, dar și pentru stat, pentru prosperarea și propășirea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci e valabilă spusa americană: înainte de a cere ceva de la stat, întreabă-te ce poți oferi tu statului?

Ion Mereuță: „Corect! Totuși, de ce noi luăm de la stat? Noi de la stat trebuie să luăm atunci când suntem în stare nu de sănătate, altfel spus, de boală, dar cât suntem sănătoși trebuie noi să dăm. E clar ori nu? Noi trebuie să dăm la stat, să muncim și munca va aduce prinos. Nu există niciodată, nicio muncă care rămâne așa, ea numaidecât este răsplătită. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să aibă încredere în țara noastră, în conducerea aceasta care a fost acum aleasă, să aibă încredere în medici, că noi vom învinge acest virus și această pandemie și să uităm despre acest șoc psihogenic, pandemic. Jurnaliștii sunt colegii noștri în domeniul acesta, să liniștească populația, totul va fi bine, mai încetișor cu datele, cifrele absolute. Dar dacă facem analiza respectivă, păi trebuie să dăm în fiecare săptămână, dacă dorește Ministerul Sănătății să dea, în promile, dar nu în cifre absolute, că atunci induci în eroare lumea.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult pentru această discuție! La mulți ani, Republica Moldova!

Ion Mereuță: „La mulți ani, Republica Moldova! La 30 de ani, ea e tânără, frumoasă, înfloritoare, să dea Dumnezeu ca să aibă noroc mai departe de o conducere normală, populația să înțeleagă și să ne unim în jurul interesului nostru național.”

Europa Liberă: Mulțumim foarte mult și vă mai așteptăm și cu alte ocazii aici, în studioul Europei Libere de la Chișinău.

Ion Mereuță: „Sănătate, dna Valentina, și la toată populația, la toți cetățenii țării, cei care sunt acasă și care sunt în străinătate, sănătate vă dorim! Foarte important - aveți grijă de voi!”

Europa Liberă: Multă sănătate la toată lumea!

Previous Next

XS
SM
MD
LG