Sheriff Tiraspol a câștigat 19 din ultimele 21 de titluri de campioană a Republicii Moldova, dar nimeni nu se aștepta la victoria împotriva Real Madrid. Real Madrid a fost bătută chiar la ea acasă pe stadionul Santiago Bernabeu, cu 2-1, cu un gol în minutul 89 al lui Sebastien Thill. De altfel, Sheriff este la a doua victorie obținută consecutiv de la debutul meciurilor în grupă.
Fondat în 1997, Sheriff joacă în liga moldoveană, dar este bazat la Tiraspol, în regiunea separatistă transnistreană. Aparține companiei controversate cu același nume, Sheriff, care mai deține, în afară de echipa de fotbal, cele mai profitabile afaceri din stânga Nistrului, de la supermarketuri la o renumită fabrică de coniac. Așa încât victoria în grupele Ligii Campionilor a fost primită la Chișinău cu sentimente amestecate.
Totuși, a fost o victorie istorică sau un câștig de imagine pentru administrația separatistă de la Tiraspol? Am discutat subiectul cu colegul nostru Iulian Ciocan, autorul rubricii Realitatea cu amănuntul de la Europa Liberă.
Europa Liberă: Iulian Ciocan, mă bucur să avem această discuție, în afară de faptul că ești un foarte bun observator al vieții cotidiene din Republica Moldova, de multe ori am discutat în redacție despre sport și fotbal și cred că acum este o ocazie foarte bună de a puncta anumite lucruri care mi se par sau ți se par ție importante în legătură cu victoria lui Sheriff Tiraspol. Mulți o consideră o victorie istorică, a fost una din temele centrale ale discuțiilor săptămâna trecută la Chișinău. Punctele de vedere sunt diferite, unii spun că este o victorie istorică, alții atrag atenția și asupra aspectelor controversate ale acestei istorii – în ce măsură un club ca Sheriff Tiraspol este, într-adevăr, un club moldovenesc, în ce măsură aduce imagine Republicii Moldova sau poate totuși, în felul acesta, mult mai mulți, probabil, vor afla despre Transnistria și unde se află aceasta pe hartă? Tu cum ai perceput aceste discuții?
Iulian Ciocan: „Păi, într-adevăr, este o victorie istorică, pentru că niciodată o echipă reprezentând Republica Moldova nu a jucat în grupele Champions League, Sheriff este prima și, cu atât mai mult, niciodată o echipă moldovenească n-a câștigat la Real Madrid. Deci, îți dai seama că este, într-adevăr, din punctul acesta de vedere, strict sportiv, o performanță.
Dar problema este așa cum ai punctat și tu – în ce măsură Sheriff Tiraspol reprezintă Republica Moldova? Și da, și nu. Deci, o reprezintă pentru că, într-adevăr, joacă sub auspiciile Federației Moldovenești de Fotbal, dar, în același timp, este o echipă care vine cumva dintr-o regiune secesionistă și care, din punctul meu de vedere, este impusă de circumstanțe să joace în campionatul Moldovei.”
Europa Liberă: Adică dacă n-ar fi fost impusă, n-ar fi făcut-o de bunăvoie?
Iulian Ciocan: „UEFA nu recunoaște așa-zisa „Republică Moldovenească Nistreană” și dacă Sheriff Tiraspol n-ar juca în campionatul Moldovei, n-ar putea să participe în grupele europene.
În al doilea rând, aș spune că, de fapt, această izbândă a Sheriff-ului nu prea are de-a face cu starea lucrurilor din fotbalul moldovenesc, care este destul de deplorabilă. Și aici o să spun doar câteva lucruri. Primul este acela că celelalte echipe moldovenești au fost eliminate rușinos din toate competițiile europene, iar selecționata Republicii Moldova la fotbal a ajuns pe locul 180 în ratingul FIFA în spatele Cambogiei și pierde la Insulele Feroe.
Această izbândă a Sheriff-ului nu prea are de-a face cu starea lucrurilor din fotbalul moldovenesc...
Deci, da, avem această performanță a Sheriff-ului, dar, pe de altă parte, când ne uităm în jurul lui vedem un teren arid în care nimic nu se întâmplă și nu știu în ce măsură aceste victorii ale Sheriff-ului pot influența în bine starea celorlalte echipe, pentru că celelalte echipe nu au asemenea bani pe care îi are Sheriff-ul pentru a cumpăra niște jucători buni din străinătate. Iar pentru că în spatele Sheriff-ului se întrezărește acest holding controversat, dirijat de Gușan și de nu mai știu încă un om de afaceri, despre care presa a scris că este implicat în tot felul de scheme dubioase, eu aș fi foarte rezervat și mi-aș nițel reprima bucuria. Adică, lucrurile sunt destul de complicate și nesigure, din punctul meu de vedere, și eu nu m-aș bucura foarte tare.”
Europa Liberă: O lovitură de imagine pentru Transnistria, am auzit și asemenea opinie că ar fi un lucru pe care administrația transnistreană a reușit prin echipa Sheriff mult mai eficient decât a reușit-o cu toate eforturile de a se face vizibili pe plan internațional din ultimii ani folosind alte mijloace – politice sau negocieri ș.a.m.d.
Echipa Sheriff este un fel de poveste de succes a Transnistriei...
Iulian Ciocan: „Păi, da, eu chiar acum două zile am citit un editorial într-un ziar de sport rusesc destul de important – sportexpress.ru –, unde un editorialist, Igor Rabiner spunea că, de fapt, această performanță a Sheriff-ului este cea mai mare realizare a Transnistriei din ultimii 30 de ani de zile. El spunea că, de fapt, echipa Sheriff nu este o echipă moldovenească, ci mai curând o echipă transnistreană, iar ceea ce a realizat ea este, de fapt, cea mai mare realizare a Transnistriei. Și, da, eu înclin să-i dau dreptate. Într-adevăr, ei au avut de la bun început această dorință de a obține rezultate cu această echipă de fotbal și, probabil, implicit de a arăta lumii faptul că ei pot realiza ceva în acest spațiu pe care îl controlează. Și iată că echipa Sheriff este un fel de poveste de succes a Transnistriei.”
Europa Liberă: Iulian, dar cum îți explici tu ambiția aceasta a administrației transnistrene, a acestui holding Sheriff mai degrabă de a investi foarte mult în fotbal pe fundalul exact a ceea ce spuneai tu – acest teren arid care există de jur-împrejurul fotbalului moldovenesc? Deci, ei de ani de zile investesc în fotbal, au construit un stadion foarte mare, la standarde europene, în apropierea Tiraspolului, deci a fost un lucru în care s-a investit dincolo de alte priorități care existau în regiune?
Iulian Ciocan: „Noi știm foarte bine că în multe țări în care cumva lucrurile merg prost și în care există multă sărăcie, guvernanții deseori recurgeau la tot soiul de distracții. Există și un soi de zicală – poporului care o duce greu trebuie să-i organizezi distracții și atunci el uită cumva de problemele pe care le are. S-ar putea să fie și în spatele acestui proiect grandios Sheriff această dorință cumva de a le oferi oamenilor de acolo care o duc destul de greu, mulți dintre ei, acest show, acest entertainment și atunci cumva să le abată, să le distragă atenția de la problemele cotidiene.
Acest holding chiar își dorea să facă bani și să obțină glorie prin acest proiect fotbalistic...
Pe de altă parte, eu cred că, într-adevăr, acest holding chiar își dorea să facă bani și să obțină glorie prin acest proiect fotbalistic. Și au reușit în final. Îți dai seama că o victorie în Liga Campionilor costă milioane de euro, probabil. Simpla participare în grupele Champions League înseamnă 15 milioane de euro, deci niște sume care nu i-ar strica niciunei echipe moldovenești, dar câte dintre ele pot să obțină acești bani?”
Europa Liberă: Iulian, există și aspectul acesta care s-a comentat foarte mult al componenței echipei Sheriff Tiraspol, practic nu există jucători moldoveni sau dintre cei care au jucat pe teren în meciul care a avut loc.
Iulian Ciocan: „În meciul cu Real Madrid au fost patru jucători moldoveni care au stat însă pe banca de rezervă, deci n-a jucat niciun meci și, de fapt, mulți înclină să creadă că această performanță ar fi fost imposibilă dacă nu li se permitea echipelor din Republica Moldova să bage într-un meci numai jucători stranieri. Deci, asta a generat performanța Sheriff-ului.”
Europa Liberă: Pe de altă parte, bine că i-a dus mintea să găsească acești jucători și să-i coopteze.
Iulian Ciocan: „Da, jucătorii aceștia știu să joace fotbal, și lucrul acesta trebuie spus, sunt niște jucători care nu sunt niște staturi. Iată, bunăoară, acest luxemburghez care a marcat golul victoriei, el a jucat mai mulți ani în Tambov, în Federația Rusă, unde n-a arătat mare lucru, n-a marcat niciun gol. Venind însă la Tiraspol, fiind antrenat de acest antrenor ucrainean, Iuri Vernidub, a reușit cumva să joace mai bine și iată deja marchează goluri în poarta Realului, iar Vernidub este un antrenor iarăși foarte bun, care a fost jucător al Zenitului din Federația Rusă. E adevărat, s-a supărat pe ruși după ce a fost invadată Crimeea și a spus de mai multe ori că nu va mai antrena niciodată în Federația Rusă, totuși asta nu-l împiedică să antreneze într-o regiune separatiste sprijinite de către Federația Rusă și nu vede o contradicție aici pe care au remarcat-o mai mulți.”
Europa Liberă: Iulian, care sunt etapele următoare? Ar urma să vină alte echipe care să joace în Republica Moldova? Probabil vor juca pe stadionul Sheriff, probabil se vor caza la Tiraspol, probabil vor veni și mulți jurnaliști, se vor interesa de regiunea transnistreană.
Iulian Ciocan: „Dacă, deocamdată, Sheriff este lider în grupă, are 6 puncte după două meciuri, mai sunt încă patru meciuri în grupe, două cu Inter și altele două cu Real Madrid returul și Șahtar Donețk, dacă Sheriff se califică, vor urma două meciuri în optimi. Deci pentru acele meciuri se dau sume și mai mari.”
Europa Liberă: Vorbeai de bani, de imagine, de faptul că Sheriff funcționează acum pe un teren care este arid și inexistent pentru alte echipe de fotbal, acest aspect al banilor morali, al unui spirit de competiție sănătos în care să existe concurență ș.a.m.d., în ce măsură sunt importante aceste aspecte, în sport în general, discutăm ca și cu moralitatea în politică, în ce măsură această moralitate este valabilă pentru sport și, în special, pentru fotbal?
Iulian Ciocan: „Bineînțeles, că ar fi bine să existe moralitate peste tot, în toate competițiile de sport, însă sunt multe chestii imorale în diferite zone ale sportului. În cazul Sheriff-ului, lucrurile, din punctul meu de vedere, ar trebui lămurite în ceea ce privește finanțarea de către acest holding Sheriff. Deci, ce reprezintă până la urmă acest holding Sheriff? Cum face el banii pe care îi are? Plătește impozite undeva în Republica Moldova sau nu? Pentru că, repet, în presă s-au scris ani de zile tot felul de articole destul de îngrijorătoare cu privire la activitatea acestui holding. Deci, până la urmă, în cazul Sheriff-ului asta e problema – cine e în spatele acestei performanțe sportive? Cum a făcut banii? Există acolo moralitate, totul este OK, totul este legal? Eu nu știu, eu nu pot răspunde la întrebarea aceasta.”