Linkuri accesibilitate

Joe Biden pregătește o știre foarte bună pentru „triunghiul” SUA-Arabia Saudită-Israel


Consilierul pentru securitate națională SUA, Jake Sullivan, a discutat despre o nouă eră în relațiile cu Arabia Saudită cu prințul moștenitor Mohammad bin Salman. (Colaj RFE/RL)
Consilierul pentru securitate națională SUA, Jake Sullivan, a discutat despre o nouă eră în relațiile cu Arabia Saudită cu prințul moștenitor Mohammad bin Salman. (Colaj RFE/RL)

Surse de presă spun că Statele Unite și Arabia Saudită sunt „la câteva zile” de la încheierea unui acord istoric, considerat o prioritate majoră pentru președintele Joe Biden, deoarece ar putea antrena și normalizarea relațiilor între Regat și Israel.

Un „efect secundar” poate și mai important, pe care Casa Albă contează, este că de dragul unui asemenea mare progres diplomatic, guvernul israelian va accepta un compromis în Fâșia Gaza, bombardată de trupele sale din octombrie.

O oficialitate americană a confirmat că s-au făcut progrese, într-o întâlnire recentă, în Arabia Saudită, între consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, și prințul moștenitor și lider de facto al influentei țări arabe, Mohammad bin Salman.

Normalizarea relațiilor cu Israelul este însă condiționată din partea saudiților de un proces care să ducă la crearea unui stat palestinian.

Secretarul de stat, Antony Blinken, a descris recent acea parte a proiectului ca necesitând atât „calm în Gaza", cât și o „cale credibilă către un stat palestinian”. Arabia Saudită a subliniat că nimic nu poate avansa, în legătură cu normalizarea, fără o soluție cu două state care să includă autoguvernare palestiniană atât în Cisiordania, cât și în Gaza.

Necunoscute: Gaza și „clauza nucleară” din acordul cu saudiții

Din cauza stării de spirit din lumea araba, generată de criza umanitară de proporții din Gaza, de la invazia israeliană în Fâșie după atentatele teroriste de la 7 octombrie este imposibil pentru Arabia Saudită să ignore problema palestiniană.

Biden speră că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va aprecia câștigul semnificativ de securitate și diplomatic al normalizării raporturilor cu Arabia Saudită ca pe o oportunitate și va accepta un compromis, în ciuda pericolului de a-i aliena pe aliații săi de dreapta interni, a căror susținere este crucială pentru supraviețuirea fragilului guvern de coaliție din Israel.

Complicații interne există și în Statele Unite, apropiatele alegeri fiind una dintre ele. Deocamdată însă, un acord americano-saudit ar trebui încheiat rapid, dat fiind că mai sunt doar câteva săptămâni în calendarul Congresului, în care ar putea să îl ratifice.

Se presupune că democrații - mai sceptici cu privire la Arabia Saudită, pentru acuzațiile de încălcări ale drepturilor omului - ar fi mai înclinați să aprobe acordul dacă ar fi solicitat de un președinte „de-al lor”, democrat.

Senatorul republican, Lindsay Graham, un aliat al lui Trump, a călătorit și el în regiune și a prevăzut acest acord diplomatic, bazat parțial pe succesele din vremea lui Trump în normalizarea relațiilor între Israel și mulți dintre vecinii săi regionali, dar nu și Arabia Saudită.

Dacă câștigă alegerile, Trump ar putea teoretic să urmărească și el un acord israeliano-saudit, dar acesta ar putea întâmpina dificultăți în Congres, în funcție de configurația forului legislativ.

Echipa Biden își dorește acest acord și rezolvarea rapidă a conflictului din Gaza. Problema este însă o concesie americană considerată de mulți periculoasă: Arabia Saudită solicită Washingtonului să renunțe în acest caz la tradiția politicii sale de neproliferare și să-i ofere mijloace de a îmbogăți uraniu.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG