Linkuri accesibilitate

Kievul acuză Rusia de manipulare


Ucraina a acuzat Moscova că încearcă să manipuleze comunitatea internațională forțând refugiații din zonele de conflict să se evacueze doar către Rusia sau Belarus, după ce armata rusă a ordonat încetarea focului pentru a permite evacuarea civililor din capitala Ucrainei, Kiev, și orașele Mariupol, Harkov și Sumi.

Ucraina a caracterizat decizia drept „complet imorală”, un purtător de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski susținând că cetățenilor ucraineni ar trebui să li se permită să plece din casele lor pe teritoriu ucrainean, nu străin. Rutele de evacuare, care ar fi trebuit să se deschidă la 9 dimineața, au fost publicate de agenția de presă RIA Novosti, citând Ministerul rus al Apărării, care stipula că refugiaților li se va permite să plece numai în Rusia și Belarus.

„Aceste decizii sunt complet imorale. Suferința oamenilor este folosită pentru a crea imaginea televizată dorită", a spus purtătorul de cuvânt într-un mesaj scris. „Aceștia sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de a se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt, acuzând Rusia că a împiedicat în mod deliberat încercările anterioare de evacuare.

Întreruperea focului, spune grupul de lucru, ar fi fost decisă în urma unei solicitări a președintelui francez Emmanuel Macron, care a vorbit la telefon cu președintele rus Vladimir Putin în weekend.

XS
SM
MD
LG