Linkuri accesibilitate

Kremlinul și dezinformarea despre coronavirus


Kremlinul și dezinformarea despre coronavirus

Atunci când confuzia este însuși mesajul

Se poate vedea lesne că dezinformarea pro-Kremlin legată de dezinformare e peste tot, răspîndind mesaje contradictorii. Una din instituțiile pro-Kremlin ne spune că acest coronavirus e mai puțin dăunător decît gripa sezonieră:

„Marea moștenire COVID-19 va lăsa mai muțini morți decît gripa sezonieră, după dispariția panicii. Însă degete acuzatoare vor continua să arate, percepțiile complicate de rasă și de comportament vor continua să prospere, iar pierderile, fie ele în ce privește libertatea personală sau financiare vor fi enorme.”

Într-un alt caz, ni se spune că pandemia coronavirus e un eveniment ce va pune capăt civilizației, așa cum o cunoaștem:

„Așa încît, care ar putea fi următorii pași logici după marșul triumfant al coronavirusului asupra întregii planete?. În cel mai bun caz, apariția mai multor zone relativ închise în lume - civilizații, spații largi, sau, în cel mai rău caz, lumi ca în Mad Maxși Resident Evil.”

Citim că virusul e o armă biologică puternică, folosită de Statele Unite, de britanici, sau de opoziția din Belarus. Ni se spune că marii producători de medicamente răspîndesc zvonuri false legate de epidemie ca să-și mărească vînzările; auzim că celebritățile suferă – Jackie Chan și Papa Francisc; că ghicitorii – Baba Vanga și Nostradamus – au prevăzut boala.

Teoria militară

Dar de ce? De ce promovează instituțiile media pro-Kremlin toate teoriile conspiraționiste posibile, zvonurile nefondate și minciunile sfruntate? Ce cîștigă Kremlinul?

Într-un articol recent, EUvsDisinfo a descris cum campania legată de MH17 reflectă teoria armatei ruse asupra războiului informațional:

„Un scenariu modelat preventiv, răspunzînd intereselor statului, poate diminua considerabil impactul activităților forțelor străine în sfera informației, activități care de regulă încearcă să umple „golurile” din fluxul informațional.”

Instituțiile de presă pro-Kremlin nu încearcă să „vîndă o idee”, ci mai degrabă să creeze confuzie în rîndul audienței. În timp ce jurnaliștii din presa serioasă verifică la sânge sursele și informațiile, instituțiile de dezinformare răspîndesc „fapte alternative”. Spațiul informațional e ocupat cu minciuni; o ceață a falsurilor acoperă faptele. Asta înseamnă a umple „golurile”.

Într-un stat sau organizație autoritare, informația are cu totul o altă funcție decît într-o societate democratică. Într-un discurs democratic, o declarație poate, și va fi, pusă la îndoială. O afirmație poate fi pusă sub semnul întrebării, critica și opinia diferită sînt miezul democrației. În societatea autoritară, orice discurs este despre loialitate. Loialitate față de un conducător, cauză, ideologie, credință... Nu e relevant dacă afirmația se bazează pe fapte sau nu. A o pune la îndoială înseamnă a-l pune la îndoială pe conducător, a pune la îndoială cauza, brandul.

Sarcina importantă a oricărui fel de mesaj al instituțiilor media pro-Kremlin către audiența internațională este de a semăna discordie. Dezniformarea pro-Kremlin expune audiența țintă la zeci de afirmații, versiuni, explicații, „scurgeri”, „dezvăluiri senzaționale”, teorii conspiraționiste. Toate astea pentru a reduce încrederea în instituțiile naționale și internaționale. Pentru a induce panică și neîncredere, pentru a crea imaginea unui colaps iminent, pentru a sugera o prăbușire a instituțiilor. În exemplele de mai sus, o instituție media pretinde că informația despre coronavirus este exagerată, o alta spune că apocalipsa e aici.

Între timp, medicii, lucrătorii sanitari, oamenii de știință, decidenții, instituțiile internaționale, organizațiile internaționale, sistemul UE, industria farmaceutică, universitățile și centrele de cercetare din toată lumea își mobilizează toate resursele pentru a face față problemei, pentru a avea grijă de toți cei infectați, pentru a limita răspîndirea, pentru a crea remedii. Instituțiile lucrează.

Încrederea în instituțiile medicale, în sfaturile lor pentru evitarea contagiunii și pentru cum trebuie acționat în caz de testare pozitivă cu coronavirus este esențială. Răspîndirea virusului poate fi oprită.

A deturna suferința altora

Când instituțiile de dezinformare pro-Kremlin continuă să creeze confuzie și neîncredere, ele se joacă cu viețile oamenilor. Filosoful naționalist rus Alexander Dugin deturnează boala, comparînd-o cu pedepsele zeităților din vechime:

„Venirea molimei permite o completă reînnoire a societăților. Epidemia nu are reguli și nu-i cruță nici pe nobili, nici pe bogați, nici pe cei puternici. Ea îi distruge pe toți, fără să aleagă, și îi aduce pe oameni înapoi la existența simplă. Zeii molimei sînt cei mai onești. Antonin Artaud a scris despre asta, comparînd teatrul cu molima. Scopul teatrului, potrivit lui Artaud, este ca să-l aducă cu toată cruzimea posibilă înapoi pe om la faptul că el există, că el este aici și acum, un fapt pe care omul încearcă constant și persistent să-l uite. Molima este un fenomen existențial. Grecii îl numeau pe Apolo Smintheus „zeul șoarece” și atribuiau săgeților lor puterea de aduce molima. De aici începe Iliada, toată lumea o știe.

Asta ar face Apolo, dacă s-ar uita la umanitatea modernă - bancheri, bloggeri, rapperi, parlamentari, funcționari, migranți, feminiști... despre asta e vorba.”

Opriți răspîndirea virală a dezinformării. Spălați-vă pe mâini, stați acasă dacă nu vă simțiți bine, respectați restricțiile de carantină. Nu vă lăsați înșelați.

Citiți informațiile UE despre coronavirus aici.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG