Pentru oficialități din administrație și experți în politica externă, actuala vizită are o importanță aparte: un act de echilbristică diplomatică care ar putea influența profund alianțele internaționale și ar putea schimba fundamental cursul războiului în sine.
Oportunitatea există, susțin aceștia. „Acesta este cel mai vulnerabil moment al lui Putin de când a preluat puterea”, a declarat Ian Bremmer, președintele Eurasia Group, o firmă globală de evaluare a riscurilor cu sediul în New York. Acele iluzii vizând escaladarea care existau la începutul războiului s-au diminuat constant.
Biden, așa cum au anticipat colaboratorii săi, va folosi un discurs major miercuri în fața NATO pentru a îndemna la o creștere a sprijinului occidental pentru Ucraina. Va declara că este imperativ ca Kievul să fie suficient înarmat pentru a înregistra progrese reale înainte de intrarea în sezonul friguros. Va evidenția și răspunsul NATO din ultimele 16 luni și extinderea alianței, pentru a argumenta că a onorat promisiunea de a repara alianțele Americii și va utiliza tulburările recente din Rusia ca dovadă suplimentară că eforturile aliaților au dat roade.
„Președintele a fost clar că vom sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie și le vom furniza o cantitate mare de armament și capacități”, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan. „Credem că am reușit să oferim o riposte viguroasă în fața agresiunii Rusiei” – a continuat el.
A crescut îngrijorarea în rândurile unor aliați cu privire la cât timp și la ce cost Kievul poate continua să fie susținut. Și unele dintre aceste voci precaute s-au făcut auzite și la Washington, pe măsură ce mai mulți republicani din Congres - și candidați de frunte la președinție - au exprimat rezerve față de finanțarea rezistenței împotriva lui Vladimir Putin. Asta a stârnit temeri în Europa că o victorie a republicanilor în 2024 ar putea afecta alianța și cursul ei.
Câteva puncte de tensiune vor fi evidente la Vilnius, inclusiv diferențe accentuate cu privire la includerea Ucrainei pe o cale către aderarea la NATO, multe oficialități având rezerve cu privire la gradul de pregătire și eventualitatea ca o astfel de promisiune să angajeze alianța într-un război cu Rusia.