Linkuri accesibilitate

Lideri europeni și Vladimir Putin caută un punct de vedere comun în privința crizei din Belarus (VIDEO)


Angajații uzinei de tractoare mergând la proteste. 18 august 2020
Angajații uzinei de tractoare mergând la proteste. 18 august 2020

În Belarus, oamenii au ieșit din nou pe străzile din Minsk pentru a zecea zi consecutiv, iar muncitori de la mai multe fabrici continuă să fie în grevă. Toți cer îndepărtarea de la putere a liderului de la Minsk și noi alegeri prezidențiale.

Protestele de astăzi vin după ce ieri Lukașenka a sugerat că ar putea fi organizate noi alegeri dacă s-ar face modificări la constituție. El nu a explicat ce ar implica aceste schimbări și nu era clar dacă amendamentele vor răspunde cerințelor grupurilor de opoziție și protestatarilor.

Uniunea Europeană a anunțat pentru mîine o reuniune de urgență, iar astăzi cancelara Germaniei Angela Merkel a vorbit telefonic cu liderul rus Vladimir Putin despre situația din Belarus. Germania deține președinția prin rotație a Uniunii Europene.

Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, Angela Merkel susține că autoritățile din Belarus ar trebui să se abțină de la violență împotriva manifestanților pașnici și să-i elibereze pe prizonierii politici. Ea a mai spus că Lukașenka ar trebui să poarte discuții cu grupurile de opoziție.

„Partea rusească a subliniat că orice încercări exterioare de a interveni în afacerile interne ale țării ar duce la o escaladare suplimentară a crizei și este inacceptabilă”, susține Kremlinul. „Speranța este pentru o normalizare rapidă a situației.”

Analiști politici occidentali se tem însă că Moscova ar putea interveni în forță în sprijinul liderului de la Minsk, care conduce țara cu o mînă de fier de 26 de ani.

Maria Kalesnikava, cea care a făcut parte din echipa electorală a doamnei Țihanovskaia și a candidatului Viktor Babarika – dar care a fost arestat înainte de alegeri –, a lansat ieri un apel video clar către cei aflați la putere în Belarus.

A venit vremea să vă decideți de partea cui sunteți. Sunteți pentru tortută și volență? Sunteți pentru crime și minciuni? Sunteți pentru dezordine și haos? Sau sunteți pentru pace, respect, amabilitate, schimbare, stabilitate, conștiință curată și mîini curate?!

Cerem celor care vor sa fie de partea lumii să se arate. Scrieți pe rețelele de socializare, filmați videouri, spunețile oamenilor adevărul. Astfel îi veți ajuta pe alții. Astfel vom fi mai mulți. Faceți grevă, dați-vă demisia, dar nu deveniți complici cu trupul și cu durerea. Nu urmați ordinele criminale pe care le primiți...

Directorul Teatrului Național din Minsk, concediat pentru că a susținut protestatarii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00

Locotenent colonelul de poliție Iuri Mahnaci din localitatea Lida este unul dintre cei care au dezvăluit brutalitatea poliției și a vorbit despre demisiile care au avut loc la Lida.

​„Mi-e rușine să pot epoleții de ofițer de poliție. Mi-am dat 23 de ani din viață acestui serviciu și nu mi-am putut imagina vreodată că se va transforma astfel și că noi, forțele de poliție, o să începem să folosim împotriva oamenilor atîta cruzime și brutalitate...

Un locotenent-colonel al poliției din Belarus: „Îmi este rușine să port epoleții Ministerului de Interne”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00

Ieri Lukașenka a sugerat pentru prima dată un nou vot, dar numai după ce ar fi organizat un referendum pentru a vota o nouă constituție.

Trebuie să adoptăm o nouă constituție. Trebuie să o adoptați într-un referendum, iar în conformitate cu noua constituție, puteți ține dacă doriți atât alegerile parlamentare, cât și prezidențiale, precum și alegeri locale”, a spus Lukașenka în timpul discursului de la uzina la care a fost huiduit și fluierat.

Lukașenka huiduit la o uzină din Mink: „Minți!” „Pleacă!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:40 0:00

Maria Kalesnikava a declarat că un „consiliu de coordonare” al opoziției urmează să se întâlnească chiar astăzi pentru a reprezenta poporul și a negocia o tranziție a puterii, „fie că este vorba de alegeri noi sau de o altă opțiune”.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa și-a exprimat îngrijorarea cu privire la alegerile din Belarus „și folosirea disproporționată a forței împotriva protestatarilor pașnici, arestarile și actele presupuse de tortură și maltratare ale protestatarilor de către forțele de securitate".

Charles Michel, președintele Consiliului European, a avut și el astăzi o convorbire de 30 de minute cu liderul de la Kremlin. Potrivit corespondentului nostru Rikard Jozwiak, Charles Michel și-a exprimat îngrijorarea Uniunii Europene în legătură cu alegerile din Belarus, cu violența represiunii împotriva protestatarilor și cu dreptul bielorușilor de a-și alege singuri viitorul. Potrivit corespondentului Europei Libere, cei doi politicieni au discutat despre cele mai bune metode de a încuraja dialogul cu opoziția pentru găsirea unei soluții pașnice crizei politice, iar o variantă posibilă ar fi prin implicarea OSCE. Cei doi politicieni vor relua discuția după summitul de mîine al Uniunii Europene.

XS
SM
MD
LG