Linkuri accesibilitate

LocalGov – robotul care te ajută să găsești informațiile dorite în peste un milion de acte locale


Echipa „Parsing for Democracy” la prezentarea proiectului în cea de a treia zi de hackathon, 9 aprilie 2023.
Echipa „Parsing for Democracy” la prezentarea proiectului în cea de a treia zi de hackathon, 9 aprilie 2023.

Echipa „Parsing for Democracy”, una dintre câștigătoarele hackathon-ului „Hackum ori niciodată”, lansează LocalGov_robot, care va ajuta jurnaliștii și cetățenii să găsească informații în peste un milion de acte ale primăriilor din R. Moldova, scanate și publicate în format PDF pe actelocale.gov.md.

Botul este disponibil pe platforma de mesagerie Telegram și lucrează ca un motor de căutare în baza cuvintelor-cheie în documentele publicate de autoritățile locale.

„Căutarea manuală în documentele scanate poate fi o sarcină laborioasă și consumatoare de timp, în timp ce un chatbot poate oferi rezultate în câteva secunde”, explică unul dintre autorii ideii, Constantin Copăceanu.

Găsești informația dorită în trei pași

Pentru a folosi chatbot-ul, trebuie să instalați aplicația de Telegram, în cazul în care nu o aveți, iar apoi să căutați chatbot-ul după denumire, LocalGov_robot, sau să utilizați acest link: https://t.me/inspector_primarie_bot.

După ce îl instalați, introduceți numele primăriei/localității care vă interesează, urmat de cuvintele-cheie, în următorul format: „localitatea, cuvinte-cheie”. De exemplu: „Orhei, abcconstruct SRL” sau „Chișinău, spălarea străzilor”.

După ce primește sarcina, robotul va căuta cuvântul-cheie în textul actelor locale și va oferi lista acestora.

Exemplu cum sunt furnizate rezultatele de LocalGov_robot
Exemplu cum sunt furnizate rezultatele de LocalGov_robot

Constantin Copăceanu spune că chatbot-ul face accesul la actele locale mai ușor pentru toți cetățenii și, în același timp, este o resursă valoroasă pentru jurnaliști, oferindu-le rapid informațiile necesare pentru a investiga și a relata despre acțiunile și deciziile primăriilor sau ale altor instituții locale.

„Chatbot-ul devine un instrument de transparență și responsabilitate, contribuind la o mai mare deschidere și înțelegere în comunitatea locală”, afirmă tânărul.

Un alt autor al proiectului, Alex Buretz, este responsabil de design și experiența utilizatorului. Pe viitor, cei doi își propun să optimizeze capacitatea de căutare a robotului și să includă mai multe surse de date.

Dezvoltarea robotului LocalGov a fost posibilă datorită unui grant câştigat în cadrul hackathon-ului „Hackum ori niciodată”, organizat de Europa Liberă Moldova în aprilie 2023. La acest eveniment, am încercat să găsim soluții cum să facem localele atrăgătoare, mai ales pentru tineri.

Echipa lui Alex și Constantin, la fel ca alte două, a câștigat 5.000 de dolari pentru a-și dezvolta ideile. Celelalte două echipe câștigătoare sunt „The Discourse Defenders”, care dezvoltă o aplicație de dezbateri, și „Șacalii de Smarald” , care lucrează la o aplicație în care cetățenii vor găsi toate informațiile despre alegerile locale din 2023.

Reportaj: „Hackum ori niciodată” și-a desemnat câștigătorii

„Hackum ori niciodată” și-a desemnat câștigătorii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
XS
SM
MD
LG