Linkuri accesibilitate

Mașina care citește gândurile și cine e scoțianul Humza Yousaf, primul lider musulman al unei națiuni occidentale


Noul premier al Scoției, Humza Yousaf.
Noul premier al Scoției, Humza Yousaf.

Marea Britanie e cufundată în frenezia care precede ultimele zile de dinaintea încoronării regelui Charles și întreaga presă oferă nenumărate descrieri anticipative ale ritualului, precum și suplimente cu întregul program, cu ilustrații, minut după minut.

Subiectul preocupă însă și presa de pe continent, precum La Repubblica, în Italia: „Globul și sceptrul, caleașca și uleiul sacru: Londra se pregătește pentru ceremonia încoronării lui Charles. Evenimentul va fi urmărit de milioane de oameni de pe întreaga planetă, însă a fost promisă o ceremonie „light”. Doar două mii de invitați și o scurtă paradă. Costurile au crescut vertiginos la 250 de milioane de lire sterline, de la 100 de milioane de lire sterline inițial, din cauza măsurilor de securitate.”

Interesul e viu și peste ocean, unde presa, precum Washington Post, pune tocmai întrebarea: cât de bogat este regele Charles? Pregătirea încoronării a declanșat o analiză atentă a averii regale și a sporit scepticismul cu privire la cât de mult ar trebui să o subvenționeze finanțele publice. O minoritate tot mai extinsă și audibilă în Marea Britanie consideră familia regală ca pe o relicvă costisitoare. Ei se întreabă de ce o societate democratică plătește pentru a susține un om cu o slujbă simbolică și îi deranjează faptul că ei trebuie să plătească o taxă de moștenire de 40%, în timp ce regele Charles a plătit zero din averea sa evaluată la sute de milioane de lire sterline pe care a moștenit-o de la defuncta sa mamă.

Dar și la Londra, cotidianul de stânga The Guardian ironizează pe marginea fastului și pompei în pregătire și pune întrebarea dacă Charles va purta iarăși coroana “cu o bilă de ping-pong în vârf” pe care o arborase cu mândrie când a fost încoronat Prince of Wales.

Anglia, Scoția și “Midnight’s Children”

Primarul Londrei, Sadiq Khan, este un pakistanez… premierul britanic, Rishi Sunak — un hindus, dar iată acum că și noul lider al Scoției, Humza Yousaf, este un pakistanez, ceea ce face din el primul lider musulman al unei națiuni occidentale.

Le Monde, la Paris, îi dedică astăzi un portret detaliat. Musulman de origine, dar ateu, «Humza Yousaf nu este genul care să-și ascundă originile: el este mândru de ele și își revendică cu seninătate dubla identitate — „bagpipe [cimpoi] și bhangra [un dans tradițional din Punjab]”. În 2011, în același Parlament al Scoției, proaspăt ales deputat SNP (Partidul Național Scopțian) la doar 26 de ani, el făcuse deja furori, depunând jurământul în engleză apoi în urdu, îmbrăcat în kilt și sherwani, jacheta tradițională pakistaneză.»

Și, continuă Le Monde: «Cu Rishi Sunak, un hindus de origine indiană care a ajuns la putere la Londra în octombrie 2022, schimbările politice britanice recente sunt un semn de răsturnare totală a simbolicii trecutului colonial al Regatului Unit, principalii săi lideri fiind ambii din Raj (India britanică de dinainte de independență și partiție). Numirea lui Humza Yousaf în asemenea funcție este cu atât mai semnificativă cu cât Scoția e „mai albă” decât restul țării (aproximativ 96% “albi”, față de 82% în Anglia). Mass-media și liderii religioși au reacționat sobru la istorica știre: „Felicitări lui Humza Yousaf, primul conducător asiatic și musulman al Scoției. Mashallah! [„Slavă lui Dumnezeu”]”, a anunțat Consiliul Musulman din Scoția. Trebuie spus că scoțienii au preocupări mai importante: inegalitățile se adâncesc, accesul la serviciile medicale este din ce în ce mai dificil, numărul deceselor prin overdoză e cel mai mare din Europa. Cât despre partidul naționalist SNP, acesta trece printr-o criză profundă.»

Și vine portretul fizic și personal: «Încruntat, cu ochii încercănați: la o lună de la numire, Humza Yousaf este deja marcat de atâtea responsabilități. Nu a avut dreptul la niciun fel de perioadă de grație. Nicola Sturgeon (fosta șefă NSP și a guvernului scoțian) îi lasă un partid în pragul imploziei, fără o strategie spre independență, guvernul britanic refuzându-i un al doilea referendum. Poliția investighează acum finanțele SNP și fiecare zi vine cu partea ei de noi dezvăluiri pe care Yousaf le descopere în același timp cu publicul. O situație care nu îi aranjează cu nimic imaginea, în presa britanică și așa destul de ostilă. Acest om empatic, dar oarecum naiv, renumit pentru lucrul în echipă, trebuie să reformeze urgent guvernarea SNP, să-i salveze finanțele, să-i ofere un noi orizont, idei noi. Se va dovedi el vrednic de această poziție cu risc ridicat? Ceea ce o îngrijorează pe mama lui este că el e foarte sensibil. Dar nu are de ales, va trebui să se întărească.»

AI: noul monstru al lui Frankenstein

Legăturile primejdioase dintre politică și Inteligența Artificială” este titlul mare astăzi pe coperta numărului special al Libération, la Paris. Libération prezintă și proiectul «Ion» de tip AI din România, care răspunde întrebărilor populației, și precizează că deși proiectul este luat în glumă de utilizatori, el este totuși ambițios.

În Spania, în acest timp, El Pais scrie despre cea ce numește “cea mai terifiantă distopie care se apropie”: un dispozitiv capabil să descifreze gândurile oamenilor.

Asta vine după ce — cum a scris-o deja toată presa — Geoffrey Hinton, unul dintre „părinții fondatori ai inteligenței artificiale (AI)”, a părăsit Google pentru a-și recâștiga — cum relatează The New York Times — libertatea de exprimare și a avertiza public asupra „riscurilor” celor mai recente evoluții ale inteligenței artificiale generative. Firmele și laboratoarele care dezvoltă programe de tip ChatGPT sau Midjourney, spune el „se aruncă în fața pericolului”.

În Spania, El Pais anunță așadar un dispozitiv capabil să descifreze gândurile oamenilor. Ne putem imagina implicațiile pe care aceasta le poate avea pentru regimurile autoritare, sau chiar în democrațiile noastre, sau oriunde dorința de control predomină.

Revista Nature Neuroscience a publicat rezultatul următorului studiu (textul complet al rezumatului din El Pais este aici.): un decodor „semantic” a putut scana creierul a trei persoane în timp ce ascultau un podcast și monologuri dintr-o emisiune TV populară. Și a transformat rezultatul în propoziții complete care reproduc perfect ceea ce auziseră oamenii!

Intenția este bună: studiul se ocupă de interfața creier-mașină ce ar trebui să ajute oamenii care au pierdut capacitatea de a vorbi și pentru care de mulți ani se caută o soluție. Noua descoperire este un salt uriaș și e bazată pe inteligența artificială de tip GPT, cea care sperie atât de mult experții și unele guverne din cauza potențialului său incredibil.

Așa că ar trebui să ne pregătim: este timpul să ne protejăm intimitatea mentală.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG