Linkuri accesibilitate

Ministrul adjunct al apărării: Forțele ucrainene „ciopârțesc” tot mai mult teren de la ruși


Artileria autopropulsată ucraineană a Brigăzii 30 trage spre pozițiile rusești în regiunea Donețk, pe 20 iunie 2023
Artileria autopropulsată ucraineană a Brigăzii 30 trage spre pozițiile rusești în regiunea Donețk, pe 20 iunie 2023

Forțele ucrainene din sudul țării avansează treptat, „cu pași mici, dar foarte încrezători”, continuând contraofensiva conform planului, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, într-o evaluare la sfârșitul zilei de 20 iunie.

„Înaintăm treptat... smulgem pământul metru cu metru de la inamic”, susține Maliar.

În același timp, există locuri în care forțele rusești avansează, iar trupele ucrainene sunt în defensivă - în orașele Kupiansk și Liman din estul Ucrainei, de exemplu, a scris Maliar pe Telegram.

Ea a adăugat că „oamenii ar vrea ca totul să se desfășoare ca într-un film... cu repezitorul”, dar nu va fi așa. „Trebuie să înțelegem că sarcinile pe care le au militarii sunt duse la bun sfârșit și se înregistrează un avans treptat în toate direcțiile în care a început ofensiva. Dar, bineînțeles, lovitura principală urmează să vină”, a declarat ea.

„Distrugem teroriștii”

Președintele Volodimir Zelenskiy a afirmat în discursul său video nocturn că forțele ucrainene „în sud și est distrug în mod activ inamicul, curățând concret Ucraina”. Apărătorii Ucrainei „distrug teroriștii”, a spus el. „Iar aceasta este o garanție că statul răului nu va avea niciodată prilejul să aducă răul în Ucraina”.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat pe canalul său Telegram că trupele sale fac progrese pe flancurile orașului Bahmut din estul țării, respingând în același timp atacurile rusești din ce în ce mai intense în apropiere de Kupiansk.

Statul Major General al Forțelor Armate informase mai înainte că armata ucraineană își continuă ofensiva în zonele Melitopol și Berdiansk.

În nord-estul Ucrainei, trupele rusești au bombardat de 14 ori localități și ținte pe frontiera regiunii Sumi, informează administrația militară regională. Mai multe localități au fost ținta mortierelor și a artileriei. S-au înregistrat 109 explozii, conform rapoartelor administrației militare, și au fost lovite locuințe private și o anexă a unei ferme agricole.

„Totul s-a înroșit”: Rusia lansează un atac mortal cu rachetă de croazieră asupra orașului Odesa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00

Ministerul rus al Apărării anunța pe 20 iunie că forțele rusești au lovit și distrus opt depozite de muniție în Ucraina în ultimele 24 de ore. Pe de altă parte, a spus că forțele ucrainene au încercat să atace orașul Donețk, aflat sub control rusesc în estul țării, și regiunea sudică Zaporojie, dar atacurile au fost respinse.

Autoritățile numite de ruși în Herson spun că forțele ucrainene au atacat cu drone orașul Nova Kahovka, controlat de ruși, din sudul regiunii Herson, ucigând o femeie și rănind patru civili.

RFE/RL nu poate confirma din surse independente informațiile furnizate de cele două părți privind evoluțiile de pe câmpul de luptă în zonele în care s-au dat cele mai grele lupte.

Anterior, pe 20 iunie, Rusia a lansat un alt atac pe scară largă cu rachete, drone și artilerie asupra Kievului și a altor câteva orașe ucrainene, ucigând cel puțin două persoane, informează autoritățile regionale și armata. Apărarea antiaeriană a capitalei ucrainene a respins un atac „masiv” cu drone rusești în cursul nopții, distrugând aproximativ 20 de drone de fabricație iraniană, a declarat Serhi Popko, guvernatorul regiunii Kiev, pe Telegram, adăugând că atacul a fost primul asupra Kievului din ultimele 18 zile.

Apărarea aeriană a Ucrainei a declarat că a doborât 32 de drone din totalul de 35 de drone de fabricație iraniană. Regiunile Zaporojie și Lvov au fost, de asemenea, vizate de lovituri rusești în cursul nopții.

În Zaporojie, atacul a vizat comunicațiile și cartiere de locuințe, precum și întreprinderi agricole, a declarat șeful administrației militare regionale, Iuri Malașko.

Ultimul val de atacuri a avut loc după ce Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că, până la 18 iunie, 9.083 de civili ucraineni au fost uciși și 15.779 răniți de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, în februarie anul trecut. Numai în luna iunie, au fost uciși 112 civili și 445 răniți, a precizat ONU într-o declarație din 19 iunie, avertizând că bilanțul real este probabil mult mai mare. Majoritatea victimelor au fost ucise de artilerie grea, precum și de rachete și lovituri aeriene, a precizat ONU.

China, partener strategic al Rusiei

Pe frontul diplomatic, cancelarul german Olaf Scholz a declarat pe 20 iunie că a cerut Chinei să își folosească mai mult influența asupra Rusiei în ceea ce privește războiul din Ucraina. Scholz, care a avut convorbiri cu premierul chinez Li Qiang în capitala germană, a mai spus că China nu ar trebui să furnizeze arme Rusiei și că războiul din Ucraina nu trebuie să se transforme într-un conflict înghețat.

China este cel mai mare partener economic al Rusiei, care a fost supusă unor drastice sancțiuni occidentale după ce a declanșat invazia neprovocată în Ucraina, în februarie anul trecut. Volumul schimburilor comerciale dintre Beijing și Moscova s-a ridicat anul trecut la un nivel record de 190 de miliarde de dolari.

Potrivit datelor vamale publicate pe 20 iunie, importurile chinezești de petrol rusesc au atins luna trecută cel mai ridicat nivel de la invazie, adică 9,71 milioane de tone.

La Bruxelles, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Uniunea Europeană a cerut statelor membre să furnizeze un supliment de 50 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina în următorii patru ani.

„Această rezervă financiară ne va permite într-adevăr să ne calibrăm sprijinul financiar în funcție de evoluția situației de pe teren”, a declarat von der Leyen.

O eroare contabilă de 6,2 miliarde de dolari

Pentagonul a constatat că a supraestimat cu 6,2 miliarde de dolari valoarea finanțării pentru muniții, rachete și alte echipamente pe care le-a trimis Ucrainei din cauza unei erori contabile, a declarat marți un purtător de cuvânt, mai mult decât dublul sumei dezvăluite anterior.

Valoarea erorii de contabilitate a fost revizuită în creștere față de cea de trei miliarde de dolari raportată în luna mai, rezultat al atribuirii unei valori mai mari decât cea justificată armamentului american trimis Ucrainei.

Finanțarea suplimentară a fost descoperită pe măsură ce oficialii Pentagonului au cercetat mai amănunțit situația și au clarificat protocoalele de evaluare a echipamentelor pe baza Regulamentului de gestionare financiară și a politicii Departamentului Apărării, a declarat Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului.

Cele 6,2 miliarde de dolari se împart în 3,6 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2023 și 2,6 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2022, a spus ea, adăugând că erorile nu au avut impact asupra mărimii autorității prezidențiale de retragere sau a sprijinului pentru Ucraina.

XS
SM
MD
LG