Linkuri accesibilitate

Ministerul moldovean de externe condamnă noile manevre din stânga Nistrului


Militar din Grupul operativ de trupe ruse la o aplicaie din decembrie 2017, imagine de arhivă.
Militar din Grupul operativ de trupe ruse la o aplicaie din decembrie 2017, imagine de arhivă.

Trupele ruse și cele transnistrene au făcut noi aplicații militare în regiunea transnistreană.

Diviziile motorizate din cadrul așa-numitei armate transnistrene au organizat joi noi aplicații militare, în cadrul cărora a fost simulată „respingerea unui atac al inamicului”.

Cu câteva zile mai devreme exerciții au făcut și militarii din batalionul de tancuri al regiunii separatiste, care au fost mobilizați marți în urma unei alarme, iar exercițiul s-a încheiat cu trageri de lupta pe poligonul de la Tiraspol.

Exercițiile au fost monitorizate de șefii de la departamentul de apărare al autoproclamatei regiuni separatiste.

În paralel, în regiune continuă și exercițiile militare ale trupelor ruse dislocate în stânga Nistrului.

În regiunea separatistă, Grupul operativ de trupe ruse (GOTR) a exersat, miercuri, apărarea în cazul unui atac radiologic, chimic și bacteriologic. Iar marți, militarii GORT au făcut exerciții pentru „combaterea terorismului”, cu luare de ostatici, evacuare de civili, deminarea clădirilor și „lichidarea adversarului”.

Observatorii notează că în acest an în regiunea transnistreană au avut loc deja aproximativ 25 de aplicații militare ale GOTR.

Ministerul de externe de la Chişinău a condamnat miercuri aceste exerciții, și a cerut din nou retragerea „necondiționată” a militarilor ruși precum și „transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internațional”.

Comunicatul diplomației moldovene notează că „Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a început exerciţii militare, având, între altele, drept obiective „contracararea terorismului” şi instruirea militarilor de „a acţiona în condiţiile folosirii de către inamicul convenţional a armelor de distrugere în masă”.

Externele de la Chișinău califică manevrele drept „o ameninţare directă şi brutală la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG