Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) şi-a prezentat azi concluziile preliminare despre alegerile parlamentare. Ele coincid în mare parte cu constatările făcute în ajun de alţi observatori, inclusiv de OSCE, care au apreciat scrutinul ca fiind în general liber şi corect, iar neregulile înregistrate nu au afectat rezultatul final.
Ziua votării a fost în general calmă, iar observatorii ENEMO au raportat greșeli procedurale și ambiguități sporadice legate de permiterea agitației în ziua alegerilor, utilizarea camerelor de luat vederi în secţii și desfășurarea referendumului concomitent cu scrutinul parlamentar, a spus şeful misiunii de observare Dritan Taulla. El a menţionat că au fost raportate nereguli precum folosirea abuzivă a resurselor administrative, presiunile asupra angajaților de la stat şi acuzații de cumpărare a voturilor.
Expertul a mai spus că există suspiciuni că mutarea secţiilor de votare arondate locuitorilor din stânga Nistrului şi modul în care au fost deschise secţiile din diaspora ar fi decizii motivate politic. Unii concurenţi cred că s-a dorit descurajarea participării diasporei, a spus Dritan Taulla.
ENEMO a observat transportarea masivă organizată a alegătorilor din stânga Nistrului. Au fost raportate cazuri de cumpărare a voturilor şi acestea urmează a fi investigate.
Pluralismul de opinii este impiedicat de o concentrare înaltă a proprietății media în mâinile politicienilor. Consiliul Audiovizualului a sancționat mai multe posturi TV pentru părtinire, însă mecanismul de monitorizare şi sancționare a reglementatorului nu a fost eficient şi nu a garantat alegătorilor o informare echilibrată şi imparțială, mai constată şeful misiunii de observare Dritan Taulla.
Adjunctul său Bosko Nenezic a amintit că alegerile au avut loc în premieră în baza sistemului mixt adoptat în lipsa unui consens larg şi contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar circumscripţiile au fost delimitate fără a se ţine cont de numărul de alegători. O altă constatare e că prezenţa alegătorilor la vot la cele trei circumscripții din diaspora ridică mai semne de întrebare cu privire la principiul egalității votului, întrucât într-o circumscripţie electorală participarea a fost mult mai mare decât la celelalte două luate la un loc.
ENEMO a anunţat că îşi va continua monitorizarea cu atenţie sporită pe soluționarea litigiilor electorale.
Institutul pentru drepturile omului din Moldova (IDOM) a monitorizat exclusiv felul în care au votat persoanelor cu dizabilități, inclusiv mintale. În urma monitorizării a nouă instituții medicale, experții au constat mai multe carențe: urnele mobile nu au ajuns la toți votanții, secțiile de vot nu erau accesibile, iar unii votanți au fost influențați de cei care îi asistau la votare, a spus expertul Dumitru Russu la o conferinţă de presă. În general însă votarea a decurs corect şi cu respectarea procedurilor democratice.
Aprecieri în general pozitive ale felului cum s-au ținut alegerile au făcut și alte echipe de observatori, inclusiv cea a OSCE, care au spus că alegerile au fost în general libere şi corecte, iar neregulile înregistrate nu au afectat rezultatul final.
O altă calificare a fost dată însă de o reţea de ONG-uri locale reunite în Coaliţia pentru alegeri libere şi corecte. Entitatea a apreciat drept incorect și parțial liber scrutinul parlamentar.
Trebuie de menţionat că indiferent de aprecierile observatorilor, adeverința de legalitate a alegerilor o eliberează Curtea Constituțională.
Uniunea Europeană a monitorizat îndeaproape întregul proces electoral și va continua să urmărească cu atenție evoluțiile postelectorale în vederea evaluării impactului asupra democrației și pluralismului în Republica Moldova, a spus azi într-o declaraţie purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al UE, Maja Kocijancic. Desfășurarea acestor alegeri a confirmat necesitatea de a urma recomandările Comisie de la Veneţia nesocotite la adoptarea sistemului mixt, se mai spune în declaraţie.