Linkuri accesibilitate

Orientarea sexuală și identitatea de gen, incluse în Legea antidiscriminare


Mesaj afișat la marșul Pride al comunității LGBTQ din Republica Moldova, 19 iunie 2022
Mesaj afișat la marșul Pride al comunității LGBTQ din Republica Moldova, 19 iunie 2022

La 10 ani de la adoptare, Legea antidiscriminare ar putea include orientarea sexuală și identitatea de gen printre criteriile protejate de discriminare.

Cele două sintagme, care au stârnit multiple nemulţumiri şi proteste ale grupurilor religioase și conservatoare în 2012, la adoptarea legii, au fost excluse din lista criteriilor de nediscriminare, orientarea sexuală regăsindu-se doar în articolul care stabileşte că nicio persoană nu poate fi discriminată la locul de muncă în baza orientării sale sexuale.

Un proiect de modificare a legii, elaborat de Ministerul Justiției și avizat pozitiv în mai multe comisii parlamentare, extinde lista criteriilor protejate de discriminare și cu altele noi, cum ar fi: originea socială, starea de sănătate, statul HIV și averea.

„Includerea criteriilor derivă din jurisprudența CtEDO și recomandările Comitetului pentru drepturile omului și Comitetului privind drepturile economice, sociale și culturale”, se arată în nota informativă a proiectului.

Modificările, care trebuie aprobate în parlament, reies din angajamentele incluse în Acordul de Asociere și în lista condițiile de pre-aderare la UE şi au scopul să îmbunătățească atât legislația antidiscriminare, cât şi activitatea Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării.

Consiliul și așa dă decizii de constatare pe toate aceste criterii, care figurează deja în alte legi naționale și în standarde internaționale...

„Este mai curând o formalitate. Consiliul și așa dă decizii de constatare pe toate aceste criterii, care figurează deja în alte legi naționale și în standarde internaționale”, a spus Europei Libere președintele Consiliului nedescriminare, Ian Feldman.

Proiectul Ministerului Justiției mai prevede majorarea numărului de angajați ai Consiliului nediscriminare, în contextul creșterii de la an la an a numărului plângerilor examinate de acesta.

În avizul pe care îl va transmite parlamentului, Consiliul va propune și o modificare prin care să i se ofere dreptul de a sancţiona direct, şi nu prin instanţe de judecată, actele de discriminare probate, drept de care beneficiază, de exemplu, instituţia similară din România.

„Consiliul nu cere nimic mai mult decât un simplu polițist care, atunci când te oprește, îți dă direct amenda, iar suma o include în proces verbal”, a precizat Feldman.

Potrivit lui, aplicarea sancțiunilor de către instanțele de judecată duce la tergiversarea procesului, deseori, până la expirarea termenului de prescripție.

Proiectul de modificări mai include pedepse contravenționale pentru hărțuire și victimizare.

XS
SM
MD
LG