„Rusia a lansat un efort sistematic pentru a-i forța pe locuitorii din zonele ocupate ale Ucrainei să accepte cetățenia rusă ca parte a strategiei sale de a-și consolida autoritatea”, se arată în studiul „Încetățenire forțată”, publicat de organizația americană neguvernamentală „Observatorul Conflictelor din Ucraina”.
Creat de Departamentul de Stat american la câteva luni după începerea invaziei ruse, „Observatorul Conflictelor” strânge, analizează și publică dovezi obținute din surse publice privind crimele de război și alte atrocități comise în cursul războiului din Ucraina.
Raportul relevă că eforturile de rusificare se concentrează pe regiunile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie.
„Raportul detaliază o campanie îngrijorătoare prin care forțele de ocupație încearcă să-i forțeze pe locuitori să ia cetățenia rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. „Cei care refuză, riscă să nu mai aibă acces la servicii publice, un loc de muncă, eventual să-și vadă bunurile confiscate, toate măsuri represive cu implicații pentru mobilitate, sănătate și finanțe.”
Presiunile sunt și mai mari asupra părinților copiilor născuți în zonele ocupate și care refuză să-și înscrie nou-născuții drept cetățeni ruși: riscă să li se ia copii sau să-și piardă drepturile parentale.
„Unii părinți au fost amenințați că vor pierde custodia copiilor lor sau chiar că aceștia ar putea fi deportați în Rusia”, a mai spus Matthew Miller.
„Încetățenirea forțată” și ambițiile imperiale
Această strategie, a reamintit Miller, a fost folosită de Rusia și în Georgia, oferind Moscovei și pretextul pentru a-și avansa „ambițiile imperiale”.
Nici o intimidare nu va schimba însă realitatea, a continuat Miller, și anume că ucrainenii care trăiesc sub ocupația rusă „sunt și vor rămâne” cetățeni ucraineni.
„Teroarea de stat nu va schimba evidența. Fiecare centimetru din teritoriul Ucrainei este și va rămâne al Ucraina”, a mai spus Miller.
Autorii raportului au declarat că au identificat legile și tacticile folosite de Rusia pentru a le face ucrainenilor din zonele ocupate viața imposibilă, dacă nu acceptă cetățenia rusă.
„Aceste legi și tactici încalcă dreptul internațional, care interzice inclusiv discriminarea persoanelor care trăiesc sub ocupație în baza naționalității și forțarea acestora să-și declare loialitate față o putere ocupantă. Aceste tactici sunt ilegale atât în temeiul Convenției de la Haga, cât și al Convențiilor de la Geneva”, se arată în raport.
O serie de decrete semnate de președintele rus Vladimir Putin îi obligă pe ucraineni să obțină pașapoarte rusești într-un proces pe care cercetătorii îl numesc„ pașaportare forțată” sau „încetățenire forțată”.
În teritoriile ocupate, ucranenii care nu cer cetățenia rusă „sunt amenințați, intimidați, nu au acces la ajutor umanitar și riscă să fie deportați sau aruncați în închisoare – toate măsuri coercitive, gândite să-i forțeze să devină cetățeni ruși”, se arată în raport.
Ucrainenii din zonele controlate de Rusiei nu au alternativă, trebuie să accepte un pașaport rusesc dacă vor să supraviețuiască, a declarat directorul executiv al Laboratorului de Cercetare Umanitară, Nathaniel Raymond, pentru Reuters.
„Este o tactică foarte răspândită și folosită în acest moment”, a spus Raymond.
Kremlinul respinge consecvent toate acuzațiile de crime de război, care ar fi comise în Ucraina în cursul așa-numitei „operațiuni militare speciale”, cum definește oficial Kremlinului invazia neprovocată din Ucraina.
Deportarea copiilor
De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Rusia a „acceptat” aproximativ 4,8 milioane de locuitori ai Ucrainei, dintre care peste 700 de mii sunt copii, conform unui raport al Avocatului pentru Copii din Rusia, Maria Lvova-Belova, publicat la sfârșitul lunii iulie.
Potrivit Ombudsman-ului, marea majoritate a copiilor ucraineni ar fi venit în Rusia împreună cu părinții sau cu alte rude.
Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a avocatului pentru drepturile copilului Maria Lvova-Belova. Aceștia sunt acuzați de responsabilitatea pentru deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia.
Rusia a declarat la vremea respectivă că mandatele sunt „revoltătoare” și nule din punct de vedere legal.
Guvernul ucrainean spune că a identificat aproape 19.500 de copii care au fost deportați sau separați de părinții sau tutorii lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei în februarie anul trecut.
Acestea sunt doar cazurile înregistrate oficial - atunci când un părinte, un tutore sau un martor al deportării unui copil a raportat acest lucru Biroului Național de Informații al Ucrainei.
Activiștii ucraineni pentru drepturile omului insistă că există „sute de mii” de copii strămuți forțat din Ucraina, majoritatea din regiunile Mariupol, Herson, Harkov și Kiev.